Analiști politici de la Chișinău au observat caracterul răzlețit al festivităților dedicate victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Partidele politice au marcat separat această zi organizând în parte concerte, marșuri sau repartizări de pachete cu produse alimentare. Același tablou a fost tras parcă la indigo și în teritoriu, spune redactorul șef al săptămânalului „Observatorul de Nord” de la Soroca, Victor Cobăsneanu.
Este frumos când lumea este diferită, dar nici chiar așa de diferită ca în Republica Moldova...
„Și la Soroca s-au împărțit până la urmă și monumentele. La un monument mai vechi au fost socialiștii, la un monument recent făcut au fost autoritățile raionale. Și la Soroca, ca și în alte localități se vede cu ochiul liber cât de răzlețită este societatea. Vinovați de aceasta se fac partidele politice. O vorbă spune că este frumos când lumea este diferită, dar nici chiar așa de diferită ca în Republica Moldova la etapa actuală. Consecințele se văd deja: avem a treia lună când nu putem să alegem un guvern, când nu putem să facem o majoritate parlamentară. Și oamenii deja s-au dezamăgit în ceea ce se întâmplă, în politicienii care chiar dacă au bani sunt mai săraci decât ne-am închipuit noi – săraci din punct de vedere spiritual și moral.”
La fel ca și în anii trecuți, Ziua Europei va fi marcată post-factum. Delegația Uniunii Europene la Chișinău a anunțat că sâmbătă și duminică, pe 11 și 12 mai, în Grădina publică se vor celebra inclusiv cei zece ani ai Parteneriatului Estic.
Până nu demult, Republica Moldova era considerată fruntașa Parteneriatului, însă după furtul bancar din 2014, modificarea sistemului electoral în pofida poziției critice a Comisiei de la Veneția și anularea alegerilor locale de anul trecut – încrederea Uniunii Europene în buna intenție a guvernării moldovene s-a clătinat. Își mai poate recupera Republica Moldova poziția? O întrebare pe care am adresat-o directorului de la Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc:
În Republica Moldova ideile europene se implementează cu metode moldovenești...
„Eu cred că la Chișinău se înțelege că continuarea procesului de apropiere față de Uniunea Europeană este foarte important, este strategic. Cel puțin doi dintre trei actori majori se pronunță deschis pentru apropierea de Uniunea Europeană. Chiar și al treilea nu mai vorbește despre denunțarea Acordului de Asociere. Există, cred eu, o dorință de apropiere de UE, inclusiv de a recăpăta asistența macro-financiară ce a fost sistată. Numai că în Republica Moldova ideile europene sunt preluate, iar apoi se implementează cu metode moldovenești, pe sol moldovenesc și rezultatele nu sunt cele care ar trebui să fie. Eu cred că este o voință politică, dar când se trece de la voință la realizare, aici e cea mai mare problemă.”
La o recentă recepție organizată de Delegația Uniunii Europene, președintele Igor Dodon și-a nuanțat retorica față de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, pe care l-a criticat anterior, insistând că „se poate asigura o balanță dintre UE și alți parteneri ai Republicii Moldova”.
La același eveniment premierul Pavel Filip a spus că Moldova își dorește în continuare ca Parteneriatul Estic să ofere țărilor membre perspectiva de aderare la Uniunea Europeană.