Linkuri accesibilitate

Rezultatul alegerilor pentru Duma de Stat în regiunea transnistreană


Secție de votare pentru alegerile din Federația Rusă, Tiraspol, 18 septembrie 2021
Secție de votare pentru alegerile din Federația Rusă, Tiraspol, 18 septembrie 2021

Administrația de la Tiraspol a anunțat că la alegerile pentru Duma de stat a Federaţiei Ruse au votat 59.233 de locuitori ai regiunii transnistrene. Asta, în condițiile în care Rusia anunța încă acum trei ani că are 220 de mii de cetățeni în regiunea separatistă a Republicii Moldova.

Cifra de participare anunțată luni este cu aproape două mii de alegători mai mare decât cea făcută publică duminică după închiderea secțiilor. Duminică seara autoritățile electorale din regiune au spus că la alegerile pentru Duma de stat s-au prezentat 57536 de votanți.

Potrivit rezultatelor finale anunțate la Tiraspol, partidul de guvernământ, Rusia Unită, a acumulat 76,42 la sută din voturi în regiunea transnistreană. Pentru Partidul Liberal Democrat a lui Vladimir Jirinovski au votat 6,14 la sută dintre transnistrenii veniți la alegeri, iar Partidul Comuniștilor din Rusia a fost susținut de 5,1 la sută.

Presa de la Tiraspol scrie că cetățenii ruși din Transnistria constituie cel mai activ electorat rus din afara granițelor Federaţiei Ruse.

La precedentele alegeri legislative din Rusia, din 2016, în regiunea transnistreană au votat 56 de mii de persoane, iar Rusia Unită a acumulat 83 la sută. Atunci, în regiunea transnistreană au fost deschise 22 de secții de votare, cu cinci mai puține decât în acest an. Iar la alegerile prezidențiale din Rusia, din 2018, la votare s-au prezentat aproape 74 de mii de cetățeni ruși din regiunea transnistreană.

Pentru comparație, la recentele alegeri pentru Parlamentul de la Chişinău au votat puțin sub 29 de mii de locuitori ai regiunii transnistrene, la secțiile de votare deschise pentru ei pe malul drept al Nistrului.

Niciun alt stat nu a deschis vreodată secții de votare în regiunea separatistă a Republicii Moldova. Reacția Chişinăului de această dată a fost una temperată - într-un interviu cu Europa Liberă, ministrul de Externe Nicu Popescu a declarat că a trimis la Moscova o notă pe această temă. „ Știți foarte bine că autoritățile Republicii Moldova nu controlează acest teritoriu, nu avem acces, instituțiile statului Republica Moldova nu funcționează pe anumite părți ale teritoriului Republicii Moldova”, a declarat Nicu Popescu.

Autoritățile moldovene au făcut mereu asemenea declarații în preajma alegerilor ruse, iar Rusia le-a neglijat de fiecare dată.

Asociația Promo-LEX, cel mai mare grup de observator electorali din Republica Moldova, spune că Federația Rusă a încălcat dreptul internațional, organizând în regiunea transnistreană alegerile parlamentare ruse din 19 septembrie fără acordul autorităților moldovene. Promo-LEX critică și reacția autorităților moldovene, pe care o consideră „întârziată și echivocă”.

Organizarea și mersul alegerilor în Duma de stat au fost pe larg mediatizate de administrația transnistreană și presa subordonată acesteia. Administrația transnistreană chiar a deschis, în cinci cele mai mari orașe din regiune, „linii fierbinți” care au oferit informații despre procedura de votare. Evenimentul a fost prezentat ca unul foarte important pentru Transnistria și funcționari de toate nivelele au vorbit la unison despre rolul decisiv al Rusiei, ajutorul și sprijinul acesteia pentru regiunea separatistă. Asta, chiar dacă, la modul real, asistența oferită de Rusia, la fel ca și ponderea comerțului acesteia cu regiunea transnistreană, au scăzut constant în ultimii ani.

XS
SM
MD
LG