„Am semnat actul de recepție a acestui punct de trecere a frontierei, deci tehnic suntem gata să activăm în vederea asigurării bunei circulații a mărfurilor”, a precizat comisarul-principal Gălușca.
- Te-ar putea interesa și: În esență... | Cum vrea Chișinăul să ia sub control segmentul transnistrean la hotarul cu Ucraina
Potrivit lui, pentru ca punctul de trecere a frontierei (PTF) Kuciurgan - Novosavițkoe să-și înceapă activitatea e nevoie ca ministerele responsabile de transporturi din cele două țări să ia deciziile corespunzătoare.
„Ce ține de autoritățile de frontieră ale R. Moldova și Ucrainei, noi suntem gata”, a precizat Ruslan Gălușca.
Kuciurgan - Novosavițkoe se numără printre cele șapte PTF* din lista protocoalelor interinstituționale, semnate de Ucraina și Moldova la 22 decembrie 2023, cu privire la organizarea controlului comun dintre cele două țări.
- *„Briceni - Rossoșani” (control în comun pe teritoriul Ucrainei);
- „Criva - Mamalîga” (control în comun pe ambele teritorii);
- „Giurgiulești - Reni” (control în comun pe teritoriul Ucrainei);
- „Larga - Kelmențî” (control în comun pe ambele teritorii);
- „Palanca - Maiaki-Udobnoe” (control în comun pe teritoriul R. Moldova);
- „Pervomaisc - Kuciurgan” (control în comun pe teritoriul Ucrainei);
- „Platonovo - Goianul Nou” (control în comun pe teritoriul Ucrainei).
Comisarul-principal Ruslan Gălușca a mai spus în podcastul „În esență...” că acum se fac lucrări de extindere a infrastructurii pentru PTF comun Giurgiulești - Reni, care va fi parte a „Culoarului solidarității” pentru exportul cerealelor și mărfurilor din Ucraina.
Pe cei 1222 de kilometri de graniță comună, R. Moldova şi Ucraina au 67 PTF, dintre care 25 sunt pe sectorul transnistrean, necontrolat de autoritățile constituționale.
Ediția podcastului „În esență...” cu noul șef al Poliției de Frontieră a R. Moldova, comisarul-principal Ruslan Gălușca, va fi publicat joi, 15 februarie, pe platformele de podcast și pe site-ul Europei Libere.