Nicolae Negru comentează în ziarulnational.md apropiata vizită la Chişinău a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton. Editorialistul crede că administraţia americană ar fi alarmată de întărirea influenței ruse în R. Moldova, în urma constituirii alianței ACUM – PSRM şi vizita numită de „demonstrativă” a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu.
În contextul războiului ruso-ucrainean, al preocupărilor legate de securitatea și apărarea Ucrainei, cele întâmplate în R. Moldova nu puteau să nu atragă atenția SUA, crede Negru. În actualele condiţii, R. Moldova ar crea serioase probleme de securitate regională, care nu pot fi ignorate nici de România, partenerul strategic al SUA, mai comentează el. „Venirea lui Bolton e mai curând un semnal de îngrijorare, decât de satisfacție în legătură cu „dezoligrhizarea”. Reprezentantul lui Trump în probleme de securitate este trimis, de obicei, acolo unde există riscul unor amenințări, unde sunt vizate interesele SUA”, conchide analistul.
Radiochisinau.md difuzează un interviu cu deputatul DA, Octavian Ţicu, care afirmă, în contextul apropiatei sărbători a independenţei R. Moldova, că Declaraţia de Independenţă, arsă în timpul tulburărilor din aprilie 2009, nu ar fi fost incendiată întâmplător, ci pentru că mulţi ar vrea ca acest document să dispară. Motivul pe care îl invocă istoricul–deputat e că în Declarația de Independență scrie că, luând în considerare că parlamentele mai multor țări au declarat nul Pactul Molotov-Ribbentrop, este condamnat expres și se cere lichidarea consecințelor acestuia. Lichidarea consecințelor pactului Molotov-Ribbentrop înseamnă Unirea cu România.” De foarte multe ori Declarația de Independență este trecută sub tăcere, nu în zadar a fost arsă, mulți ar vrea să dispară acest document din istoria R. Moldova, pentru că această declarație foarte clar stipulează această necesitate de reîntregire,” explică Ţicu.
Cea mai proaspătă corespondenţă semnată de Vitalie Călugăreanu pentru Deutsche Welle se întitulează „Kremlinul testează rezistența Guvernului de la Chișinău la federalizare. Al cui aliat este Germania?”
Jurnalistul afirmă că Rusia ar testa reacția la o eventuală reanimare a unui plan ostil de reglementare transnistreană, cunoscutul „plan Kozak”, El citează o declaraţie a premierului făcută joia trecută la Vilnius, că „alegerea suverană a Moldovei este de a respinge cu fermitate orice intenție de creare a federației între Moldova și regiunea transnistreană separatistă”. Ea a vorbit chiar despre „încercări de a împărți din nou Europa de Est în sfere de influență”.
„Guvernul de la Chișinău se opune categoric unor astfel de intenții și idei, indiferent de forma și maniera lor”, a spus însă Maia Sandu. Aceste declaraţii ale premierului moldovean îi oferă prilej jurnalistului de la DW să tragă concluzia că președintele pro-rus, Igor Dodon ar încerca să promoveze o agendă geopolitică rusească, iar asta întâmpină rezistență din partea Guvernului condus de Maia Sandu, ceea ce ar „clatina coaliția de guvernare”.
TV8, care a tratat cu multă atenţie un incident avia ce era la un pas să se producă deasupra Moldovei în luna iunie, când două aparate de zbor puteau să se ciocnească în aer, citează într-o ştire un controlor de trafic aerian, care deconspiră problemele din sistem. Controlorul, Eugen Sajin, susține că, din lipsă de oameni, angajaţii sunt nevoiți să comaseze pozițiile de muncă, respectiv un controlor să facă munca pe mai multe poziții simultan, ceea ce reprezintă un factor adăugător de oboseală și stres. Potrivit lui, la capitolul personal lucrurile stau mult mai rău. „În tură atunci au ieșit nu 9 controlori cum se vehiculează în presă, ci 5 (!) Respectiv, ei nu au avut nici măcar posibilitatea să aibă o pauză, să nu mai vorbim de necesitățile fiziologice etc.”, se spune printre altele într-o postare a lui pe Facebook.