Linkuri accesibilitate

Relaţiile Statelor Unite cu Turcia în administraţia Biden


Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, (dreapta) și vicepreședintele SUA, Joe Biden, la Istanbul, 23 ianuarie 2016

Administraţia Trump a avut raporturi privilegiate cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Dar nu acelaşi lucru se poate spune – bazându-ne pe antecedente – despre preşedintele ales, Joe Biden.

Erdogan si Trump au o relatie personala buna si asta a facut ca administratia de la Washington sa treaca cu vederea sanctiuni legate de legaturile Turciei cu Iranul si achizitionarea sistemului de aparare rusesc S-400. Trump i-a dat de asemenea mina libera lui Erdogan in Siria.

Dar acum, odata cu schimbarea de administratii la Washington, sanctiuni ar putea afecta economia si asa subreda a Turciei si diminua influenta internationala a unui membru in NATO.

Recep Tayyip Erdogan a fost ultimul lider din alianta care l-a felicitat pe Biden pentru victoria in alegeri, opozitia turca a facut-o inaintea lui. In trecut, in anii administratiei Obama, Biden a spus ca Erdogan este un autocrat, sugerind chiar sprijin pentru eforturile opozitiei.

Joe Biden a lasat sa se inteleaga ca Turcia ar fi contribuit la ascensiunea gruparii ISIS, permitind luptatorilor straini sa intre in Siria, dar ulterior si-a cerut scuze, pentru acea afirmatie.

Erdogan nu s-a lasat mai prejos cind a spus: „Politicieni din Statele Unite nu simt nevoia sa-si ascunda planurile lor fasciste in legatura cu Turcia”.

Recent, presedintele Turciei pare sa se pregateasca pentru noua realitate, el a luat masuri reformatoare in economie – concediindu-si ginerele din functia de ministru de finante si numind un rival al acestuia, guvernator al Bancii Centrale - si a sugerat chiar deschideri democratice, indicind si disponibilitate de a coopera cu Uniunea Europeana si Statele Unite.

Recep Tayyip Erdogan ar putea adopta o atitudine mai pragmatica – in legatura cu sistemul S-400 si drepturile kurzilor – el dovedindu-se in trecut pragmatic, atunci cind imprejurarile o impuneau.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG