Procuratura Anticorupție susține că, pe parcursul ultimilor luni, a analizat mai multe opțiuni pentru un nou sediu. Dintre toate, blocul de studii al Universității Pedagogice de pe strada Ghenadie Iablocikin, nr. 5 din Chișinău „a fost identificat ca fiind ideal, având în vedere suprafața, locația, curtea interioară, sălile și birourile”.
După ce a primit scrisori de la Procuratură și de la Cancelaria de Stat, comunitatea academică a lansat o petiție online, prin care se împotrivește evacuării studenților și profesorilor din sălile de clasă și din laboratoarele științifice.
Reprezentanții universității spun că, în ultimii 10 ani, clădirea a fost reparată capital, iar laboratoarele de informatică, fizică, inteligență artificială sau robotică au fost dotate cu echipamente tehnologice moderne. Lucrările s-au făcut din resursele instituției, care este la autogestiune și autofinanțare.
Procuratura Anticorupție a propus universității să se mute în clădirea de vizavi, de pe strada Ghenadie Iablocikin, nr. 2/1, „care este dotată cu tot necesarul pentru studii”, unde anterior a fost Facultatea de Drept și care, actualmente, este „spațiu nefolosit în gestiunea statului”.
„De ce nu se mută procurorii în acel bloc? Chiar Perciun a zis că acolo e nevoie de 50 de milioane de lei pentru reparație. Nu le place. Ei vor bloc reparat, amenajat”, a spus Europei Libere prorectora Universității Pedagogice, Olga Gherlovan.
Ministrul Educației, Dan Perciun, care încearcă să atragă mai mulți tineri la specializările pedagogice, a dat asigurări că proprietățile Universității „Ion Creangă” vor rămâne în gestiunea universității și urmează să fie utilizate „exclusiv în scopuri didactice”.
Din 1992 și până în 2022, blocul de studii din strada Ghenadie Iablocikin, nr. 5 s-a aflat în gestiunea Universității de Stat din Tiraspol, iar acum 2 ani a trecut la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, când cele două instituții au fost comasate.
Ministerul Educației promitea atunci că, în urma reformei universitare, „niciun teren și nicio clădire nu vor fi înstrăinate, urmând ca universitățile să le gestioneze conform legilor în vigoare”.
Anterior, și academicienii n-au vrut să cedeze Procuraturii Anticorupție două etaje ale Academiei de Științe a Moldovei. Alte opțiuni examinate de procurori au fost o clădire neterminată din centrul orașului și o aripă a Procuraturii Generale, unde acum se află Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).
Luna trecută, Parlamentul a majorat statele de personal ale Procuraturii Anticorupție. Instituția susține că are nevoie acum de un spațiu de cel puțin 1.500 de metri pătrați ca să acomodeze 196 de angajați.
Sediul actual este pe bulevardul Ștefan cel Mare, nr. 198, în clădirea Centrului Național Anticorupție (CNA), unde procurorii ocupă 40 de birouri, cu o suprafață de 950 de metri pătrați.