Linkuri accesibilitate

Republica Moldova, Ucraina și România își consolidează legăturile în cadrul unei reuniuni de securitate


Ucraina, Republica Moldova și România au semnat o declarație de cooperare după prima Conferință de securitate la Marea Neagră a Platformei Internaționale Crimeea. București, 13 aprilie 2023
Ucraina, Republica Moldova și România au semnat o declarație de cooperare după prima Conferință de securitate la Marea Neagră a Platformei Internaționale Crimeea. București, 13 aprilie 2023

Conferința de securitate la Marea Neagră de la București a reunit miniștrii de externe și ai apărării din cele trei țări, oficiali guvernamentali și parteneri internaționali care au abordat impactul războiului dus de Moscova în Ucraina.

Ucraina, Republica Moldova și România, care sunt state vecine, au semnat joi, 13 aprilie, la București, acorduri de cooperare, după o reuniune trilaterală privind modalitățile de consolidare a securității în regiunea lor de la Marea Neagră pentru a contracara amenințările reprezentate de agresiunea rusă.

Ministrul de externe al României, membru NATO, Bogdan Aurescu, a spus că Rusia este „cea mai directă și mai gravă amenințare” la adresa regiunii Mării Negre și a alianței occidentale și a declarat că Ucraina, devastată de război, și Moldova, aflată în conflict, sunt „esențiale pentru viitoarea noastră securitate europeană”.

„În loc de pace și stabilitate, regiunea Mării Negre a devenit ținta principală a agresiunii rusești”, a spus el, adăugând că o prezență puternică a NATO acolo „este o necesitate”.

După semnarea acordurilor, care au ca scop stimularea cooperării politice, economice și de securitate între cele trei națiuni, Aurescu a declarat că aceasta „consemnează faptul că avem viziuni similare”.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba - care a vorbit la reuniunea de la București prin legătură video - a numit războiul „o rană sângerândă în mijlocul Europei”. „Este timpul să transformăm Marea Neagră în ceea ce a devenit Marea Baltică, o mare a NATO”, a spus Kuleba, referindu-se la recenta admitere a Finlandei în alianța militară NATO. El a cerut, de asemenea, un „pas hotărât înainte” pe calea aderării Ucrainei la NATO, o mișcare la care oficialii occidentali sunt reticenți în a se angaja.

După ce a semnat joi declarația trilaterală, ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, a declarat că Moldova rămâne ținta „încercărilor hibride de destabilizare a țării noastre” și că impactul războiului dus de Moscova în Ucraina este „resimțit de fiecare cetățean” din Moldova care nu este o țară NATO.

Moldova, care s-a confruntat cu o lungă serie de crize în ultimul an, inclusiv presupuse comploturi de destabilizare susținute de Rusia, a primit statutul de țară candidată la Uniunea Europeană în iunie anul trecut, în aceeași zi cu Ucraina.

Pe lângă abordarea problemelor de securitate, Conferința privind securitatea la Marea Neagră, desfășurată în perioada 12-13 aprilie, a discutat subiecte precum libertatea comerțului și facilitarea rutelor de transport al energiei.

Oficialii au discutat, de asemenea, despre importanța contracarării eforturilor de război cibernetic ale Rusiei. Reprezentantul României, Bogdan Aurescu, a declarat că Moscova „orchestrează (atacuri) împotriva regiunii, împotriva statelor europene și aliate”.

XS
SM
MD
LG