Linkuri accesibilitate

„Donald Tusk a demonstrat cum se serbează şi cum se arată respectul faţă de limba română” (Iulian Chifu/ Adevărul)


Revista presei de la București.

Iulian Chifu scrie pe blogurile Adevărul despre mesajul transmis în limba română de președintele Partidului Popular European, Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, cetățenilor Republicii Moldova. Oficialul european nu cunoaște și nu vorbește limba română, dar a citit acest mesaj de pe prompter, cu o pronunție impecabilă și în perfecta înțelegere a textului. „A demonstrat, scrie Chifu, cum se serbează şi cum se arată respectul faţă de limba română: vorbind-o corect! Mai corect decât cei mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova, mai corect decât mulţi români”.

Analistul reproduce părți din mesaj, nu înainte de a evoca maltratările la care a fost supusă limba română nu doar înainte de obținerea independenței Moldovei, ci și după. Cea mai nouă tendință este asimilarea unui mare număr de barbarisme, calcuri din limba rusă sau „pseudo-cuvinte” românești, cu intenția de a sublinia că totuși dincolo de Prut se vorbește altă limbă decât în România. Iulian Chifu reproduce și pasajul în care Tusk își expune cu franchețe îndemnul de vot pentru moldoveni: Maia Sandu. De ce? Pentru că își iubește țara și este onestă și competentă, ceea ce recunosc probabil și cei care au alte opțiuni politice. „Este prea puţin pentru a fi un președinte bun? se întreabă Tusk. Permiteți-mi să vă spun personal că mi-aş dori ca politicienii din ţara mea şi din Europa să aibă astfel de calificări şi o asemenea moralitate ca a ei. Voi sunteţi cei care vă veţi alege şi președintele, iar noi, şi vorbesc aici în numele meu şi al întregii familii noastre politice, vom respecta fiecare alegere pe care o veţi face”.

G4Media adaugă la știrea privind mesajul transmis de Donald Tusk în limba română și reacția lui Andrei Năstase, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. În mesajul difuzat, acesta se proclamă drept „unicul candidat cu adevărat independent și liber, candidatul oamenilor, nu răspund la butoanele de comandă ale nimănui, nici din interior și nici din exteriorul țării”, a spus Năstase.

Același site informează despre declarațiile de campanie electorală ale candidatului la primăria municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, membru UDMR. El susține „ca prioritate absolută ajutorarea tinerilor din municipiu să îşi însușească limba română, pentru a fi mai competitivi pe piaţa muncii”.

Pe site-ul pressone.ro, Alexandru Gugoașă semnează o analiză despre poziționarea României (și a altor state europene) față de Turcia, în momentul actual. Principala problemă a tuturor ar fi „lipsa de leadership din partea marilor puteri în rezolvarea conflictelor dintre aliații NATO de pe flancul sud-estic, pe fondul ascensiunii Turciei ca putere regională”.

„Turcia, scrie analistul, are din ce în ce mai puține lucruri în comun cu aliații săi din NATO, pe măsură ce se îndreaptă către o conducere autoritară sub conducerea președintelui Erdogan și acționează ca o contrapondere la influența Rusiei, Statelor Unite și a Uniunii Europene în regiunea sa de interes”. Ceea ce poate fi socotit în interesul României – „cel puțin așa par să creadă autoritățile române, care nu s-au implicat deloc până acum în disputele privind proiectele energetice ce se dezvoltă în Marea Neagră și în Mediterana de Est”. Alexandru Gugoașă nu contrazice, de fapt, această perspectivă, de vreme ce scrie că, pentru România, descoperirea de resurse energetice în zona turcă a Mării Negre ar putea salva și zăcămintele deja mai demult găsite în zona românească. Printr-o asociere cu Turcia, România ar putea trece la exploatarea lor.

XS
SM
MD
LG