Ministerul Educației va aloca circa un milion de euro pentru aceste cursuri, precum și pentru traducerea în limba engleză a 14 programe de studii de licență, inclusiv patru programe noi: Medicină veterinară, Business și administrarea afacerilor, Inginerie și Drept internațional.
Prorectora pentru internaționalizare de la Universitatea Pedagogică ,,Ion Creangă”, Ludmila Armașu, a spus Europei Libere că instituția a propus patru cursuri pentru studenții străini, dar au fost acceptate doar două.
„Au fost selectate programele de Psihologie și psihopedagogie și Didactica limbii engleze. Evident, au fost selectate programele care vor fi atractive pentru studenții străini”, explică Armașu.
Universitatea are acum trei grupe de studiere a limbii engleze pentru profesori, care sunt finanțate de instituție și de parteneri externi. Cele plătite de Ministerul Educației nu se știe când vor începe.
Prorectoră: „Sunt sceptică că o să vină un francez, un belgian sau un canadian să învețe aici”
Armașu nu este prea optimistă privind programul de internaționalizare promovat de autoritățile din educație. Potrivit ei, tinerii de peste hotare aleg țara în care să învețe nu doar dacă are programe de studii în limbi străine, dar și pentru oportunitățile pe care le oferă.
„Studiile înseamnă și socializare, culturalizare și evident că o experiență în Franța sau în Belgia nu se compară cu cea din R. Moldova, mai ales că suntem în vecinătatea unui război. Respectiv, sunt cam sceptică că o să vină un francez, un belgian sau un canadian să studieze aici, inclusiv din considerentul securității vieții”, spune ea.
Prorectora susține că programul ar putea fi atractiv, mai degrabă, pentru oameni din țări cu o cultură absolut diferită. O altă problemă pe care o vede este volumul mare de lucru raportat la salariile nemotivante pe care le au acum profesorii universitari.
„În cazul în care trebuie să susținem un curs și în română, și în engleză, ar trebui prevăzute salarii duble. Se cere de la bietul profesor și internaționalizare, și cunoașterea tehnologiilor informaționale, individualizarea planului, dar salariul e același, 6.000 – 8.000 de lei”, afirmă prorectora pentru internaționalizare de la Universitatea Pedagogică.
- Te-ar putea interesa și: Ministerul Educației vrea să facă o „infuzie” de profesori din diaspora în universități
Anterior, ministrul Educației, Dan Perciun, spunea că autoritățile vor să aducă profesori din România și din diaspora, deoarece în universități sunt prea puțini profesori care cunosc limba engleză la un nivel suficient de bun, în timp ce numărul studenților străini, în special din Asia, este în creștere.
Perciun speră că programul de internaționalizare a universităților va da roade și, în septembrie 2024, la specialitățile noi vor fi înmatriculați circa 300 de studenți străini.
„Piața din India este cea care ne interesează, este una enormă, întrucât vârsta medie acolo este de 28 de ani”, a spus Perciun.
La Universitatea de Medicină și Farmacie învață circa 1.300 de indieni – cea mai mare comunitate de studenți străini din R. Moldova. Ca să se integreze mai ușor, ei organizează diverse activități și le fac cunoștință colegilor cu bucătăria și tradițiile indiene.
Reprezentanții Ministerului Educației au precizat pentru Europa Liberă că Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Studii Economice și Universitatea Pedagogică ,,Ion Creangă” au, în total, 384 de profesori universitari care cunosc limba engleză la un nivel avansat. Cei mai mulți, 230 la număr, sunt la UTM, iar cei mai puțini, la Universitatea Pedagogică – 26.
La facultățile din R. Moldova învață acum circa 5.000 de tineri veniți de peste hotare, iar Ministerul Educației intenționează să dubleze numărul lor în următorii ani. Și asta pentru că veniturile pe care le aduc străinii ajută universitățile să supraviețuiască, în condițiile în care, în ultimele două decenii, numărul studenților a scăzut dramatic din cauza migrației.