Linkuri accesibilitate

Popularitatea preşedintelui şi cetăţenii care nu au încredere în nimeni


Arcul de triumf de la Chișinău
Arcul de triumf de la Chișinău

Retrospectiva săptămânii politice moldovenești.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00
Link direct


Bilanțul unui an de președinție arată că Igor Dodon a ratat oportunitatea de a reprezenta toți cetățenii Republicii Moldova și nu doar pe acei care l-au votat, este de părere comentatorul politic Nicolae Negru. În opinia lui, era previzibil că șeful statului nu va reuși să-și respecte angajamentele asumate înainte de a ajunge la cârma țării:

„El a promis multe în campania electorală, iar acum zice că nu are împuterniciri. El n-a devenit președintele tuturor cetățenilor Republicii Moldova, el a rămas președintele Partidului Socialiștilor și, de fapt, s-a ocupat de campania electorală, de pregătirile pentru alegerile parlamentare. Pe plan extern, el a suferit eșec în relațiile cu vecinii nemijlocit, dar și în relațiile cu Bruxelles-ul nu strălucește. El este practic un președinte nefrecventabil. Și unica realizare în acest sens este într-adevăr faptul că s-a întâlnit de foarte multe ori cu Putin. Dar și Putin îl hrănește din palmă, dar nu se grăbește să deschidă porțile pieței ruse pentru produsele din Republica Moldova.”

Despre primul său an de mandat prezidențial, Igor Dodon a spus că a fost unul dificil, marcat de conflicte cu celelalte instituții care reprezintă puterea în stat. Nicolae Negru pune însă la îndoială existența unor neînțelegeri reale, mai cu seamă după modificarea sistemului electoral, promovată de democrați și votată împreună cu socialiștii:

„A existat într-adevăr o confruntare între instituția prezidențială și parlament, între instituția prezidențială și guvern, dar impresia e că e iarăși o confruntare mimată, că președintele este tolerat într-un fel, dar numai pentru că e nevoie de el ca de un fel de sperietoare pentru Uniunea Europeană, pentru București. E un joc care convine tuturor.”

Igor Dodon a mai spus că după preluarea mandatului, a crescut încrederea în instituția prezidențială. Datele Barometrului Opiniei Publice arată însă că este în descreștere popularitatea șefului statului, inclusiv a președinției. Totuși, Igor Dodon rămâne politicianul cotat cu cea mai multă încredere.

Sondajul mai arată că a ajuns la cota de 50 la sută numărul cetățenilor care nu au încredere în nimeni - o tendință îngrijorătoare în opinia lui Valeriu Vasilică, directorul Agenției de Presă „IPN”:

„Această încredere are două ieșiri: apatie și mai mare sau un activism de natura maidanului ucrainean. Varianta tradițională, dar într-un fel mai utopică este că ceva se va schimba după alegeri. Nu știu dacă alegerile următoare care se vor desfășura în condiții noi, neverificate, netestate, vor fi un instrument curat, ca să zic așa, care să ducă la schimbarea clasei politice. Cred că oamenilor le-au apărut mai multe probleme, le-a devenit mai neclar după ce au exist anumite informări, anumite campanii de promovare a schimbării sistemului electoral.

De altfel, Barometrul Opiniei Publice arată o scădere a sprijinului pentru sistemul mixt şi cel uninominal, mulți dintre respondenți, spunând că nu știu în bază la ce sistem ar trebui aleși deputații în următorul parlament.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG