Garland a amintit vizita făcută în Ucraina la începutul acestui an, când a semnat un acord cu Ucraina și cu alte țări europene pentru un efort colectiv de a aduce criminalii de război ruși în fața justiției.
„Efortul nostru de a îmbunătăți cooperarea cu partenerii noștri internaționali include și colaborarea cu Curtea Penală Internațională”, a spus procurorul general.
El a reamintit, de asemenea, de călătoria sa la Curtea Penală Internațională de la Haga în urmă cu două luni, care avea ca scop „dezvoltarea cooperării pe mai departe între Curte și guvernul SUA cu privire la o serie de probleme, inclusiv Ucraina”.
În iulie, New York Times, citând oficiali americani nenumiți, relata că președintele american Joe Biden a ordonat agențiilor guvernamentale să asiste Curtea Penală Internațională în colectarea de dovezi ale crimelor de război rusești în Ucraina.
După cum scrie publicația, până acum SUA, care nu a ratificat acordul privind crearea Curții Penale Internaționale, a refuzat să coopereze cu CPI, considerând că se va considera că o astfel de cooperare este un semn că Washington recunoaște jurisdicția Curții, care poate în teorie, să permită instanței să judece armata americană.
Procurorul general al Ucrainei Andri Kostin a salutat aceste informații, numind decizia „un pas istoric către construirea unei rețele care să stabilească responsabilitatea Rusiei pentru crimele ei de război internaționale”.