Linkuri accesibilitate

Războiului Rece 3.0?


Vase militare NATO, imagine de arhivă.
Vase militare NATO, imagine de arhivă.

NATO acuză Rusia de provocări și comportament lipsit de raţiune

NATO a început să someze din ce în ce mai insistent Rusia să nu se mai comportamente „fără rațiune”, şi să nu mai încerce să submineze ordinea internaţională, în special prin atacuri cibernetice asupra țărilor occidentale.

„Aliaţii din NATO sunt solidari cu decizia guvernelor din Olanda şi Marea Britanie de a critica Rusia pentru tentativele flagrante de a submina reglementările şi instituţiile internaţionale”, a spus secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, cu ocazia unei reuniuni la Bruxelles.

„Rusia trebuie să înceteze acest comportament lipsit de raţiune, care include utilizarea forţei împotriva vecinilor, tentativele de interferenţe în procesele elctorale şi campaniile ample pentru dezinformare”, a adăugat Stoltenberg.

Reprezentanţii statelor membre NATO s-au reunit pentru a discuta despre riscurile cibernetice. Premierul Marii Britanii, Theresa May, şi omologul său olandez, Mark Rutte, au dat un comunicat comun în care au condamnat o serie de atacuri cibernetice atribuite Serviciului rus de informaţii militare (GRU). "Vom apăra instituţiile internaţionale de cei care vor să le atace", au transmis cei doi lideri.

La fel, recent, într-un discurs rostit la un eveniment organizat de Chatham House la Londra, fostul vicepreședinte american sub Obama, Joseph Biden, a avertizat că „Rusia este în declin, dar e agresivă”.

„Ruşii utilizează toate instrumentele pe care le au la dispoziţie pentru a destabiliza şi a genera disensiuni”, a afirmat Joseph Biden.

„În opinia mea, obiectivul final al lui Vladimir Putin este destrămarea NATO şi a Uniunii Europene, mai mult decât reînfiinţarea Uniunii Sovietice”, a adăugat fostul adjunct al lui Barak Obama, care a explicat că în opinia sa Putin ar prefera să gestioneze situaţia unor state individuale, decât a unui Occident unificat, puternic şi democratic.

Plângeri concrete împotriva Rusiei vin în permanență din țările membre ale NATO și la nivel militar. Generalul Jeff Mac Mootry, șeful pușcașilor marini olandezi, a acuzat armata rusă de provocări create în timpul exercițiilor forțelor navale britanice și olandeze desfasurate în zona cercului arctic.

Mac Mootry a spus că avioanele de lupta ruse au survolat constant în timpul exercițiilor navele de război din Marea Britanie și Olanda, și că piloții ruși au făcut acest lucru pentru a-și „marca prezența într-un mod provocator”.

El a descris situația ca fiind parte a ceea ce se numește de ja generic Războiului Rece 3.0, și a spus că Rusia se bazează pe tehnologie cibernetică și activitate militară intensă pentru a „submina activitățile guvernelor occidentale”.

Generalul olandez a spus asta la doar câteva săptămâni după ce ministrul britanic al apărării Gavin Williamson a lansat „strategia de apărare a Arcticii”, care include trimiterea în Norvegia a 800 de pușcași marini britanici în 2018. Londra ar urma să construiască va o bază militară în nordul Norvegiei.

Ca urmare a militarizării intense a regiunii de către ruși – pe fondul topirii calotei glaciare si deschiderii unei noi rute maritime – cercul arctic devine o zona tot mai importantă spre care își îndreaptă interesele strategice atît Regatul Unit cît și NATO.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG