Politologul Dionis Cenuşă, care îşi publică odată la două săptămâni analizele pe ipn.md, discută de data aceasta despre refacerea relaţiei noii guvernări cu UE. Articolul e scris înainte ca să se anunţe, luni seară, deblocarea asistenţei UE pentru R. Moldova. O primă observaţie a lui Cenuşă e că descompunerea regimului oligarhic a oferit un credit de încredere enorm în partidele care au preluat puterea, prin urmare, Guvernul condus de Maia Sandu și controlat în multe aspecte de ACUM se bucură de o imagine pozitivă practic absolută. Datorită contrastului izbitor dintre noua guvernare și fostul regim oligarhic, toți partenerii externi majori și-au oferit imediat susținerea – de la UE și SUA până la Fondul Monetar Internațional (FMI). Imaginea integră a majorității executivului și dedicația necondiționată pentru reforme sunt acele trăsături ale Guvernului Sandu apreciate înalt la Bruxelles și în alte capitale occidentale. Nimic nu vine gratuit, iar principala „unitate de plată” sunt reformele, îşi încheie gândul Dionis Cenuşă.
Într-un articol de opinie pentru cotidianul.md, comentatorul Vlad Țurcanu scrie despre rezistența de care dă dovadă sistemul justiției. O explică nu doar prin procedurile legale stufoase de care acesta se prevalează, dar și prin voința politică șovăitoare pe care o arată coaliția de guvernare. Potrivit autorului, „ezitările se plătesc: sistemul simte slăbiciunile reformatorilor și prinde curaj, împotrivindu-se mai abitir decât la început. Obișnuiți să fie puși și scoși din funcții la indicația coordonatorului, unii oameni din sistem redescoperă acum satisfacția de a avea un punct de vedere și de a vâsli împotriva curentului”.
Într-un articol publicat de adevarul.ro, autorul, Marius Diaconescu, scrie că „în urmă cu o lună, în timpul instalării la Chişinău a guvernului susţinut de coaliţia formată din Blocul ACUM şi socialişti, s-au făcut speculaţii despre o înţelegere între Rusia şi SUA în privinţa Republicii Moldova. Analiștii susţineau că Rusia obţine controlul asupra Chişinăului în schimbul renunțării la sprijinirea regimului Maduro în Venezuela. Agenda vizitei în Europa a subsecretarului de stat, David Hale, dezminte aceste speculaţii”. Totodată, autorul susține că „la Chişinău se dă acum o luptă dură pentru limitarea influenţei Moscovei. Inclusiv sub fațada schimbării demnitarilor sau funcţionarilor instalați în funcţie în timpul vechiului regim, în spirit iacobin, sunt înlăturați şi cei care deranjează Rusia”. Autorul exemplifică prin cazul ambasadorului Republicii Moldova la Viena, „autorul moral al declaraţiilor adoptate de OSCE împotriva prezenţei trupelor ruse în Republica Moldova”, care ar fi acum „ţinta unui atac al unui consilier filo-rus de la Chişinău, Vladislav Kulminski” (consilier al premierului Maia Sandu pentru politică externă).
Argumentî i Faktî v Moldove (aif.md) publică un comentariu al deputatului socialist Bogdan Țîrdea, care se declară „șocat” de persoanele „care intenționează să ocupe pozițiile cheie în justiția moldovenească”. Potrivit deputatului, „postul de procuror general este țintit de Vladislav Gribincea (CRJM), finul avocatului lui Plahotniuc, Vitalie Nagacevschi!”. Țîrdea susține că „în urma propunerilor „înțelepte” ale lui Gribincea de reformare a justiției”, „toată justiția s-a pomenit în buzunarul lui Plahotniuc, cu tot cu procurorul general”. Deputatul se referă cu critici dure și la alte persoane despre care susține că ar pretinde să ocupe funcții importante în justiție, cum ar fi Domnica Manole, Teo Cîrnaț, Ivan Diacov, Mihail Gofman și constată că „ni se propune ca oamenii lui Plahotniuc să elibereze justiția de controlul lui Plahotniuc”.
