Linkuri accesibilitate

Nimic nu trece neobservat, lipsa de reacție a proeuropenilor față de persecutarea opoziției din Rusia (V. Călugăreanu/Cotidianul)


Noul scandal pe tema alimentației copiilor în grădinițe (TV8.md).

Site-ul postului de televiziune tv8 (tv8.md) publică două ştiri referitoare la noul scandal legat de alimentaţia copiilor în grădiniţe. Una înregistrează reacţia fostului primar interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, la apariţia, luni, pe site-ul preşedinţiei, a unor imagini cu peşte cu viermi. Ex-directoarea grădiniței nr. 177 din Chișinău, cea care ar fi livrat imaginile sesizând astfel Președinția privind calitatea hranei copiilor în grădinițele din capital, ar fi fost demisă încă în aprilie, scrie Codreanu, pe motivul plângerilor părinților pentru că „tolera maltratarea copiilor și colectarea de bani”.

Revista presei cu Liliana Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
Link direct

Cealaltă ştire difuzează o explicaţie a șefei Direcției Generale Educație Tineret și Sport (DGETS), Rodica Guțu. Aceasta ţine să liniştească spiritele, spunând că peștele cu viermi nu ar fi ajuns pe masa copiilor şi că directoarea care s-a plâns la preşedinţie nu a fost demisă, cum pare să pretindă, pentru că ar fi refuzat să primească anumite produse în instituţie. „Vreau să verificăm faptele și apoi o să mă pot pronunța”, a mai declarat Guțu.

Newsmaker.md, care adună într-un amplu articol păreri despre recentele numiri în funcţie a procurorului general interimar şi a directorului CNA, citează mai întâi opinia politologului Anatol Ţăranu, care crede că unul din motivele numirilor contradictorii e lipsa în R. Moldova a unor tradiţii în acest sens. „Unii spun că trecem prin transformări revoluţionare. Doar timpul poate arăta cât de revoluţionare sunt transformările. Cert e că vom avea încă prilej pe viitor să ne convingem cât de mult pot influenţa astfel de detalii acţiunile ulterioare ale acestor instituţii”, comentează Ţăranu. Unul din cei care justifică controversatele numiri anume aşa cum afirmă Ţăranu e Vladislav Gribincea, directorul CRJM. „Nici un politician nu are încredere acum în Consiliul Superior al Procurorilor. Toată lumea se teme că oamenii lui Plahotniuc vor ocupa vreo funcţie, de aceea fiecare vrea să numească în posturi cheie oamenii săi de încredere. Amendarea legii procuraturii s-a făcut pentru tocmai pentru a se putea interveni cu schimbări de personal în vârful procuraturii,” explică Gribincea.

Adevarul.ro preia o analiză realizată pentru LARICS (Laborator pentru analiza războiului informațional și comunicare strategică - n.red.) de Dan Dungaciu, care insistă asupra unor pericole ale preluării tezelor rusești dar și validarea lor la nivel de politică de stat a R. Moldova. În acest context, el invocă mai multe afirmații pe care le atribuie premierului Maia Sandu, cum ar fi cele că „Interdicţiile ruseşti pentru produsele moldoveneşti NU sunt politice”, „Trupele rusești NU trebuie retrase din R. Moldova”, „Geopolitica NU există și nu trebuie să prevaleze în relația cu Federația Rusă” sau „Chestiunea românească este manipulatorie, irelevantă și destabilizatoare”. Cea mai mare greșeală a Bucureștiului ar fi să considere că își poate repara enorma greșeală strategică de a-l sprijini cu abnegație – și în pofida partenerilor – pe Vladimir Plahotniuc, prin o abnegația egală, la fel de necritică, dar cu semn schimbat, crede Dungaciu. În realitate, relația cu R. Moldova trebuie astăzi resetată complet, după părerea analistului.

Cotidianul.md publică un editorial în care Vitalie Călugăreanu îi somează pe proeuropenii din actuala coaliție de guvernământ: „treziți-vă!”. Jurnalistul scrie că a așteptat o reacție politică, măcar formală, de condamnare a terorii din aceste zile din Rusia din partea aliaților politici pro-europeni temporari ai lui Igor Dodon, însă nimeni nu a suflat o vorbă. „Dar nu despre aceasta este editorialul. Pur și simplu am vrut să se știe că nimic nu trece neobservat – la fel cum nu ne-a scăpat nici îmbrățișarea frățească a unor exponenți ai actualei guvernări de la Chișinău cu oamenii lui Dragnea de la București, care l-au ținut în brațe pe Plahotniuc până în ultima clipă. Vedem totul și, de data asta, stocăm în mapa „ai noștri” de pe desktop – cu nume, dată și poză”, avertizează editorialistul.

Independent.md scrie că Centrul de cooperare polițienească internațională din cadrul Inspectoratului General al Poliției a trimis deja solicitarea către Interpol, pentru ca deputatul Ilan Șor să fie anunțat în căutare internațională. „Dosarul a fost procesat în sistem”, afirmă șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, precizând că autoritățile străine au inițiat măsurile necesare pentru localizarea lui Șor.

Jurnal.md titrează: „Banca de Economii putea fi salvată fără eforturi supraomenești, cu 200 de milioane de lei.” Despre aceasta vorbește un fragment dintr-o stenogramă de la una dintre ședințele comisiei de anchetă Răducanu, din 2015. Documentul a fost publicat de președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova, Alexandru Slusari. „Încă o dovadă că exista alternativă la cedarea gratuită a pachetului de control la BEM în 2013. Iată că o confirmă cel care în 2013 a condus Comisia de anchetă, comisie care de fapt a declanșat procesul de deposedare a statului de pachetul ce-i asigura majoritatea”, susține Slusari.

Noi.md publică opinia fostului parlamentar comunist, politologul Zurab Todua, exprimată într-un interviu pentru ediţia rusească a „Ziarului parlamentar”, în care s-a arătat convins că Pericolul revenirii lui Plahotniuc există cu adevărat, iar acum timpul lucrează pentru el. Todua consideră că în ultimele două luni de la venirea noii coaliții la putere nu s-au îndreptățit primele așteptări pe care le-a avut societatea moldovenească în prima jumătate a acestui an. „Pornind de aici, putem concluziona că încă vreo două luni de aşa inerţie și Plahotniuc îşi poate pregăti covorul roșu până la aeroportul Chișinău pentru revenirea sa solemnă”, crede fostul deputat comunist.

Stopfals.md dezvăluie că pe portalul Sputnik.md sunt publicate periodic editoriale semnate de o persoană cu numele Nicu Goncear, care abordează diverse subiecte. De asemenea, în rețeaua Facebook până recent a existat un profil cu numele Nicu Goncear. Deși în prezentarea sa era menționat că el a studiat în Chișinău și în prezent ar locui în Austria, în realitate nu există o asemenea persoană, iar portalul Sputnik.md folosește acest pseudonim pentru a semna diverse materiale tendențioase, potrivit ProFact Moldova.

Unimedia.info reține declarația deputatului PSRM, Vlad Bătrâncea, care ar vrea ca banii pentru cele două rapoarte ale companiei Kroll privind frauda bancară să fie plătiți din salariile procurorilor și judecătorilor. „Oamenii au plătit pentru două rapoarte Kroll neclare, pe care le-au așteptat timp de doi ani, pentru a afla ceea ce știau deja și fără aceste rapoarte Kroll”, a declarat parlamentarul la RTR Moldova.

Ziarul de Gardă (zdg.md) difuzează „detalii din culisele dosarului de trădare de Patrie pe numele ex-deputatului Bolboceanu”. Curtea de Apel (CA) Chișinău, menționează jurnaliștii, a trimis la rejudecare dosarul în privința ex-deputatului Iurie Bolboceanu, condamnat de prima instanță la 14 ani de închisoare pentru trădare de Patrie, după ce a constatat că inculpatului i-au fost „încălcate esenţial drepturile garantate atât de Constituţia R. Moldova, CEDO, cât şi de Codul de procedură penală”. Încălcările respective, se arată în decizia motivată a CA Chișinău, „echivalează cu o eroare judiciară, care urmează a fi corectată prin casarea sentinţei primei instanţe cu dispunerea rejudecării cauzei”.

XS
SM
MD
LG