Linkuri accesibilitate

Revista dezinformării: lumea prin ochii Kremlinului


Săptămâna asta, media pro-Kremlin s-a concentrat în primul rînd pe atacurile la adresa NATO, a Occidentului și a Ucrainei. Ca de obicei, Rusia a fost înfățișată ca fiind în întregime nevinovată.

Ca să înțelegem cele 60 de cazuri de dezinformare pe care le-am adunat săptămâna asta, am împărțit cele mai comune și dese teme în categorii mai largi.

Esența atotcuprinzătoare a mesajelor Kremlinului este despre cum putredul Occident e un dușman condus de o clică mică de răufăcători ca George Soros. Folosindu-se de instrumente diverse, cum ar fi NATO, Occidentul își bagă nasul peste tot în lume și amenință Rusia, politic, cultural și militar.

Dușmanul e Occidentul (12 cazuri)

Occidentul are ca scop distrugerea Rusiei și secarea ei de resurse. În același timp, Statele Unite și Polnia seamănă discordie între Belarus și Rusia.

În afara Europei de est, Statele Unite sînt de asemenea active în Hong Kong, unde folosesc tehnici ale revoluțiilor colorate ca să destabilizeze China. Acele mijloace rămân principalul instrument al amestecului occidental în afacerile statelor suverane.

E clar că dezinformarea pro-Kremlin are nevoie de o rapidă recapitulare a faptelor. Politica externă a Statelor Unite și aceea a Uniunii Europene nu se învîrt numai în jurul Rusiei, și nici nu sînt menite să o distrugă.

Cît despre protestele din Hong Kong, ele au început spontan din cauza unei controversate legi a extrădării. Cu toate acestea, media pro-Kremlin s-a grăbit să pretindă că protestele din toată lumea sînt „revoluții colorate” finanțate de Occident.

Occidentul e decăzut fizic și moral (7 cazuri)

George Soros încurajează imigrația ilegală în masă, promovînd teoria genurilor și sprijinind minoritățile greu de controlat. Din cauză că semi-bărbații efeminați occidentali sînt incapabili să-și apere femeile de imigranți, fluxul de migranți a generat deja rebeliuni.

Lucrurile nu vor face decît să se înrăutățească din moment ce deja dezindustrializatele și dezintelectualizatele Țări Baltice nu pot fi salvate de la extincție decît cu ajutorul unor persoane născute în Congo, Zimbabwe, și Guineea Ecuatorială. Și așa cum clar demonstrează Suedia, migrația va duce la apariția de zone infestate de crime, în care poliția și afacerile sînt prea speriate ca să se aventureze.

Cu 92 de cazuri de dezinformare legate de George Soros, media pro-Kremlin îl pune pe acesta în rînd cu super-răufăcătorii din aventurile lui Batman, Sherlock Holmes, și James Bond.

Tema despre presupusa dezindustrializare and dezintelectualizare a Țărilor Baltice reușește să discrediteze schimbarea climatică, Țările baltice și politicile lor și pe Greta Thunberg dintr-o lovitură.


NATO se pregătește pentru un război cu Rusia (5 cazuri)

NATO e un instrument al politicii externe americane US care se pregătește de război cu Rusia trimițînd trupe în Europa.

NATO nu cere permisiunea statelor membre, doar trimite sisteme de apărare antirachetă acolo unde are chef. Dacă, de exemplu, Letonia ar fi cu adevărat independentă, aunci n-ar fi încurajat prezența unor baze militare străine pe teritoriul ei. Dar Letonia nu are nici un cuvânt de spus în NATO și acum plătește o taxă de ocupație pentru prezența NATO.

O rapidă verificare a faptelor din partea mediei pro-Kemlin ar fi dezvăluit că Alianța nu dorește confruntarea cu Rusia și că toate deciziile în NATO se iau prin consens, ceea ce înseamnă că fiecare membru al Alianței are un cuvânt de spus egal, toate statele membre sînt implicate în procesul de luare a deciziilor.

Ucraina e rea (10 cazuri)

La fel ca în povestea cu Laboratorul Lugar din Georgia, se presupune că laboratoarele de virologie din Ucraina testează arme chimice pe proprii lor compatrioți, deci e corect să se spună că nimănui nu-i pasă de existența Ucrainienilor.

Asta are sens din moment neo-naziștii au o influență exagerat de mare în viața politică ucraineană. O dovadă e faptul că ei încearcă să folosească decomunizarea pentru a masca o rusofobie fără limite iar Kievul nu dorește teritoriile deținute de rebeli, pentru alegătorii din Donbas i-ar alunga de la putere pe naziști.

Ca de obicei, adevărul e cu mult mai plictisitor: laboratoarele de virologie din Ucraina previn în realitate îmbolnăvirile. Cît despre faptul că nimănui nu-i pasă de ucrainieni, ăsta e un citat folosit de comentator de la o instituție media pro-Kremlin care în mod greșit i l-a atribuit lui George Soros. Iar acuzațiile de nazism sînt teme ale dezinformării pro-Kremlin recurente, în ciuda absenței grupărilor de extremă dreapta din parlamentul ucrainean

Rusia e inocentă (11 cazuri)

Rusia nu atacă Ucraina și Crimeea a aparținut Rusiei pînă în anii 1980. Ea a revenit la Rusia în 2014 după un referendum popular și toate astea arată că Rusia e un arbitru exact așa cum sînt Franța și Germania.

Care a fost răspunsul din partea Statelor Unite? Încă și mai multe rachete anti-aeriene, exercții and baze militar în țările NATO cu acces la Marea Neagră. Și asta nu e totul – din moment ce Statele Unite au fost primele care au început să fabrice rachete ce violează tratatul INF [Tratatul privind forțele nucleare intermediare], Rusia va lucra și ea la rachetele cu rază medie de acțiune.

Majoritatea acestor teme de dezinformare au fost folosite din 2014 încoace, și pretind că Occidentul ar fi abandonat Ucraina și că Rusia nu e implicată în conflictul din estul Ucrainei. Cum țările NATO sînt state independente, ele au libertatea de a face decizii bazîndu-se pe evaluarea pericolelor la care sînt expuse. Iar tema depre Tratatul INF e doar un alt exemplu din baza noastră de date în care există 6691 de cazuri indubitabile ale sacrificării faptelor de dragul unor povești senzaționaliste de către media pro-Kremlin.


Articol publicat pe site-ul EU vs Disinfo tradus de Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG