Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Rusia amenință SUA cu „consecințe imprevizibile” dacă mai livrează arme Ucrainei


Rachete anti-tanc Javelin
Rachete anti-tanc Javelin

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

  • Rusia a trimis săptămâna aceasta o notă diplomatică oficială Statelor Unite în care avertizează că transporturile SUA și NATO de arme către Ucraina ar putea duce la „consecințe imprevizibile”.
  • Primul zbor al noului ajutor de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina din Statele Unite este de așteptat să sosească în regiune în următoarele 24 de ore, potrivit unui înalt oficial american al Apărării, citat de CNN.
  • Autoritatea Navală Română anunță că începând cu duminică, 17 aprilie, nicio navă înmatriculată sub pavilionul Rusiei nu va mai putea să acosteze în porturile românești de la Marea Neagră sau Dunăre, informează TVR.
  • Moscova a anunţat că a decis interzicerea intrării în Rusia pentru premierul britanic Boris Johnson, ministrul de externe Liz Truss, ministrul apărării Ben Wallace şi alţi zece membri ai guvernului şi politicieni britanici, informează Reuters.
  • Primul atac rusesc cu rachete, după multe zile de normalitate relativă la Kiev, a avut loc joi seară: o uzină militară din apropierea capitalei, unde se produc rachetele „Neptun” folosite se pare de armata ucraineană pentru a scufunda crucișătorul rus „Moskva”, a fost parțial distrusă, a relatat un jurnalist al agenției France Presse aflat la fața locului.
  • Ministerul rus al Apărării a confirmat că nava-amiral a flotei de la Marea Neagră, crucișătorul „Moskva”, s-a scufundat. Moscova a precizat că nava s-a scufundat în timp ce era remorcată în port, după o explozie la bord. Ucraina anunțase că a lovit crucișătorul cu două rachete de croazieră „Neptun”. Acest lucru îl confirmă un oficial de rang înalt din cadrul ministerului american al apărării care a făcut declarații în condiții de anonimat.
  • Directorul CIA, William Burns, a declarat că amenințarea Rusiei că ar putea folosi armele nucleare în Ucraina nu poate fi luată cu ușurință, adăugând că agenția nu are totuși semne care să-i îndreptățească îngrijorarea.
  • FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) a cerut guvernului o mărire de buget cu 17% pentru serviciile funerare ale trupelor și pentru pietre funerare. Solicitarea FSB vine în timp ce Rusia suferă pierderi însemnate de trupe în războiul din Ucraina, deși nu se cunoaște numărul exact al morților.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina

Locuitorii orașelor ucrainene eliberate acuză militarii ruși nu numai de jafuri și prădare, ci și de violare a civililor. Procuratura Generală a Ucrainei a început să investigheze primul caz de acest fel, iar activiștii pentru drepturile omului și voluntarii adună dovezi pentru altele.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:33 0:00

În războiul din Ucraina, Rusia „orbecăie” | Problema sateliților

Rusia și-a intensificat atacurile în estul Ucrainei, unde se așteaptă acum o ofensivă pe scară largă, după ce a fost forțată să se retragă din jurul Kievului și să se regrupeze. Potrivit surselor ucrainene, dar și a serviciilor occidentale de informații, în primele săptămâni ale invaziei, a suferit pierderi semnificative, în oameni și echipament.

Experții militari au remarcat și faptul că nu a lansat sau nu a putut lansa o campanie coordonată, între forțele terestre, aeriene și maritime. Nu a reușit nici să controleze spațiul aerian deasupra Ucrainei, pentru a-și folosi eficient o aviație militară, net superioară celei ucrainene. Motivul? Infrastructura de comunicație și starea sateliților. Mai multe amănunte AICI.

Joe Biden acuză Rusia de genocid în Ucraina

Președintele american Joe Biden a declarat pentru prima dată că acțiunile Rusiei în Ucraina sunt un „genocid”. „Da, am spus genocid pentru că a devenit tot mai clar că Putin încearcă să șteargă chiar ideea că este posibil să fii ucrainean, iar dovezile se înmulțesc”, le-a spus Biden reporterilor pe 12 aprilie, în timp ce se pregătea să urce la bordul avionului Air Force One după un discurs ținut în Des Moines, Iowa. Mai multe amănunte AICI.

În Ucraina sunt exhumate victimele de la Bucea, pentru expertize medico-legale și reînmormântare

Autoritățile ucrainene au exhumat zeci de cadavre din gropi comune în suburbia Bucea a Kievului, pentru teste medico-legale și pentru o înmormântare cuvenită. Există dovezi solide că forțele ruse au comis crime de război în acest oraș. Șeful Poliției naționale ucrainene a declarat pentru RFE/RL, la 8 aprilie, că multe victime au fost împușcate în tâmplă de la mică distanță.

În Ucraina sunt exhumate victimele de la Bucea, pentru expertize medico-legale și reînmormântare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00

„Li s-a spus că va fi o victorie glorioasă”

Casa Albă anticipează intensificarea violenței în Ucraina în condițiile în care rușii își redirecționează campania către estul țării, pretinzând – deloc convingător – că acesta ar fi fost obiectivul de la bun început.

Imagini din Borodianka filmate cu drona
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:36 0:00

Putin are acum, pentru prima dată un general, care răspunde pentru întreaga operațiuni în persoana lui Alexandr Dvornikov, cel care a condus brutala intervenția a Rusiei în Siria. Imaginile provenite din Ucraina – masacrul de la Bucea, cifrele morților la Mariupol, unde primarul estimează că peste 10 mii de persoane și-au pierdut viața, recentul atac asupra unei gări pline de persoane, care încercau să se refugieze – toate acestea întăresc caracterizarea formulată de președintele Biden care a spus că Vladimir Putin este criminal de război. Mai multe amănunte AICI.

Ursula von der Leyen: „Ucraina se îndreaptă spre un viitor european”

Aflată în vizită la Kiev, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen i-a înmânat președintelui ucrainean chestionarul în vederea aderării Ucrainei și a spus că acest proces o să dureze „săptămâni, nu ani”, fiindcă a fost cumva accelerat de război. Aflați mai multe aici.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dând mâna cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Kiev, 8 aprilie 2022
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dând mâna cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Kiev, 8 aprilie 2022

Drum însângerat | Cum vrea să transforme Putin dezastrul militar și umanitar în victorie

Observatori politici se întreabă ce ar putea Vladimir Putin să facă pentru a transforma ceea ce este acum un dezastru militar, într-o aparentă victorie, fie și limitată. Citiți opinii ale experților americani sintetizate de Valeriu Sela aici.

VIDEO: Groapă comună într-o fostă tabără de copii din Ucraina:

Groapă comună într-o fostă tabără pentru copiii din Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:03 0:00
Poate fi judecat Vladimir Putin pentru crime de război în Ucraina?

Joe Biden spune că trebuie adunate dovezi în legătură cu atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina. Citiți mai multe aici.

VIDEO: Cum reacționează rușii la acuzațiile de la Bucea:

Ce au văzut și au auzit rușii despre orașul ucrainean Bucea?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:38 0:00

VIDEO: Atrocitățile armatei ruse: de la Al Doilea Război Mondial la războaiele din Cecenia și Ucraina

Acțiunile din prezent ale Rusiei în Ucraina se aseamnă, spun istoricii, acelea ale armatei germane din al Doilea Război Mondial, sau cu cele ale armatei sovietice (iar mai apoi ale armatei ruse) în Afganistan și Cecenia

Agenția ONU pentru refugiați afirmă că peste 4,4 milioane de ucraineni au fugit din țara lor de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, la 24 februarie, în cel mai mare val de refugiați din Europa de la Al Doilea Război Mondial până astăzi. Aflai mai multe aici.

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare dată DEnumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

XS
SM
MD
LG