Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Contraofensivă ucraineană la Izium


Un avion de luptă ucrainean Su-25, atacând poziții rusești în regiunea Donețk, 10 mai 2022

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

 • Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba s-a întâlnit cu secretarul de stat american Antony Blinken la Berlin, pe 15 mai, și declarat că „mai multe arme și alte ajutoare sunt pe drum spre Ucraina”.
 • Forțele rusești au bombardat infrastructura militară din regiunea Lvov, în vestul Ucrainei. Nu au fost raportate victime sau răniți în urma atacului, a spus guvernatorul orașului Lvov.
 • Guvernul Finlandei a decis să solicite oficial aderarea țării la Alianța Nord-Atlantică. Anunțul l-au făcut premierul Sanna Marin și președintele Sauli Niinistö, duminică, la Helsinki. Decizia nu a fost încă aprobată de parlament, dar se așteaptă ca acest lucru să se întâmple în zilele următoare.
 • Liderul republican din Senatul SUA, Mitch McConnell, și o delegație de senatori republicani s-au aflat la Kiev, într-o vizită neanunțată, sâmbătă, și s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Senatul SUA dezbate în prezent un nou pachet de sprijin militar și de altă natură pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de dolari.
 • Ofensiva Rusiei în regiunea Donbas din estul Ucrainei „și-a pierdut avântul și este mult întârziată”. Rusia a suferit probabil pierderi de o treime din forțele combatante pe care le-a angajat în februarie, susține ministerul britanic al apărării, în ultimul său buletin informativ.
 • Armata ucraineană a lansat o contraofensivă în apropiere de orașul Izium, aflat sub controlul Rusiei în estul țării. Kievul susține că forțele rusești se retrag din vecinătatea Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, ceea ce pare a fi cel mai recent eșec al ofensivei militare a Moscovei.
 • Statul Major General al Ucrainei a declarat pe 14 mai că forțele rusești par să se concentreze pe paza rutelor de aprovizionare și că lansează lovituri de mortieră, artilerie și aviație în regiunea Donețk din estul Ucrainei, într-un efort de a „epuiza forțele ucrainene și de a distruge fortificațiile”.
 • Ministrul apărării Oleksi Reznikov a declarat că Ucraina „intră într-o nouă fază a războiului, una pe termen lung”.
 • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că, deși armata face tot ce poate pentru a alunga forțele rusești de pe teritoriul ucrainean, „nimeni nu poate prezice astăzi cât va dura acest război”.
 • Ministrul american al apărării, Lloyed Austin, a cerut Moscovei încetarea imediată a focului în Ucraina, în prima sa conversație cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, de la începutul invaziei rusești din februarie, a anunțat Pentagonul.
 • Ucraina a anunțat că nu va relua tranzitul de gaze rusești spre Europa, blocat parțial de miercuri, până nu controlează din nou întregul sistem de gazoducte.
 • UE va oferi Ucrainei un sprijin militar suplimentar de 500 de milioane de euro. Sprijinul militar va consta din arme grele, cum ar fi tancuri și artilerie, și va ridica ajutorul UE pentru Ucraina, în total, la cca 2 miliarde de euro.
 • Peste 6 milioane de oameni au fugit din Ucraina de când Rusia și-a lansat invazia militară pe 24 februarie, a anunțat Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR).

Ucraina: cum a transformat războiul cerealele într-o armă cu pondere globală

Invazia rusă din Ucraina, blocarea porturilor de la Marea Neagră, dar și atacurile țintite ale armatei ruse asupra infrastructurii feroviare, toate au redus drastic exporturile de cereale ale Ucrainei, care e unul din cei mai mari producători din lume. Situația devine dramatică, mai ales pentru țările din Orientul Mijlociu și Africa. Programul ONU pentru Alimentație și Agricultură a avertizat că 44 de milioane de oameni din lumea întreagă sunt în pragul foametei și că aproape 2,5 milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina. Mai multe, AICI.

Ce găsesc locuitorii din Irpin când se întorc la casele care au fost ocupate de soldații ruși

Căpitanul în retragere al Marinei Ucrainene Andrii Rijenko s-a întors la casa sa din orașul bombardat Irpin pentru a descoperi că a fost spartă și jefuită de trupele ruse.

Ce găsesc locuitorii din Irpin când se întorc la casele care au fost ocupate de soldații ruși
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:14 0:00

Cât ar putea dura războiul din Ucraina și cu ce consecințe?

Perspectiva unui război îndelungat în Ucraina îngrijorează pentru că asta înseamnă mai multe victime, intrarea într-un impas economic global și potențialul escaladării și extinderii confruntării. Dar nici Moscova și nici Kievul nu par înclinați către negocieri. Ministrul american al apărării a declarat că obiectivul nu este doar ajutorarea Ucrainei pentru a se apăra, dar și „slăbirea” Rusiei până la punctul în care aceasta nu mai prezintă o amenințare. Președintele Biden a spus și el că Putin nu mai are o ieșire acum și că SUA trebuie să decidă ce au de făcut în aceste condiții. Mai multe, AICI.

Serviciile de informații americane: planul lui Putin mai este să ajungă în Transnistria, dar realizarea e tot mai puțin probabilă

Într-o audiere în Congresul Statelor Unite, directoarea comunității serviciilor de informații Avril Haines a spus că atât Rusia cât și Ucraina cred că pot face progrese militare în război, transformându-l într-un conflict îndelungat, în care fiecare parte încearcă să-și epuizeze adversarul, fără să existe pe termen apropiat perspective de negocieri de pace viabile. Mai multe, AICI.

Poveștile îngrozitoare ale civililor evacuați de la Azovstal

Oficialitățile din ambele tabere susțin că evacuarea civililor din combinatul metalurgic Azovstal, atacat de forțele rusești, e acum completă. Cei care au reușit să scape de acolo au povestit lucruri înfiorătoare.

Poveștile terifiante ale oamenilor evacuați de la combinatul Azovstal
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00

Semănatul, în bătaia puștii. Cum muncesc fermierii ucraineni în teritoriile ocupate și în apropiere de linia frontului

Comisia Europeană anunță un plan de sistare a importurilor de petrol rusesc

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat miercuri, 4 mai, detalii despre cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, ca reacție la invazia din Ucraina, sancțiuni care de data aceasta ar trebui să includă și o sistare treptată a importurilor de petrol. Mai multe, AICI.

De ce sprijină Occidentul cu arme Ucraina? Opinii de la Moscova

De la „cred că Occidentul face ceea ce trebuie” la „ei urăsc Rusia”, locuitori din Moscova au explicat pentru redacția de limba rusă a Europei Libere - Radio Svoboda (RFE/RL) de ce cred că Occidentul furnizează arme Ucrainei.

Locuitori ai Moscovei explică de ce cred că Occidentul trimite arme în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:12 0:00

HRW îndeamnă Rusia să investigheze uciderea civililor în Ucraina

Human Rights Watch (HRW) a îndemnat Rusia să investigheze trei incidente în timpul cărora forțele ruse au deschis focul asupra unor vehicule civile în Ucraina, după începutul invaziei militare, ucigând șase persoane și rănind trei.

„Ne-au făcut cu mâna” | O femeie din Ucraina povestește cum soldații ruși i-au omorât fiul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:22 0:00

Într-unul dintre incidente, un bărbat a fost scos dintr-un vehicul și executat sumar, a declarat HRW, într-un comunicat, pe 30 aprilie.

Cele trei incidente au avut loc între 28 februarie și 3 martie, a precizat HRW. Două dintre ele au avut loc în Hostomel, un oraș situat la aproximativ 20 de kilometri nord-vest de Kiev, în timp ce al treilea incident a avut loc în Nova Basan, un sat din regiunea Cernihov, la 70 kilometri est de capitală. Mai multe, AICI.

„Rusia de Sud”. Noi indicii despre planurile Rusiei pentru regiunile ucrainene ocupate

Un proiect de document pregătit de înalți oficiali ai partidului politic aflat la putere în Rusia îndeamnă la crearea unui nou stat numit Rusia de Sud, din care ar face parte unele regiuni ale Ucrainei ocupate de forțele rusești.

Informația obținută de Schemes - un proiect de investigație al serviciului ucrainean al RFE/RL - vine având ca fundal luptele care fac ravagii în regiunile estice și sudice ale Ucrainei, unde forțele rusești sunt în ofensivă pe mai multe fronturi, întâmpinând rezistența acerbă a trupelor ucrainene. Mai multe informații despre acest document, AICI.

Militarii ruși, acuzați că ar fi jefuit obiecte de artă dintr-un muzeu ucrainean

Ucraina a acuzat armata rusă că ar fi jefuit artefacte neprețuite dintr-un muzeu din sudul orașului Melitopol. Orașul a fost ocupat de forțele rusești la începutul lunii martie.

Săptămâna trecută, rușii au descoperit lăzile în care era ținut tezaurul scit cu ajutorul directorului de facto al muzeului numit de ruși. Militarii și ofițerii de informații ai armatei ruse au asistat la preluarea artefactelor, vechi de peste 2300 de ani, de către un expert rus. După cum spune New York Times, au fost furate cel puțin 198 de obiecte din aur, arme vechi și rare, mai multe monede de argint și medalii. Mai multe amănunte, AICI.