Editorialistul Petru Bogatu scrie în articolul său publicat de deschide.md că „în ciuda neîncrederii față de moldoveniștii de dreapta, electoratul unionist a căutat să fie rezonabil în alegeri. A făcut compromisuri, votând rațional în favoarea partidelor care promiteau să netezească drumul spre UE. Însă pro-europenii, adevărați sau contrafăcuți, i-au înșelat așteptările de fiecare dată”. Potrivit autorului, „cea mai sinistră frustrare a produs-o totuși Blocul ACUM, care, după cum am spus, își datorează scorul bun din alegerile parlamentare în cea mai mare parte alegătorilor unioniști. Alierea Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase, sub bagheta lui Dmitri Kozak, cu un partid pro-Kremlin și spectrul revenirii Republicii Moldova pe orbita Moscovei au provocat o undă de șoc ale cărei efecte vor fi devastatoare și se vor resimți în timp”, apreciază editorialistul.
Mold-street.com scrie că noul șef al întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz va fi cel mai probabil că Vadim Ceban, care exercită în prezent funcția de bașcan interimar al UTA Găgăuzia. Vadim Ceban a confirmat faptul că candidatura sa a fost propusă pentru această funcție, vacantă deja de un an și ceva. El a refuzat însă să comenteze oferta, precizând doar că trebuie să treacă şi aprobările de rigoare. Adică să fie aprobat şi de Guvernul Moldovei şi de Consiliul de Observatori al Moldovagaz condus de reprezentanţii Gazprom, scrie portalul.
Newsmaker.md publică un articol despre apelul a peste 20 de organizații neguvernamentale în care Consiliului Superior al Magistraturii „să aleagă doi candidați la funcția de judecător constituțional care vor fi cu adevărat integri și competenți, asupra cărora nu planează suspiciuni de corupție, lipsă de integritate sau comportament dubios. De asemenea, organizațiile semnatare îndeamnă Consiliul Superior al Magistraturii să-și motiveze hotărârea, dând un exemplu de un concurs bazat pe merit și transparent”, se arată în articol.
Autorul unui articol publicat de tribuna.md califică drept „interesantă” ideea lansată de președintele Igor Dodon ca „partidele membre ale coaliţiei de guvernare să semneze un acord politic pentru alegerile locale generale”. Potrivit autorului, „deja la această etapă putem afirma că realizarea cu succes a acestei idei va fi o adevărată revoluţie”. „Dacă această idee va deveni realitate, atunci în alegerile locale generale, în premieră absolută pentru Republica Moldova am putea asista la o competiţie de programe, idei, soluţii pentru problemele oamenilor, dar nu la o competiţie între tabere divizate pe criterii geopolitice, lingvistice, etnice”, notează autorul.
Ziarul de Gardă (zdg.md) o citează pe Cristina Țărnă, fostă adjunctă a directorului Centrului Național Anticorupție (CNA), care acuză organizatorii concursului pentru fotoliul de șef al CNA de „lipsă de transparență”, pe motiv că numele și dosarele de participare ale celor zece candidați nu au fost făcute publice odată cu expirarea termenului-limită pentru înscrierea în competiție și că perioada de depunere a dosarelor a fost prelungită, fără a exista un „argument plauzibil”. Ea critică şi decizia comisiei parlamentare de a extinde termenul de depunere a dosarelor. „Care e garantia ca cei care vor aplica in urmatoarele zile nu vor avea acces la dosarele candidatilor ce s-au inscris in termen? Care e garantia ca unii din cei inscrisi si care au depus documente de participare mai putin convingatoare nu le vor rescrie intre timp? Si care e garantia ca aliatii de la guvernare nu vor folosi urmatoarele zile pentru negocierea candidatului?!”