Linkuri accesibilitate

Radu Carp: „Cred că tot ce s-a întâmplat până acum a fost făcut de către socialiști în consultare cu Moscova”


Radu Carp
Radu Carp

Republica Moldova: aceiași actori politici pe o scenă mereu în schimbare - este constatarea pe care o face politologul de la Bucureşti Radu Carp, după formarea, luni, 16 martie, la Chișinău, a coaliției între democrații lui Pavel Filip și socialiștii lui Igor Dodon.

Interviu cu Radu Carp
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:38 0:00
Link direct



Radu Carp: „Majoritatea analiștilor politici care privesc ce se întâmplă în Republica Moldova au anticipat această coaliție. Era previzibil că oferta PSRM va fi acceptată de Partidul Democrat. Eu bănuiesc că acest portofoliu include și poziția de prim-ministru după alegerile prezidențiale din toamnă, pentru că altfel doar pentru trei-patru portofolii nu cred că ce a rămas din Partidul Democrat ar fi acceptat să vină la putere într-un moment deosebit de dificil și pe plan intern, și pe plan internațional. Plecarea grupului dlui Candu s-a produs în momentul în care lucrurile deveniseră deja clare, și anume că va fi operațională această coaliție. Și din momentul în care acest grup a plecat, un grup care n-a vrut să fie asociat în niciun fel cu PSRM, care a rămas într-un fel fidel, să zicem, orientării, apropierii de Vladimir Plahotniuc, din acel moment practic nu a mai existat niciun obstacol pentru aceste negocieri.”


Europa Liberă: Am auzit și voci care spun că semnarea acordului dintre socialiști și democrați ar însemna europenizarea treptată a PSRM-ului. Să se întâmple acest lucru?

Radu Carp: „Nu, nu, în niciun caz! PSRM avea nevoie de o majoritate în parlament, o majoritate transparentă pentru a-și trece fără niciun fel de probleme orice proiect de lege. Chiar dacă a mai câștigat un deputat la alegerile parlamentare noi din circumscripția de la Hâncești, a ajuns la 36, un număr care e totuși undeva la o treime - puțin mai mult de o treime din totalul deputaților, și PSRM avea nevoie de, repet, o coaliție transparentă, ca să nu fie nevoit să negocieze practic la orice mișcare în parlament. Acum, parlamentul este asigurat, cel puțin până la alegerile din toamnă.”

Europa Liberă: Cum ar putea să reacționeze Estul și Vestul aflând despre crearea acestei coaliții la Chișinău?

Abia din vară UE va avea timp să reflecteze mai îndeaproape la ce se întâmplă în R.Moldova...


Radu Carp: „Acum e un moment de așa natură în Europa, încât practic cam tot ce se întâmplă care nu are legătură cu această pandemie nu va avea niciun fel de reacție clară de la Bruxelles. Toate eforturile și ale statelor membre, și ale Uniunii Europene în ansamblu, ale Comisiei sunt îndreptate pentru limitarea pagubelor economice și umane care sunt produse de această pandemie. Deci, eu nu cred că în momentul de față va avea un impact, abia după ce lucrurile își vor reveni la normal, de-abia din vară Uniunea Europeană, noua componență a Comisiei va avea timp să reflecteze mai îndeaproape la ce se întâmplă în Republica Moldova și să ofere soluții. Până în iunie cred că nimeni de la Bruxelles nu va putea să fie concentrat la această dimensiune, deși am văzut un lucru interesant: Ungaria este din ce în ce mai interesată de Republica Moldova, a mai fost și în trecut, acum e și mai interesată, comisarul pentru extindere vine din Ungaria, am văzut vizita lui Viktor Orban la Chișinău. Deci, există interese punctuale care sunt într-o anumită conjuncție, să zicem, cu anumite persoane care ocupă funcții la nivel european, dar asta nu înseamnă că e o tendință ca atare. Repet, abia după depășirea acestui moment critic în Europa și în statele europene am putea să avem reacții mai clare privitor la situația de la Chișinău și, pe de altă parte, nici nu va aduce nimic nou această coaliție, președintele rămâne în funcție, primul ministru rămâne în funcție, se schimbă doar titularii unor portofolii. Deci e doar un semnal că se întâmplă ceva pozitiv, dar e un semnal fără să fie însoțit de lucruri concrete.”

Europa Liberă: PD-ul lui Pavel Filip ar putea să îmbunătățească relația moldo-română, relația dintre Chișinău și București?


Radu Carp: „Bucureștiul, în acest context de criză, nu va acționa în relația cu Republica Moldova mai mult decât o va face Bruxelles-ul. Autoritățile din România au demonstrat suficientă deschidere, inclusiv prin faptul că nu au stopat exportul de medicamente și de echipamente medicale care va fi vital în următoarea perioadă către Republica Moldova. Cred că vor urma și alte gesturi de acest fel, cred că pe măsură ce această epidemie se va extinde, România va putea să acorde sprijin concret persoanelor afectate, dar cred că relația trebuie resetată, pentru că ne așteaptă o criză economică de proporții, după sfârșitul epidemiei din luna mai-iunie, ne așteaptă o criză de proporții care va fi resimțită și în România, și în Moldova. Cred că prioritatea nr.1 în Moldova este constituirea unui pachet economic care să ajute firmele să asigure fluxul producției, să ajute firmele mici să nu falimenteze, cred că este esențial de gândit și pe domeniul acesta Bucureștiul nu poate să dea sfaturi, pentru că și România se confruntă exact cu aceeași problemă.”

Europa Liberă: Dar această coaliție social-democrată de la Chișinău credeți că are blagoslovirea Kremlinului? Moscova ar fi încuviințat crearea acestei alianțe?

Relația trebuie resetată, pentru că ne așteaptă o criză economică de proporții...


Radu Carp: „Interesul prioritar al Moscovei era dispariția din jocul politic a lui Vladimir Plahotniuc, din acel moment, practic, Partidul Democrat a devenit frecventabil, să zic așa, de către toți partenerii externi într-un fel și, în momentul de față, chiar dacă nu există un gir explicit, eu am urmărit astăzi, nu au existat declarații de susținere de la Kremlin, sigur, nici declarații împotrivă, dar această neutralitate mă duce cu gândul la faptul că Dodon practic a prezentat acest pas, văzând că nu există o opoziție clară, formală, întemeiată a mers mai departe. Deci, eu cred că tot ce s-a întâmplat până acum a fost făcut de către socialiști în consultare cu Moscova.”

Europa Liberă: Și ce urmează să întreprindă opoziția?

Dacă vor fi doi sau trei candidați din partea opoziției, Igor Dodon, practic, are asigurat al doilea mandat...


Radu Carp: „În momentul de față opoziția nu este, din păcate, unitară, în momentul de față opoziția încă nu are un lider unic recunoscut ca atare. Urgența în opoziție, cred eu, este definirea unui candidat pentru alegerile prezidențiale. Deocamdată nu am văzut acest candidat, cred că este absolut urgent, mai ales după mișcarea de astăzi, să fie definit un candidat unic, care să poată să fie concurent pentru Igor Dodon, pentru că altfel, dacă vor fi doi sau trei candidați din partea opoziției, Igor Dodon, practic, are asigurat al doilea mandat și poate în continuare să gestioneze și guvernul acesta mixt.”

XS
SM
MD
LG