Linkuri accesibilitate

Reacții la anunțul că Rusia ar urma să ofere Moldovei un credit de jumătate de miliard de dolari


Premierul Ion Chicu și restul delegației, la întoarcerea dintr-o vizită de o zi la Moscova. Chișinău, 20 noiembrie 2019
Premierul Ion Chicu și restul delegației, la întoarcerea dintr-o vizită de o zi la Moscova. Chișinău, 20 noiembrie 2019

Fostul ambasador la Moscova Anatol Țăranu admite că împrumutul va fi condiționat geopolitic și că o astfel de relaționare economică ar fi nocivă.

Revenit din prima sa vizită în străinătate, pe care a decis s-o efectueze la Moscova, noul premier moldovean Ion Chicu a dat două veşti mai importante: că R. Moldova va beneficia din ianuarie 2020 de o semnificativă reducere de preţ la importurile de gaze naturale ruse şi că Moscova ar putea oferi un credit de jumătate de miliard de dolari Chișinăului, care vrea să transforme ţara în următoarele luni „într-un şantier” de construcție de drumuri. Cum au fost primite la Chișinău veștile aduse de Chicu de la Moscova?

Reacții la anunțul că Rusia ar urma să ofere Moldovei un credit de jumătate de miliard de dolari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:34 0:00
Link direct



Creditul, despre care a pomenit la Moscova şi una din gazdele de ieri ale premierului moldovean, vicepremierul rus Dmitri Kozak, a fost anunțat de Chicu în conferința de ieri seară de pe aeroport.

„Am obținut acceptul principial al părții ruse de a deschide o linie de credit de circa 500 de milioane de dolari care vor fi direcționați în exclusivitate pentru proiecte investiționale. Ministerele de finanțe al celor două ţări urmează să discute condițiile de acordare a acestui împrumut, care va fi angajat bineînțeles doar dacă va fi unul convenabil pentru R. Moldova”, a declarat prim-ministrul moldovean, adăugând că tot după bani pentru drumuri va merge vineri la Londra, ca să se întâlnească cu conducerea băncii pentru reconstrucție şi dezvoltare (BERD).

Şi Chicu la Chişinău, dar şi Kozak la Moscova au vorbit despre credit ca despre o chestiune ce nu este încă decisă, vicepremierul rus precizând totodată că este o rugăminte a Chișinăului, dar că mai e de văzut care „pot fi condițiile” și „care vor fi garanțiile restituirii” unui astfel de credit.


În fosta echipă guvernamentală a Maiei Sandu anunțul a generat însă imediat mari îndoieli şi critici. Fostul ministru al economiei, Vadim Brînzan, l-a numit „o invenţie totală”:

„Ştiţi, acestea sunt povești cu zâne. Să fim serioși! Rusia este sub sancțiuni şi duce nevoie de capitaluri şi acuma va investi 500 de milioane de dolari? 500 de milioane în tancuri – da, cred. Da 500 de milioane în proiecte de infrastructură – astea-s povești”, a spus Brînzan aseară într-o emisiune de la TV 8.


„Dați-mi un exemplu a vreunei țări din lume căreia Rusia i-a acordat credit sau grant. Dar credit real – adică bani veniți în conturi”, a comentat şi Sergiu Litvinenco, deputat din formaţiunea PAS a fostei prim-ministre Sandu.

Opoziția, care contestă realismul acestui anunţ, are la îndemână câteva exemple: în 2008, despre angajarea unui credit de jumătate de miliard din Rusia şi a altuia de un miliard din China a vorbit foarte mult fostul președinte comunist de atunci, Vladimir Voronin, şi acest lucru se întâmpla într-un context politic similar - era an preelectoral şi Chişinăul rupsese relația cu FMI. Fondurile nu au ajuns niciodată la Chişinău, la fel cum nu a ajuns nici miliardul din Rusia despre care a vorbit mai recent, în noiembrie anul trecut, Igor Dodon, după o întâlnire cu Putin şi înainte de alegerile parlamentare din februarie 2019.

Chiar dacă acum Rusia ar putea merge până la capăt, pentru a-l ajuta electoral pe Igor Dodon înaintea prezidențialelor, atrage pe de altă parte atenţia un fost ambasador al R. Moldova în Rusia, analistul politic Anatol Ţăranu, ceea ce trebuie cu adevărat să îngrijoreze nu e creditul, ci preţul cerut de Moscova în schimbul acestuia:

Relația economică cu ruşii înseamnă servilism...
Anatol Țăranu, analist politic


„Ruşii niciodată nu dau bani pur şi simplu, de dragul reformelor în R. Moldova. Condiționările sunt foarte dure şi de ordin geopolitic: sau intri în aliniamentul ruşilor şi devii servil, devii factor al politicii ruse, sau nu te bucuri de aceste favoruri. Şi, pe urmă, este foarte nocivă această relaționare economică cu ruşii, prin intermediul acestor condiții de ordin geopolitic, pentru că relația economică cu ruşii înseamnă servilism. Şi cei care ne leagă pe noi prin astfel de relații transmit această povară grea şi următoarelor guvernări. Chiar dacă ele vor fi mai pro-ruse, dar ele vor trebui să plătească poliţele pentru aceste cedări pe care acum le face Dodon şi echipa lui. Este o chestiune foarte gravă”, susține Anatol Ţăranu.

În ce privește reducerea prețului la gaze, anunțul fiind că acesta va cădea începând cu luna ianuarie cu 62 de dolari pentru o mie de metri cubi, de la 235 la 173 de dolari, există o unanimitate printre economiști în a crede că Gazprom nu avea cum să nu coboare preţul de anul viitor, dată fiind ieftinirea de pe piaţa internațională, dar că nu se ştie cum se va răsfrânge aceasta asupra tarifelor interne, care, nefiind majorate atunci când era cu adevărat nevoie, au generat pierderi importatorului Moldovagaz, care oricum vor fi recuperate din viitorul tarif.

Previous Next

XS
SM
MD
LG