Raportorul special al ONU, Michel Forst, s-a aflat în Moldova în ultimele patru zile pentru a evalua situația apărătorilor drepturilor omului și pentru a face recomandări. O sugestie formulată guvernării este să să pună capăt „abordării punitive” față de avocați, jurnaliști, membri ai societății civile.
Vizita raportorului special al Națiunilor Unite a coincis cu invalidarea alegerilor locale din Chișinău și protestele alegătorilor împotriva acestei decizii. Michel Forst a declarat că este profund îngrijorat în legătură cu hotărârea magistraților, întrucât ea vine împotriva voinței alegătorilor și reprezintă, după părerea raportorului de la ONU, un regres înregistrat de instituțiile statului.
Misiunea raportorului a fost să evalueze situația apărătorilor drepturilor omului din Moldova, adică a oricărei persoane care acționează pentru a promova sau a proteja drepturile omului într-un mod pașnic. El a cerut ca autoritățile să aprobe în mod public statutul apărătorilor ca promotori ai schimbărilor, și să evite să îi prezinte drept inamici ai statului. Expertul european s-a arătat îngrijorat și de campaniile de denigrare și stigmatizare împotriva apărătorilor drepturilor omului și a jurnaliștilor, care se confruntă și cu limitarea accesului la informație.
Michel Forst: „Sunt foarte îngrijorat de acuzațiile nefondate aduse unor avocați care reprezintă în instanță opozanții politici și activiștii critici în adresa puterii. Uneori se fac presiuni pentru ca ei să se dezică de clienții lor. Situații similare se întâmplă cu judecătorii, când sunt telefonații sau li se transmit informații prin care sunt rugați să nu intre în detalii în dosarele politice.”
Există discrepanțe între opiniile auzite la nivel internațional și cele din țară...
Raportorul special al ONU atrage atenția că activiștii civici acuză lipsa de pârghii pentru a influența procesul de luare a deciziilor, care ar fi unul netransparent și neincluziv. El susține că există discrepanțe între opiniile auzite la nivel internațional și cele din țară. Astfel, sugerează guvernanților să nu folosească dublele standarde și să fie mai consecvenți.
Michel Forst a vizitat și regiunea transnistreană. El a avut întrevederi cu activiști, dar și cu lideri ai nerecunoscutei regiuni transnistrene. El subliniază că provoacă îngrijorări serioase legislația din regiune privind organizațiile non-profit, dar și faptul că apărătorii drepturilor omului nu beneficiază de un mediu sigur și permisiv de activitate.