Linkuri accesibilitate

„Dispozițiile anti-dodoniste în Moldova încep să se transforme în anti-rusești” (Vitali Andrievski/ AVA.md)


Revista matinală a presei de la Chișinău

  • Vitali Andrievski scrie pe AVA.MD despre o nouă tactică a lui Igor Dodon. Pentru Dodon acum este important, crede analistul, să convingă Kremlinul că poate miza doar pe el, iar scopul lui este acum să-și păstreze locul de principal promotor al intereselor politice ale Rusiei în R.Moldova. „Dar, nu e deloc sigur că Kremlinul îl mai dorește. În ultimul timp cei de acolo au aflat multe despre Dodon și au început să înțeleagă că miza pe Dodon aduce Rusiei mai mult rău, decât bine, deoarece dispozițiile anti-dodoniste în Moldova încep să se transforme în anti-rusești”, argumentează expertul.
  • COTIDIANUL îl citează pe liderul Platformei DA Andrei Năstase care a declarat într-o emisiune la TVR Moldova că „Nu mă retrag din politică pentru că nu am dus la bun sfârșit ceea ce mi-am propus”. Politicianul a mai spus că știe să învețe din înfrângeri și că își asumă „în totalitate” eșecul în primul tur al alegerilor prezidențiale când a obținut doar 3,26% din sufragii. „Personal am tras niște concluzii pentru mine, dar și partidul. Vom veni mult mai determinați, mult mai asumați în ceea ce facem, astfel încât /.../ rezultatul de la viitoarele alegeri parlamentare să fie unul mai bun decât cel pe care l-am obținut în acest scrutin. Trebuie să ținem cont și de conjunctură care nu a fost simplă”, a mai spus Andrei Năstase, citat de portal.
  • DESCHIDE.MD denunță ceea ce numește un „Tupeu separatist”, după ce reprezentantul Tiraspolului în procesul de negocieri, Vitali Ignatiev, a expediat o solicitare pe numele viceprim-ministrului pentru Reintegrare, Olga Cebotari, în care a cerut să permită trecerea urnelor mobile în satele din Zona de Securitate ce se află sub administrația autorităților constituționale, în ziua așa-numitelor alegeri parlamentare din regiunea separatistă, care se vor desfășura pe 29 noiembrie 2020. Comisia electorală centrală din Transnistria a emis un comunicat similar, în care localitățile sus-menționate sunt etichetate „drept localități ce se află temporar sub jurisdicția Republicii Moldova”, menționează portalul. Fostul viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a declarat că Tiraspolul nu a mai făcut asemenea solicitări la adresa Chișinăului.
  • Primarul de la Vulcănești, Victor Petrioglu, a declarat într-o emisiune la JURNAL TV că la întâlnirile la care președintele în exercițiu, Igor Dodon, a participat duminică în sudul R.Moldova ar fi fost prezenți sute de oameni. „De la început am înțeles că e vorba despre 150 de persoane, dar am înțeles că au fost în jur de 250 de oameni din Cișmichioi, Etulia, Vulcănești și din Carbalia au fost adunați la un restaurant din orașul nostru unde cu mare fast au sărbătorit înfrângerea lui Dodon”, spune primarul, potrivit căruia acesta organizează banchete și nicidecum nu rezolvă problemele oamenilor. La rândul său, deputatul Oazu Nantoi a declarat că Igor Dodon trebuie să răspundă pentru asemenea petreceri organizate pe timpul pandemiei. La fel, în opinia lui Nantoi, revenirea lui Dodon în fruntea PSRM îi va asigura acestuia moartea politică.
  • MOLD STREET transmite că în planul strategic al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru anii 2018-2020, unul dintre obiective este trecerea de la dolarul SUA la Euro ca valută de intervenție a BNM. Datele autorității bancare pentru 8 luni ale anului 2020 arată, însă, că peste 90% din aceste intervenții se fac în continuare în dolari. Într-un răspuns pentru Mold-street.com, BNM susține că în ultimii ani, s-a remarcat o creștere în preferința utilizării monedei unice europene de către populație și agenți economici în operațiunile pe piața valutară locală.
  • Portalul oficial al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene, NOVOSTI PRIDNESTROVIA” relatează despre ceremonia de deschidere a plicului de „prima zi” cu un timbru comemorativ consacrat aniversării a 25-cea a Uniunii scriitorilor din Transnistria. Plicul „prima zi” reproduce imaginea unui scriitor aplecat asupra unei mașini de dactilografiat, „din care curg semne tipografice”. Marca propriu-zisă „prezintă o compoziție alcătuită dintr-o carte deschisă și inscripția „25 de ani” pe fundalul culorilor drapelului transnistrean”, descrie portalul, care mai precizează că unul dintre organizatorii evenimentului, ziarul „Pridnestrovie”, a anunțat cu acest prilej și un concurs literar cu genericul „Cu dragoste pentru Transnistria”.
  • Într-un articol publicat de REVISTA 22, autorul, Alexandru Damian scrie, între altele, că „pentru București, victoria Maiei Sandu ar trebui să fie o palmă serioasă. România a susținut în ultimii ani la Chișinău partide doar aparent pro-europene, a investit masiv în oligarhul Vladimir Plahotniuc și a fost una dintre ultimele țări care au recunoscut guvernul Maiei Sandu din 2019”. De asemenea, potrivit autorului, „în pofida declarațiilor recente de dragoste, Maia Sandu a fost ignorată ani la rând atât de Ministerul Afacerilor Externe, cât și de Administrația Prezidențială. Falimentul politicii românești la Chișinău este unul destul de evident”, susține autorul.
  • ZIARUL NAȚIONAL relatează, cu referire la canalul de Telegram „Culisele Diplomației”, că ambasadorul R. Moldova la Moscova, Andrei Neguță, ar urma să fie rechemat din funcție la ordinul președintelui în exercițiu Igor Dodon. Diplomatul n-ar dori să se conformeze și ar căuta sprijin printre oficialii ruși, ar susține sursele citate. Portalul mai menționează că înlocuitorul lui Neguță ar putea fi Serghei Mișin, fost candidat pe listele PSRM la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și consilierul lui Igor Dodon pentru relațiile interetnice.
XS
SM
MD
LG