Gârleanu a vorbit într-o ședință de judecată la judecătoria Buiucani, pe 15 ianuarie, când a depus mărturie în acest proces pentru prima dată. Dar a refuzat să răspundă la întrebările procurorilor, spunând că procesul ar fi fabricat de foștii săi colegi socialiști. În schimb, a răspuns unor întrebări care i-au fost adresate în fața instanței de propria soție, deputata Irina Lozovan, inculpată și ea în același dosar de „spălare de bani și finanțare ilegală a unui partid politic”.
Centrul Național Anticorupție (CNA) spune că l-a prins pe Gârleanu în flagrant, pe 2 august 2023, când acesta ar fi încercat să-l mituiască pe primarul de la Ocnița, Victor Artamaniuc. La scurt timp, deputata Lozovan a fost lipsită de imunitate parlamentară, iar în noiembrie, dosarul a fost trimis în judecată. Primarul Artamaniuc spune că cei doi soți i-ar fi oferit bani pentru a ieși din PSRM și a se alătura partidului „Renaștere” afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. Dar Gârleanu și Lozovan resping acuzația.
Mărturiile lui Gârleanu
La audierile din 15 ianuarie, Gârleanu a relatat că el și Lozovan și-au început activitatea politică la Ocnița, în 2014, când au format echipa teritorială a Partidului Socialiștilor (PSRM). Soțul a fost ales consilier raional pe listele acestui partid, iar soția a devenit deputată în urma alegerilor din 2019 și 2021.
Dar în 2023, cei doi soți au părăsit PSRM și, câteva luni mai târziu, au aderat la partidul „Renaștere”, afiliat oligarhului Ilan Șor. „Renaștere” face parte astăzi din blocul „Victoria”, controlat de același oligarh.
Gârleanu spune că au plecat din PSRM pentru că nu erau de acord cu schimbări produse în conducerea partidului, dar și cu faptul că, în unele raioane, socialiștii făceau coaliții cu Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS). În PSRM, a spus Gârleanu, există „două-trei clanuri care nu pot împărți puterea”.
El crede că dosarul penal împotriva sa și a soției sale este „inventat” de foștii săi colegi socialiști, afirmând la proces că a primit și amenințări după ce a părăsit partidul.
Inculpatul contraatacă
Inculpatul a spus în ședința de judecată că, după ce a părăsit PSRM, și-a propus împreună cu soția să construiască o echipă la Ocnița a noului lor partid, „Renaștere”. Dar nu și-au dorit să și-i facă „dușmani” pe foștii colegi socialiști.
Chiar dacă erau deja în partide diferite, Gârleanu a continuat să se vadă des cu primarul Artamaniuc, potrivit propriei mărturii, fie atunci când depunea cereri la primărie pentru organizarea unor evenimente în oraș, fie când a cerut să i se aprobe construirea unei anexe la casă.
În timpul acestor întâlniri, a mărturisit inculpatul, cei doi vorbeau într-adevăr și despre posibilitatea ca Artamaniuc să plece din PSRM. Dar nu i-a oferit niciodată bani pentru asta pentru că „un primar cumpărat de tine va fi cumpărat mai devreme sau mai târziu de altul”, spune Gârleanu.
Cel care ar fi cerut bani, ar fi fost, dimpotrivă, chiar primarul, instruit de CNA, iar interceptările CNA ar arăta, după Gârleanu, că primarul făcea aluzie la bani „de zece-douăzeci de ori” per conversație.
Așa încât, a mărturisit inculpatul, a decis în cele din urmă să-i ofere lui Artamaniuc o parte din banii pe care el și soția i-ar fi primit de la proprii părinți pentru a-și extinde casa: 10 mii de euro primise el, și 38 de mii de dolari - soția.
Decizia de a-i da bani primarului Artamaniuc nu a fost coordonată în vreun fel cu conducerea partidului „Renaștere”, a insistat la proces Gârleanu.
Ce i se refuză procurorului, nu i se refuză soției
De față la ședința de judecată din 15 ianuarie, soția inculpatului, Irina Lozovan, aflată și ea pe banca acuzaților în acest proces, i-a cerut o precizare lui Gârleanu, anume dacă „aveau intenția” de a-l mitui pe primar. La întrebarea soției, Gârleanu a răspuns că „nu”.
Când a venit rândul procurorului Gheorghe Caragia să pună întrebări, însă, inculpatul a refuzat să răspundă, afirmând că „nu vede rostul” să dea vreun răspuns acuzatorului de stat într-un caz pe care îl consideră „politic”.
Așa încât a intervenit judecătorul Sergiu Stratan, întrebându-l chiar el pe inculpat ce venit lunar avea familia acestuia. Gârleanu nu a dat sume exacte despre venituri, dar a spus că „nu duceau un trai luxos”.
Și dacă familia avea venituri modeste, cum de a fost dispus să-i dea lui Artamaniuc tocmai 30 de mii de dolari, a venit următoarea întrebare a judecătorului. Pentru că nu dorea să-și piardă echipa, a răspuns consilierul de la Ocnița, la proces, adăugând că negocierile cu primarul au durat șase luni, tocmai pentru că urma să-i dea din banii săi personali.
Ce mai trebuie să știți
Cazul lui Pavel Gârleanu și Irinei Lozovan a fost trimis în instanță în noiembrie 2023, la câteva luni de la reținerea inculpatului în flagrant și de la lipsirea inculpatei de imunitate parlamentară.
CNA spune că, atunci când l-a prins, Gârleanu încerca să-i dea lui Artamaniuc 30 de mii de dolari. Anchetatorii susțin că inculpații i-ar mai fi promis primarului socialist de la Ocnița finanțare de încă un milion de lei pentru proiecte de infrastructură în oraș, dacă trece la „Renaștere”.
La una dintre ședințele de judecată, primarul Artamaniuc a depus și el mărturie, spunând că Lozovan și Gârleanu au urmărit de la bun început să-l convingă să iasă din PSRM și să adere la noul partid, aflat atunci la începuturi. Negocierile ar fi început la 5 mii de dolari și ar fi ajuns la 50 de mii, pe măsură ce primarul refuza ofertă după ofertă. Ar fi crescut și solicitările - împreună cu primarul urmau să schimbe partidul și doi viceprimari de la Ocnița. Pe parcurs, ofițerii CNA ar fi luat legătura cu el și l-au instruit cum să discute cu Gârleanu despre bani, spune primarul Artamaniuc.
Acesta este doar unul din multiplele cazuri de corupție politică anchetate în ultimii ani, având în centru oameni afiliați oligarhului fugar Ilan Șor.
La următoarea ședința de judecată, urmează să fie audiată Irina Lozovan, vor avea loc apoi dezbateri judiciare, rostite ultimele pledoarii, iar apoi decizia. Nu se va încheia însă aici. Va fi doar o decizie în primă instanță.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te