Linkuri accesibilitate

Rivalitate feminină pentru trofeul prezidențial


Vasile Botnaru stă de vorbă cu Gheorghe Cojocaru care comentează ultimele evenimente din viața politică și socială a R. Moldova.

Rivalitate feminină pentru trofeul prezidențial
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:56 0:00
Link direct

Gheorghe Cojocaru: „Comisia Electorală Centrală a tras linia, înregistrând opt candidați cu actele în regulă: două doamne și șase bărbați își vor disputa mandatul de președinte în alegerile din această toamnă și, judecând după sondajele de opinie, o doamnă și un bărbat se vor confrunta cel mai probabil într-un tur doi decisiv. Dacă Violeta Ivanov își face loc pe culoarul stângii, în vecinătatea lui Igor Dodon și a lui Renato Usatîi, Maia Sandu îi va avea drept concurenți pe dreapta pe Andrei Năstase, Tudor Deliu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.”

Europa Liberă: Interesantă această structură infraroșie din perspectiva de gen. Dvs. sugerați că fiecare dintre cele două doamne are propria parcelă și, dacă ar fi să continuăm această abordare, feminiștii cum s-ar uita la cele două doamne, ce ar avea ele de împărțit?

Gheorghe Cojocaru: „Este interesant de remarcat, iarăși făcând trimitere la sondajele de opinie recente, că cele două doamne se clasează printre primii patru candidați ai competiției, scena electorală fiind dominată de concurenții de stânga și centru-stânga. Dacă pentru Violeta Ivanov aceste alegeri ar putea marca un pas în politica mare, chiar indiferent de rezultat, pentru Maia Sandu intrarea în aceleași ape pentru a doua oară va avea un sfârșit fericit doar în cazul unei victorii. Dacă Maia Sandu este un portdrapel al europenismului și o figură de prim-plan a clasei politice actuale, Violeta Ivanov este o oportunistă cu vechime în câmpul muncii, care de fiecare dată în momentele-cheie a extras un bilet norocos, ceea ce în politică nu este neapărat ceva strict imputabil.”

Violeta Ivanov: Guvernarea a fost iresponsabilă și neprofesionistă în lupta cu pandemia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:47:04 0:00

Europa Liberă: Sper să nu se fi supărat Violeta Ivanov când a auzit acest calificativ pe care i l-ați atribuit. De altfel, o fostă candidată pe care am întâlnit-o deunăzi îmi spunea, îmi atrăgea atenția că ar fi timpul ca în bugetele electorale să se prevadă expres cheltuieli de – atenție! – make up, dar să nu diminuăm valoarea discuției, vreau să vă întreb ce elemente definitorii ale programului electoral al Violetei Ivanov o deosebesc de programul Maiei Sandu.

Gheorghe Cojocaru: „Promovată de Partidul politic „Șor”, Violeta Ivanov insistă asupra unui discurs electoral cu pronunțate accente sociale, care are drept țintă, în special, categoriile defavorizate ale populației. Printre inițiativele candidatului acestui partid, care promite o schimbare pentru Moldova, se reține și cea cu privire la necesitatea investițiilor în modernizarea sistemelor de irigații, astfel încât societatea să poată fi aprovizionată cu produse alimentare autohtone de calitate.

Maia Sandu: Republica Moldova trebuie să iasă din izolarea internațională
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:59:04 0:00

Programul Maiei Sandu, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, este centrat pe combaterea corupției, reinventarea statului de drept, reforme de anvergură, scoaterea Moldovei din izolarea internațională și integrarea europeană. Merită remarcată inițiativa sa „Satul european”, prin care preconizează să investească câte 2 miliarde de lei anual, și angajamentul de a fixa sub mandatul său o pensie minimă de peste 2 mii de lei.”

Europa Liberă: Să fim de acord că scrutinul prezidențial totuși nu este o ruletă rusească. Da, există un element de hazard, dar se poate presupune cine o fi să ajungă în turul doi și în cazul în care Maia Sandu se va califica în turul doi al scrutinului, oare Violeta Ivanov, neavând, după cum se vede și din sondaje, asemenea pretenții, cum îi va îndemna pe alegătorii fideli ai Partidului „Șor” să procedeze?

Gheorghe Cojocaru: „Într-un tur doi al alegerilor se va pune tranșant problema prietenilor politici, aliaților și tovarășilor de drum. O asumare de către Maia Sandu a unor obiective electorale de natură socială din programul concurentei sale, Violeta Ivanov, fără anumite înțelegeri la nivel politic între cele două partide, nu va fi suficientă pentru atragerea alegătorilor Partidului „Șor”.”

Europa Liberă: Și nici măcar faptul că sunt două femei în fruntea formațiunilor nu va fi convingător?

Gheorghe Cojocaru: „Da, până la urmă problema se pune dacă ar fi posibile anumite înțelegeri între PAS și Partidul „Șor”. Trebuie să spunem că în politică orice e posibil, însă ceea ce este posibil nu este și inevitabil, mai ales că în cel de-al doilea tur al scrutinului alegătorii Violetei Ivanov vor fi curtați intens și din dreapta, dar și din stânga scenei politice.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG