Linkuri accesibilitate

Răniți și pagube după ce Rusia a atacat cu drone portul dunărean Izmail


De la anularea acordului privind tranzitul transporturilor de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră, Ucraina a folosit Izmail ca port principal pentru transportul de alimente către portul românesc Constanța. (foto arhivă)
De la anularea acordului privind tranzitul transporturilor de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră, Ucraina a folosit Izmail ca port principal pentru transportul de alimente către portul românesc Constanța. (foto arhivă)

Silozurile de cereale de pe Dunăre, esențiale pentru exporturile de cereale ucrainene, au fost avariate la începutul zilei de 12 octombrie într-un nou val de atacuri cu drone rusești, care au rănit cel puțin o persoană, au declarat oficiali militari și regionali.

Forțele defensive din sudul Ucrainei și guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, afirmă că apărarea aeriană a doborât 28 dintre cele 33 de drone de fabricație iraniană lansate de Rusia în regiunile Odesa și Nikolaev. Autoritățile spun că unele dintre drone, lansate din direcții diferite, „au folosit traiectorii complexe și caracteristici ale peisajului” pentru a lovi silozurile de cereale din portul ucrainean Izmail, pe Dunăre.

De la anularea acordului mediat de ONU care permitea trecerea în siguranță a transporturilor ucrainene de cereale din porturile de la Marea Neagră, adică din iulie, Ucraina a folosit porturile sale dunărene Reni și Izmail, aflate la granița cu România, membră a NATO, pentru a transporta alimente în portul românesc Constanța de la Marea Neagră.

Kiper a declarat într-un mesaj pe Telegram că infrastructura portuară și clădirile rezidențiale din Izmail au suferit pagube și că s-au declanșat mai multe incendii care au fost stinse rapid. O femeie în vârstă de 88 de ani a suferit arsuri și primește tratament de urgență la spital, a precizat Kiper.

Bombardamente în Herson

De asemenea, trupele rusești au bombardat în cursul nopții regiunea sudică Herson, ucigând un bărbat de 70 de ani, a anunțat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin pe Telegram.

Între timp, guvernatorul regiunii Belgorod din sudul Rusiei susține că trei persoane au fost ucise de resturile unei drone doborâte care au căzut pe o clădire rezidențială.

„Ca urmare a căderii unei drone la periferia orașului Belgorod, două case particulare au fost distruse și mai multe clădiri rezidențiale și mașini au fost avariate în urma exploziei, dar cel mai important este că trei persoane au fost ucise, dintre care un copil mic”, a declarat Viaceslav Gladkov la începutul zilei de 12 octombrie. Gladkov a precizat că alte două persoane se află în stare critică la spital. El nu a acuzat în mod direct Ucraina pentru atacul cu dronă, iar informația nu a putut fi verificată în mod independent.

Ucraina, a cărei infrastructură civilă și energetică a fost supusă unor neîncetate atacuri aeriene și cu drone rusești provocând pagube masive și sute de victime, și-a intensificat în ultimele luni propriile atacuri cu drone asupra regiunilor rusești de frontieră.

Pe câmpul de luptă, forțele rusești au continuat să lanseze noi atacuri asupra Avdiivka, un oraș industrial din regiunea estică Donețk, cu o populație de aproximativ 31 de mii de persoane înainte de război, care s-a redus acum la aproximativ două mii de locuitori.

Trupele ucrainene au respins zece atacuri în zona Avdiivka în ultimele 24 de ore, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în buletinul său zilnic din 12 octombrie.

Noi ajutoare pentru Ucraina

Pe 11 octombrie, Statele Unite au anunțat că vor trimite un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 200 de milioane de dolari, în timp ce președintele Volodimir Zelenski s-a deplasat la sediul NATO din Belgia pentru a-i determina pe aliații Ucrainei să furnizeze un sprijin suplimentar pentru țara sa devastată de război înainte de începerea sezonului rece.

„Sunt mândru că Statele Unite vor anunța cel mai recent pachet de asistență de securitate pentru Ucraina, în valoare de 200 de milioane de dolari”, a declarat la Bruxelles secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în timpul reuniunii Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei condus de SUA, cunoscut și sub numele de „formatul Ramstein”, constituit din aproximativ 50 de țări care sprijină Kievul în războiul său împotriva Rusiei.

Cele 10 condiții puse de Zelenski pentru încheierea războiului din Ucraina

  • Siguranța nucleară - nimeni nu are dreptul să șantajeze lumea cu un dezastru nuclear
  • Siguranța alimentară
  • Siguranța energetică
  • Eliberarea tuturor prizonierilor și a persoanelor deportate
  • Implementarea Cartei ONU și restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale
  • Retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților
  • Dreptate - înființarea unui Tribunal internațional care să cerceteze „crimele” comise în timpul războiului declanșat de Rusia și înființarea unui Mecanism de compensare a pagubelor produse
  • Protejarea imediată a mediului
  • Prevenirea escaladării - risc care încă există
  • Confirmarea încetării războiului - după ce măsurile de mai sus vor fi puse în practică, trebuie ca părțile implicate să semneze un document de încetare a războiului.

Lloyd Austin a declarat că noul pachet de ajutoare va consta, printre altele, în muniții de apărare aeriană, rachete și artilerie, precum și sisteme antitanc, adăugând că Washingtonul „va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”.

Zelenski a discutat, de asemenea, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul primei sale vizite la sediul alianței de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de mai multe arme pentru a proteja civilii, infrastructura sa energetică și exporturile sale de alimente.

XS
SM
MD
LG