Vizită-surpriză a președintei Camerei Reprezentanților din SUA la Kiev

Președinta Camerei Reprezentanților din Statele Unite, Nancy Pelosi, a efectuat o vizită-surpriză la Kiev unde s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu alți oficiali. Pelosi a spus că delegația „a transmis mesajul că un sprijin american suplimentar este pe drum”. Mai multe amănunte AICI.

Ce beneficii tactice poate aduce Rusiei destabilizarea Transnistriei

Expertul în securitate internațională și studii strategice de la București, Claudiu Degeratu, a explicat într-un interviu acordat Europei Libere ce beneficii ar aduce Rusiei în războiul său contra Ucrainei crearea unui „conflict pozițional” în regiunea transnistreană.

O posibilă implicare a enclavei separatiste în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a fost readusă în discuție de câteva incidente în stânga Nistrului pe 25-27 aprilie.

Mai multe amănunte AICI.

„Atunci când Putin va muri” - despre războiul din Ucraina, pe străzile Moscovei

„Atunci când Putin va muri”
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00

OSCE discută despre existența unor „lagăre de filtrare” înființate de armata rusă în Ucraina

Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), afirmă că există dovezi credibile că forțele rusești au capturat persoane în zone din sudul și estul Ucrainei și le-au reținut în „lagăre de filtrare”, unde sunt interogate.

Există „informații îngrijorătoare” că persoanele suspectate că au astfel de legături sunt bătute sau torturate înainte de a fi transferate în regiunea Donețk, „unde sunt date dispărute sau sunt executate”, a declarat Carpenter în fața consiliului. „Informațiile pe care le avem indică faptul că Rusia răpește, torturează și/sau asasinează lideri aleși la nivel local, jurnaliști și activiști ai societății civile, precum și lideri religioși”, a afirmat Carpenter.

Volodimir Zelenski: Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din regiunea transnistreană

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din regiunea transnistreană, adăugând că forțele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o eventuală concentrare de efective rusești pe teritoriul temporar ocupat al Republicii Moldova.

Răspunzând întrebărilor presei după o întâlnire cu directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, la Kiev, şeful statului ucrainean a spus, conform unui comunicat publicat pe pagina de internet a președinției Ucrainei, că împărtăşeşte pe deplin evaluarea situaţiei făcută de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a spus, după ședința SIS de ieri, că recentele incidente din regiunea transnistreană ar fi rezultatul unor tensiuni între diferite grupări din stânga Nistrului care urmăresc destabilizarea. Volodimir Zelenski a precizat: „Înțelegem clar că acesta este unul dintre pașii Federației Ruse. Serviciile speciale lucrează deja acolo. Nu este vorba doar de știri false. Este clar de ce – să destabilizeze situația din regiune, să amenințe Moldova. Le transmite că, dacă Moldova va sprijini Ucraina, vor fi urmați anumiți pași”.

Din Mariupol în Muntenegru | Povestea unui băiețel și a papagalului său

Zahar Shvets, în vârstă de 10 ani, nu a putut fugi din Mariupol fără papagalul lui mult iubit, Sonic.

Acum, alături de mama lui, Halina, au găsit refugiu în Muntenegru, după ce proprietara unui apartament a anunțat pe rețelele de socializare că propriile amintiri ale războaielor din Balcani din anii 90 au convins-o să le ofere cazare.

Ministerul apărării de la Londra: Rusiei îi lipsesc în continuare elemente-cheie din „structura logistică” în Ucraina

Moscova a înregistrat doar progrese minore de când și-a reorientat ofensiva militară spre estul Ucrainei, se spune în analiza cotidiană a Ministerului britanic al Apărării. Într-o postare pe Twitter, de pe 25 aprilie, se arată că Rusiei îi lipsesc în continuare elemente cheie din „structura logistică”, iar asediul combinatului metalurgic Azovstal de la Mariupol „a dus la epuizare în multe unități rusești, care și-au pierdut din eficiență în lupte”.

Decizia Moscovei de a nu lua cu asalt combinatul siderurgic, ci doar de a-l supune unui asediu prelungit, face ca unitățile rusești de acolo să rămână pe loc, deci să nu poată fi trimise în altă parte, în caz de nevoie. Potrivit aceleiași analize, hotărârea ministerului rus al Apărării de a prelua administrarea compensațiilor acordate familiilor militarilor decedați pe front indică „o posibilă încercare de a ascunde adevărata amploare a pierderilor”.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina

Locuitorii orașelor ucrainene eliberate acuză militarii ruși nu numai de jafuri și prădare, ci și de violare a civililor. Procuratura Generală a Ucrainei a început să investigheze primul caz de acest fel, iar activiștii pentru drepturile omului și voluntarii adună dovezi pentru altele.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:33 0:00

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare dată denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

XS
SM
MD
LG