Linkuri accesibilitate

Primul scandal din noul Bundestag


Clădirea Bundestagului german
Clădirea Bundestagului german

Partidele parlamentare resping candidatul AfD la funcţia de vicepreşedinte al parlamentului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:04 0:00


Încă înaintea şedinţei de constituire a noului Bundestag a izbucnit deja o primă ceartă între deputaţii Alternativei pentru Germania (AfD) şi reprezentanţii celorlalte partide din parlamentul federal.

După ce grupurile parlamentare şi-au desemnat preşedinţii şi s-a decis că viitorul preşedinte al Bundestag-ului va fi creştin-democratul Wolfgang Schäuble, ministru în cabinetul Angelei Merkel, urmau să fie aleşi vicepreşedinţii.

Potrivit reglementărilor în vigoare, fiecare formaţiune parlamentară are dreptul la un post de vicepreşedinte al Bundestag-ului. Acesta conduce, uneori, şedinţele parlamentare şi are obligaţia de a interveni şi să vegheze asupra respectării protocolului şi agendei organizatorice.

Partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD) l-a desemnat acum pe deputatul Albrecht Glaser pentru funcţia de vicepreşedinte al parlamentului. Reprezentanţii celorlalte partide din parlament au anunţat că nu îl vor vota pe Glaser. Ei şi-au motivat decizia prin faptul că Albrecht Glaser a ţinut în primăvara aceasta o cuvîntare, în care a atacat religia musulmană. La adunarea de partid a AfD-iştilor din localitatea Oestrich-Winkel, Glaser a susţinut, într-un stil grobian, că islamul este „o construcţie” care nu cunoaşte libertatea religioasă. Acolo unde islamul deţine puterea, libertatea religioasă este suprimată în faşă.

Albrecht Glaser
Albrecht Glaser

​„Cine se comportă aşa cu un drept fundamental trebuie privat de acest drept fundamental”, a continuat Glaser aluziv, avîndu-i în vedere pe musulmanii care trăiesc în Germania.

Cine pune la îndoială un drept de care se bucură orice locuitor al Germaniei, s-a descalificat, a spus copreşedintele grupului parlamentar ecologist, Cem Özdemir. Declaraţii similare au făcut şi preşedinţii celorlalte fracţiuni. Potrivit ziarului „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, iniţial, doar conservatorii au preferat să nu se pronunţe public. Între timp, preşedintele grupului creştin-democrat, Volker Kauder, a anunţat că nu-l va vota pe controversatul AfD-ist, Albrecht Glaser.

Glaser susţinea în faţa presei că refuzul partidelor de a-l vota echivalează cu un boicot general al AfD-ului, pus la cale de celelalte partide parlamentare. Acestea s-au grăbit să-l contrazică, explicînd că nu este vorba despre un boicot, ci doar despre „persoana Glaser” care nu îndeplineşte condiţiile pentru a ocupa o funcţie de conducere în Bundestag.

Într-o situaţie ca AfD-ul acum s-a aflat în urmă cu 12 ani şi Partidul Stîngii postcomuniste (Die Linke). Atunci, deputaţii au refuzat să-l aleagă pe Lothar Bisky în funcţia de vicepreşedinte. Pînă s-a găsit un candidat acceptabil au trecut cinci luni. În cele din urmă a fost aleasă ca vicepreşedintă deputata stîngii Petra Pau.

Fostul preşedinte al Bundestag-ului, Wolfgang Thierse, un est-german activ în cercurile contestarilor regimului comunist, a explicat într-un interviu acordat postului naţional de radio (DLF) că „funcţia de vicepreşedinte al parlamentului nu este una simbolică”. „Vicepreşedinţii reprezintă împreună cu preşedintele întregul parlament. Asta presupune ca cei aleşi să dea dovadă de echidistanţă. (...) Deocamdată nu se ştie cum se va comporta grupul parlamentar AfD şi dacă nu se va manifesta ca deputaţii din landtag-uri [parlamentele regionale].”

XS
SM
MD
LG