Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Putin susține că sancțiunile occidentale au eșuat


Militari ucraineni la Severodonețk, în Dombas, Ucraina, 7 aprilie 2022.

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat că războiul economic fulger (Blitzkrieg), lansat de Occident împotriva Rusiei a eșuat deși a recunoscut că sancțiunile ar putea afecta negativ economia națională pe termen mediu și lung, relatează Reuters citând agenția rusă de stat TASS. Putin a vorbit la Vostoci, unde a vizitat cosmodromul în construcție alături de liderul belarus Alexandr Lukașenka, cu ocazia Zilei Cosmonauților.
  • Statele Unite nu pot confirma în acest moment relatările că la Mariupol armata rusă ar fi utilizarea arme chimice, a declarat marți un înalt oficial american, citat de Reuters. Ucraina informase că verifică deja aceste informații, în timp ce Marea Britanie a avertizat că va reacționa în cazul în care se va dovedi că informațiile sunt adevărate. Rusia a negat acuzațiile.
  • Trupele rusești au continuat să înainteze spre estul Ucrainei înainte de o presupusă ofensivă majoră planificată în regiunea Donbas. Între timp, situația la Mariupol este tot mai gravă: conform informațiilor, mii de civili ar fi fost uciși, iar armata rusă este pe punctul de a prelua controlul total al acestui port strategic de la Marea Azov.
  • Președintele american Joe Biden i-a cerut premierului indian Narendra Modi să nu grăbească achizițiile de petrol rusesc, pentru că asta nu ar fi în interesul Indiei și ar putea împiedica răspunsul Statelor Unite la războiul din Ucraina.
  • Un oficial ucrainean a declarat că a fost descoperită o nouă groapă comună cu zeci de cadavre de civili în satul Buzova, în apropiere de Kiev, cea mai recentă groapă comună descoperită după ce forțele rusești s-au retras din zonele de la nordul capitalei.
  • Marina Ovseannikova, jurnalista rusă care a protestat luna trecută față de invazia Rusiei în Ucraina întrerupând o emisiune de știri în direct la televiziunea de stat rusă, a fost angajată la o companie media germană.
  • Rubla rusească s-a depreciat puternic după ce banca centrală a țării a decis să relaxeze unele dintre măsurile temporare de control al capitalului, menite să limiteze devalorizarea monedei naționale ruse ca urmare a sancțiunilor impuse Moscovei după invazia neprovocată a Ucrainei.
În Ucraina sunt exhumate victimele de la Bucea, pentru expertize medico-legale și reînmormântare

Autoritățile ucrainene au exhumat zeci de cadavre din gropi comune în suburbia Bucea a Kievului, pentru teste medico-legale și pentru o înmormântare cuvenită. Există dovezi solide că forțele ruse au comis crime de război în acest oraș. Șeful Poliției naționale ucrainene a declarat pentru RFE/RL, la 8 aprilie, că multe victime au fost împușcate în tâmplă de la mică distanță.

În Ucraina sunt exhumate victimele de la Bucea, pentru expertize medico-legale și reînmormântare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00

„Li s-a spus că va fi o victorie glorioasă”

Casa Albă anticipează intensificarea violenței în Ucraina în condițiile în care rușii își redirecționează campania către estul țării, pretinzând – deloc convingător – că acesta ar fi fost obiectivul de la bun început.

Imagini din Borodianka filmate cu drona
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:36 0:00

Putin are acum, pentru prima dată un general, care răspunde pentru întreaga operațiuni în persoana lui Alexander Dvornikov, cel care a condus brutala intervenția a Rusiei în Siria. imaginile provenite din Ucraina – masacrul de la Bucea, cifrele morților la Mariupol, unde primarul estimează că circa 5000 de persoane și-au pierdut viața, recentul atac asupra unei gări pline de persoane, care încercau să se refugieze – toate acestea întăresc caracterizarea formulată de președintele Biden care a spus că Vladimir Putin este criminal de război. Mai multe amînunte AICI.

Donbas: de ce se reorientează campania Rusiei spre est

Serviciile de informații militare ucrainene, dar și britanice spun de mai multe zile că trupele rusești se regrupează pentru o ofensivă majoră în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Aflați mai multe aici.

Ursula von der Leyen: „Ucraina se îndreaptă spre un viitor european”

Aflată în vizită la Kiev, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen i-a înmânat președintelui ucrainean chestionarul în vederea aderării Ucrainei și a spus că acest proces o să dureze „săptămâni, nu ani”, fiindcă a fost cumva accelerat de război. Aflați mai multe aici.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dând mâna cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Kiev, 8 aprilie 2022
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dând mâna cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Kiev, 8 aprilie 2022
Drum însângerat | Cum vrea să transforme Putin dezastrul militar și umanitar în victorie

Observatori politici se întreabă ce ar putea Vladimir Putin să facă pentru a transforma ceea ce este acum un dezastru militar, într-o aparentă victorie, fie și limitată. Citiți opinii ale experților americani sintetizate de Valeriu Sela aici.

VIDEO: Groapă comună într-o fostă tabără de copii din Ucraina:

Groapă comună într-o fostă tabără pentru copiii din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00
Poate fi judecat Vladimir Putin pentru crime de război în Ucraina?

Joe Biden spune că trebuie adunate dovezi în legătură cu atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina. Citiți mai multe aici.

VIDEO: Cum reacționează rușii la acuzațiile de la Bucea:

Ce au văzut și au auzit rușii despre orașul ucrainean Bucea?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:38 0:00

VIDEO: Atrocitățile armatei ruse: de al Doilea Război Mondial la războaiele din Cecenia și Ucraina

Acțiunile din prezent ale Rusiei în Ucraina se aseamnă, spun istoricii, acelea ale armatei germane din al Doilea Război Mondial, sau cu cele ale armatei sovietice (iar mai apoi ale armatei ruse) în Afganistan și Cecenia

Atrocitățile armatei ruse: de la al Doilea Război Mondial la războaiele din Cecenia și Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:32 0:00
Războiul din Ucraina ar putea provoca o criză alimentară globală

Faptul că războiul compromite recolta de cereale în Ucraina, o mare exportatoare, va afecta multe țări din toată lumea, dar mai ales pe cele din Orientul Mijlociu și Africa, care sunt dependente de exporturile ucrainene. Prețurile sunt deja în creștere vertiginoasă, iar asta îngreunează misiunea organizațiilor umanitare. Citiți mai multe AICI.

Valul de refugiați din Ucraina depășește 4,4 milioane de persoane.

Agenția ONU pentru refugiați afirmă că peste 4,4 milioane de ucraineni au fugit din țara lor de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, la 24 februarie, în cel mai mare val de refugiați din Europa de la Al Doilea Război Mondial până astăzi. Aflai mai multe aici.

Victoria Nuland: Pentru negocieri serioase, Rusia trebuie să înceteze focul în Ucraina

Statele Unite sprijină decizia Ucrainei de a se așeza la masa negocierilor cu Rusia în ciuda unor cereri rusești „absolut inacceptabile”, dar Rusia trebuie să accepte o încetare a focului deplină ca negocierile să poată „deveni serioase”, a declarat Victoria Nuland, subsecretar de stat pentru afaceri politice într-un interviu cu televiziunea Current Time. Mai mult, aici.

Victoria Nuland: Rușii nu au înțeles încă bine cât de tare este armata ucraineană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00
Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare dataă Dnumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

XS
SM
MD
LG