Linkuri accesibilitate

Procuratura din Belarus a suspendat ancheta cu privire la moartea lui Raman Bandarenka, ucis la protestele de anul trecut


Locul unde ar fi fost omorât Raman Bandarenka
Locul unde ar fi fost omorât Raman Bandarenka

Procuratura Generală a R. Belarus a informat că a suspendat ancheta cu privire la moartea lui Raman Bandarenka, protestatarul anti-guvernamental a cărui ucidere în noiembrie anul trecut a intensificat protestele împotriva liderului autoritar Alexandr Lukașenka în urma unor alegeri contestate.

Procuratura Generală a spus într-o declarație din 17 septembrie că ancheta a fost suspendată deoarece niciun suspect nu a fost încă identificat, dar poate fi reluată dacă apar asemenea informații.

Bandarenka, în vârstă de 31 de ani, a murit în spital pe 12 noiembrie, după ce ar fi fost bătut de membri ai forțelor de securitate. Sora lui Bandarenka, Volha Kucearenka, a declarat pentru Europa Liberă că familia ei a fost șocată de anunțul de vineri, deoarece nimeni nu i-a informat despre decizia de a suspenda ancheta. „Am aflat de pe Internet... A fost nevoie de multe eforturi pentru a face posibilă lansarea anchetei... Au fost mulți martori care au văzut ce s-a întâmplat și au fost atât de multe înregistrări video înregistrate din diferite unghiuri. Dar au fost reticenți să înceapă ancheta și au făcut-o abia trei luni mai târziu", a spus Kucearenka, adăugând că ea cred că anchetatorii nu au vrut să găsească suspecți.

Mai mulți protestatari au fost uciși și mii de oameni au fost arestați de când autoritățile l-au declarat pe Lukașenka, care a condus Belarusul din 1994, câștigătorul scrutinului contestat din vara trecută.

XS
SM
MD
LG