Linkuri accesibilitate

Procuratura din Belarus a suspendat ancheta cu privire la moartea lui Raman Bandarenka, ucis la protestele de anul trecut


Locul unde ar fi fost omorât Raman Bandarenka

Procuratura Generală a R. Belarus a informat că a suspendat ancheta cu privire la moartea lui Raman Bandarenka, protestatarul anti-guvernamental a cărui ucidere în noiembrie anul trecut a intensificat protestele împotriva liderului autoritar Alexandr Lukașenka în urma unor alegeri contestate.

Procuratura Generală a spus într-o declarație din 17 septembrie că ancheta a fost suspendată deoarece niciun suspect nu a fost încă identificat, dar poate fi reluată dacă apar asemenea informații.

Bandarenka, în vârstă de 31 de ani, a murit în spital pe 12 noiembrie, după ce ar fi fost bătut de membri ai forțelor de securitate. Sora lui Bandarenka, Volha Kucearenka, a declarat pentru Europa Liberă că familia ei a fost șocată de anunțul de vineri, deoarece nimeni nu i-a informat despre decizia de a suspenda ancheta. „Am aflat de pe Internet... A fost nevoie de multe eforturi pentru a face posibilă lansarea anchetei... Au fost mulți martori care au văzut ce s-a întâmplat și au fost atât de multe înregistrări video înregistrate din diferite unghiuri. Dar au fost reticenți să înceapă ancheta și au făcut-o abia trei luni mai târziu", a spus Kucearenka, adăugând că ea cred că anchetatorii nu au vrut să găsească suspecți.

Mai mulți protestatari au fost uciși și mii de oameni au fost arestați de când autoritățile l-au declarat pe Lukașenka, care a condus Belarusul din 1994, câștigătorul scrutinului contestat din vara trecută.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG