Linkuri accesibilitate

Prima zi a Convenției Democrate americane: de ce alegătorii ar urma să-l respingă pe președintele Donald Trump


Fosta prima doamnă Michelle Obama în mesajul ei reînregistrat
Fosta prima doamnă Michelle Obama în mesajul ei reînregistrat

Evenimentu a fost mutat cu totul în spațiul virtual din cauza pandemiei de coronavirus.

În Statele Unite a început Convenția Națională a Partidului Democrat la care va fi oficializată candidatura lui Joe Biden la președinție, alături de senatoarea de California, Kamala Harris, candidata democrată pentru funcția de vicepreședinte. Este prima femeie de origine asiatică și de culoare care candidează la o funcție atât de înaltă în executiv. Ea urmează să se adreseze convenției astăzi... O sinteză a informațiilor despre prima zi a Convenției.

Prima zi a Convenției Democrate americane: de ce alegătorii ar urma să-l respingă pe președintele Donald Trump
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00
Link direct

Democrații și-au început convenția națională cu discursuri înălțătoare ale fostei prime doamne Michelle Obama și fostului candidat prezidențial Bernie Sanders, care au îndemnat alegătorii să-l respingă pe președintele Donald Trump și politica lui de „divizare”.

Discursurile au fost ținute luni, 17 august, în prima seară de convenție, care a fost mutată cu totul în spațiul virtual din cauza pandemiei de coronavirus.

Michelle Obama a spus că Trump a dovedit în repetate rânduri că este „președintele greșit” pentru America. În remarcile ei pre-înregistrate, ea l-a portretizat pe Trump ca pe un om care nu are competența, caracterul și decența pe care le cer o asemenea funcție.

Alegeri americane 2020: Joe Biden, portretul candidatului democrat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:49 0:00

„Ori de câte ori așteptăm de la această administrație spirit de conducere, mângâiere sau fie și măcar un simulacru de consistență, primim în schimb haos, divizare și o lipsă totală și flagrantă de empatie”, a spus fosta primă doamnă.

Senatorul democrat de Vermont Bernie Sanders, care s-a numărat printre rivalii lui Joe Biden în cursa pentru nominalizare, a avertizat că Trump conduce țara pe „calea autoritarismului”.

El a spus că de alegeri depinde viitorul democrației în Statele Unite și că pentru salvarea ei este absolută nevoie ca Biden să câștige.

„Prieteni, costul eșecului este prea mare ca să ni-l putem imagina”, a spus Sanders.

Fostul vicepreședinte Biden, care ar urma să fie nominalizat oficial la sfârșitul săptămânii, nu a vorbit în prima seară, dar a comentat după aceea, pe Twitter.

Noi, poporul, putem depăși aceste crize, ieșind din ele mai puternici decât oricând...
Joe Biden

„În această seară am văzut că americanii sunt gata să se unească și că noi, poporul, putem depăși aceste crize, ieșind din ele mai puternici decât oricând”, a scris Biden.

Într-un alt moment deosebit al primei seri de convenție, Philonise și Rodney Floyd au prezidat un moment de reculegere pentru fratele lor, George Floyd, bărbatul din Minnesota a cărui moarte într-un incident cu poliția a provocat un moment de deșteptare națională în privința nedreptății rasiale.

„George ar trebui să fie viu, astăzi”, a spus Philonise Floyd.

Între timp, președintele Trump a mers luni în statul Wisconsin, denigrând Convenția democrată chiar înainte ca ea să fi început.

El i-a acuzat pe Biden și pe eventuala lui vicepreședintă Kamala Harris că vor să pună în aplicare „politici socialiste smintite” și avertizat că alegerile de la toamnă sunt „cele mai periculoase” din istorie.

„Singurul mod în care am putea pierde alegerile astea este dacă vor fi falsificate”, a spus Trump.

Donald Trump - portret de candidat
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:07:30 0:00

Într-o serie neobișnuită de discursuri, patru republicani proeminenți l-au sprijinit pe Biden la Convenția democrată.

Kamala Harris, de 55 de ani, intră în istorie ca prima persoană cu rădăcini asiatice care obține nominalizarea viceprezidențială – la 19 august. Nominalizarea lui Biden va avea loc cu o zi mai târziu.

Republicanii își vor ține propria convenție la 24-27 august, urmând să-l nominalizeze pe Trump pentru al doilea mandat.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG