Linkuri accesibilitate

Realitate virtuală, holograme și senzori. Muzeele din R. Moldova se modernizează


Programul „Muzeele Viitorului” este finanțat de guvernele Statelor Unite și Suediei.
Programul „Muzeele Viitorului” este finanțat de guvernele Statelor Unite și Suediei.

Cinci muzee din R. Moldova vor fi în pas cu tehnologiile moderne, datorită programului „Muzeele Viitorului” lansat miercuri, 7 decembrie, la Chișinău.

Este vorba de Muzeul Național de Istorie și Arheologie, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Național de Arte, Muzeul de Istorie a orașului Chișinău și Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.

Programul inițiat de Ministerul de Culturii își propune să susțină proiecte comune dintre artiști digitali și muzee, prin crearea unor metode moderne, creative și interactive de prezentare, cum ar fi experiențe imersive (un mod de a transpune în altă lume), realitate virtuală, holograme, streaming în timp real, senzori de mișcare, sunet și atingere.

„Noi suntem gata demult de asemenea proiecte...”

„Noi suntem gata demult de asemenea proiecte și cel mai important ce am înțeles noi este că nu trebuie să fie doar instalație pură, dar să fie o simbioză între istorie, artă și tehnologii”, a declarat Vasile Braga, directorul Asociației Companiilor de Creație din Moldova (COR).

Muzeele selectate urmează să elaboreze concepte până la mijlocul lunii ianuarie împreună cu specialiștii din industria creativă, iar perioada de implementare este de 6-9 luni. Fiecare instituție va primi câte 20.000 de dolari.

„Suntem deschiși, vom găsi spații pentru acest proiect, așteptăm idei și împreună vom încerca să-l valorificăm”, a spus directorul Muzeului Național de Arte, Tudor Zbârnea.

„Simțim că este ceea ce de ce avem nevoie. Acest proiect ne va ajuta sa facem muzeul interactiv și atractiv pentru toate vârstele”, a spus și directorul Muzeului de Istorie, Alexandru Argint.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, spune că muzeele pot aduce o valoare în economia țării. „Această inițiativă oferă posibilitatea să consolidăm eforturile artiștilor, oamenilor de creație, expoziții noi, care utilizează tehnologiile moderne. Este un domeniu în care încă mai putem să fim printre primii, pentru că acest domeniu abia își ia avânt în toată lumea”, a menționat ministrul.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG