Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Semnificația zilei de 24 august şi încheierea misiunii ambasadorului UE la Chişinău, Pirkka Tapiola.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct

Ca în fiecare an, dezbaterile în jurul semnificației zilei de 24 august au încins spiritele în presă și în societate. Mai ales că în acest an, acțiunile de comemorare nu s-au limitat la depuneri de flori. Președintele Igor Dodon a organizat în Piața Marii Adunări Naționale din capitală un concert cu participarea inclusiv a artiștilor ruși. Comentatorul politic Nicolae Negru a observat că astfel de acțiuni reprezintă un alt element de manipulare pentru cetățenii puțin informații, iar pentru ceilalți este o umilință:

„Nu contribuie nici la consolidarea instituției prezidențiale și nici la creșterea autorității statului R. Moldova. Un asemenea președinte își bate joc de oameni, fiindcă rolul lui este de factor de echilibru în societate, în stat, de respectarea strictă a constituției. El trebuie să fie președintele tuturor cetățenilor. El zice că o face de dragul statalității, dar el, de fapt, subminează această statalitate. Nu sporește patriotismul, nu sporește mândria față de Republica Moldova.”

Pentru analistul Dionisie Cenușă, evenimentul săptămânii a fost încheierea mandatului ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, prilej de a face bilanțul relațiilor Moldova-Uniunea Europeană din ultimii patru ani:

„A fost un mandat foarte dificil, cu multe provocări, care s-a soldat inclusiv cu dezamăgiri în autoritățile Republicii Moldova și cu tot felul de perspective mai bune și mai rele pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Cred că e unul din cele mai complicate mandate pe care le-a avut un reprezentant al diplomației europene în Republica Moldova, pentru că din 2013 încoace am avut parte de foarte multe crize politice, de înghețarea finanțării Uniunii Europene, de dezghețarea acesteia, inclusiv momente când Uniunea Europeană nu știa efectiv ce se întâmplă la Chișinău.”

Rocada diplomaților europeni are loc în contextul evaluării Republicii Moldova privind eligibilitatea pentru acordarea asistenței macro-financiare din partea Uniunii Europene. Din acest motiv, dar și din cauza reformelor amânate și a problemei transnistrene, susține Dionisie Cenușă, nici pe următorul ambasador european nu îl așteaptă un mandat mai ușor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG