Linkuri accesibilitate

Rodion Filip (Rusia & Germania): La ce ne trebuie 101 deputați?


Vocea diasporei: Rodion Filip, Rusia si Germania,
Vocea diasporei: Rodion Filip, Rusia si Germania,

Originar din Drochia, Rodion Filip a muncit 25 de ani în Rusia, acum s-a decis să plece în Germania. Europa Liberă a vorbit cu el despre miza alegerilor anticipate, o viață în diaspora și alegerea dintre Est și Vest. Care la Rodion nu a avut nimic politic sau geopolitic, a fost o opțiune pragmatică, dictată de nevoia de a supraviețui.

Vocea diasporei: Rodion Filip, 25 de ani în Rusia, acum plecat în Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:40 0:00
Link direct

Europa Liberă: De cât timp sunteți plecat din R.Moldova?

Rodion Filip: „De vreo 25 de ani. De când a început a nu fi bine pe la noi, ne-am dus, ne-am distrus familiile, am lepădat căsuțele, care s-au risipit.”

Europa Liberă: Cum ați descrie Dvs. viața de migrant? Înțeleg că aveți o ședere și în Est, și în Vest.

Rodion Filip: „Am, bodaproste, nici nu știu ce să fac cu șederile acestea.”

Europa Liberă: De ce ați ales să mergeți mai întâi în Rusia?

Rodion Filip: „Ne-am dus unde ne puteam duce pe timpurile acelea, trebuia să ai o căruță de bani, să-i dai, ca să ajungi în Europa. Și nu era nicio garanție că vei ajunge, chiar și cu bani! În Rusia ne duceam mai ieftin și mai repede, și ne era și limba cunoscută, de-atâta ne-am dus.”

Europa Liberă: Și cât timp ați rămas în Federația Rusă să câștigați bucata de pâine?

Rodion Filip: „25 de ani, din ᾿95.”

Europa Liberă: S-a meritat să mergeți în Federația Rusă?

Pe atunci bine trăiau bine numai bandiții și deputații.

Rodion Filip: „Normal că s-a meritat, că la noi trebuia să mori de foame, sau să iei ciomagul și să ieși la drumul mare, alte surse de a supraviețui nu erau în Moldova pe timpurile acelea. Pe atunci bine trăiau bine numai bandiții și deputații. Și în ziua de azi e cam tot aceeași poveste, mari schimbări n-au fost, numai cât și-au schimbat numele.”

Europa Liberă: Ce job ați avut în R.Moldova, ce specialitate aveați?

Rodion Filip: „Eu am slujit în poliție.”

Europa Liberă: Cupă câți ani de activitate în poliție ați plecat?

Rodion Filip: „În jur de patru ani.”

Europa Liberă: În acești 25 de ani de muncă în Federația Rusă ați reușit să acoperiți o parte din necesitățile pe care le-a avut familia?

Rodion Filip: „Păi, vă spun, familia am pierdut-o, s-a destrămat. N-am mai avut familie de atunci. Așa am trăit și eu...”

Europa Liberă: Și după 25 de ani de muncă în Federația Rusă, de ce ați lăsat Federația Rusă și ați ales Occidentul?

Rodion Filip: „N-am mai lucrat oficial în Rusia, așa și nu s-a mai primit să-mi găsesc un lucru, să pot lucra oficial. Acolo tot e făcută sistema de-a mama dracului! La negru! Eu pentru Moldova noastră am luptat cândva și am aninat vreo două contuzii și nu mai sunt eu chiar cel mai sănătos din lume. La bătrânețe m-au ajuns toate celea, în tinerețe altfel era. Și am fost în Moldova, am mai stat în spital și când m-am dus înapoi am pierdut canalele pe care le aveam eu, de lucru.”

Europa Liberă: Sunteți participant la conflictul armat de la Nistru?

Rodion Filip: „Vă spun că am două contuzii de acolo.”

Europa Liberă: Ce părere aveți despre votul din diasporă și votul din stânga Nistrului?

Rodion Filip: „Votul din diasporă e un vot obiectiv, nu că cineva i-a spus.”

Europa Liberă: Dar de ce credeți că unii politicieni nu văd cu ochi buni votul celor din diasporă, doar ei trimit atâția bani acasă?! În anii aceștia de independență au salvat bunăstarea multor familii pentru că au trimis bani grei în R. Moldova. De ce ar exista politicieni care să nu vadă cu ochi buni participarea celor din străinătate la vot?

Rodion Filip: „Care politicieni?! Politicienii care fac haos! La aceștia nu li-i convenabil să câștige un om sănătos la cap alegerile, o echipă normală!”

Europa Liberă: Credeți că cetățeanul aflat în străinătate votează altfel decât cetățeanul rămas acasă?

Rodion Filip: „O sută de procente! Eu am văzut la noi cum se cumpără: hai, băi, iscălește aicea! Iată așa se votează la noi!”

Europa Liberă: Dar acolo, în străinătate?

Rodion Filip: „Nu, aici nu. Nu trăim toți într-o casă, nu trăim toți într-o mahala, suntem împrăștiați și ne știm numai prin rețelele acestea de socializare. Dar când e un vot, lumea se duce la adresa dată și acolo se întâlnesc. Nu se știu unul pe altul, cum poți tu să cumperi tu lumea asta?”

Europa Liberă: Și votul din regiunea transnistreană?

Rodion Filip: „Nici n-avem ce discuta! Eu am fost pe pozițiile celea și moldovenii noștri, frații noștri, trăgeau în noi. Ei în noi, noi în ei! Eu nu știu câte generații trebuie să se schimbe ca să se schimbe ceva între noi!”

Europa Liberă: Au trecut 30 de ani, totuși e suficient timp ca să se mai tămăduiască rănile?

Rodion Filip: „Da cum să se tămăduiască, dacă ei și-au pus acolo hotare, au ocupat, se ocupau cu dezinformarea?! Noi am fost acolo, pe loc, și le-am tras pe toate pe pielea noastră! La ruși le place haosul pe care îl fac în R.Moldova, li-i convenabil! Eu știu ce fac ei, spală bani, ce mai spală?!”

Europa Liberă: În acești 25 de ani de străinătate, ați votat la toate alegerile?

Rodion Filip: „Pentru Dodon l-am dat (votul) cu câțiva ani în urmă! Și nu vedeți ce hledie am votat?!”

Europa Liberă: Și vă pare rău pentru votul pe care l-ați dat?

Rodion Filip: „Normal că-mi pare rău! Eu parcă v-am lămurit că eu pentru țara aceea am votat!”

Europa Liberă: La aceste alegeri din 11 iulie o să mergeți?

Rodion Filip: „Și normal că am să merg!”

Europa Liberă: Și unde o să votați?

Rodion Filip: „Aici, în Gemania, în Hamburg. E numai o secție, dar aici e o grămadă de lume din Moldova.”

Europa Liberă: Cum se descurcă ei acolo, în Germania?

Rodion Filip: „Moldovanul nostru, unde se duce, tot își dau câte o mână de ajutor unul la altul!”

La ce ne trebuie atâția deputați? Costă bani.

Europa Liberă: Cine ar merita să ajungă în parlamentul R.Moldova, ce calități să aibă acel politician care-și dorește mandatul de parlamentar?

Rodion Filip: „Să fie un om cinstit, care să facă ceva pentru popor. Că ei se mută de sub o cloșcă sub alta. Eu îi văd ce fac ei, că eu sunt din Drochia, și eu văd ce se petrece acolo, că am și eu oleacă de ani trăiți și văd cum umblă ca prostitutcile (prostituatele – tr.din rusă) dintr-u partid în altul! Azi îs cu rușii, mâine-s cu nemții, dar în capul lor ce e?! Banul! Dar dacă e banul, mai departe nu faci nimic! Mie îmi pare rău, da o să fie tare greu de scăpat de răpciuga asta care s-a încuibat de ani de zile.”

Europa Liberă: 11 iulie e ziua când cetățeanul trebuie să aleagă grâul de neghină.

Rodion Filip: „Da mata ești sigură că tot ce o să aleagă cetățeanul aceea o să fie?!”

Europa Liberă: Aș vrea să cred.

Rodion Filip: „De la crezut și până la făcut, drumul e tare lung. Când au fost alegerile prezidențiale, ce, nu țineți minte cum umblau veteranii noștri și țineau piept să nu se vâre cei din Transnistria? Haideți să vorbim așa, dacă ei trăiesc în partea ceea, ce-i doare pe dânșii cum trăim noi?!”

Europa Liberă: Dar ei sunt cetățeni ai R.Moldova și dreptul la vot nimeni nu li l-a luat.

Rodion Filip: „Dacă sunteți cetățeni ai R. Moldova, scoateți hotarul și arătați că sunteți cetățeni ai R.Moldova! Atunci eu o să înțeleg că ei sunt cetățeni și, poftim, votați în rând cu noi, trăiți în rând cu noi! D-apoi, ei au închis porțile în partea ceea! Ia, du-te tu, moldovan, și ai să vezi, o să ajungi?! Ori eu, ce, n-am fost?! Am fost la sanatoriu odată și m-am încăierat cu dânșii acolo!”

Europa Liberă: Credeți că se apropie ziua rezolvării transnistrene?

Rodion Filip: „Ceva trebuie să fie de-amu᾿! Ce o fi, aceea om primi – da ce să facem?! Noi am luptat, da pe noi ne-au vândut! Și alții, dacă or lupta, tot o să-i vândă!”

Europa Liberă: Dacă Dvs. ar fi să alcătuiți agenda următorului parlament, ce probleme le-ați pune prioritar, ca să fie soluționate în R.Moldova?

Rodion Filip: „În primul și în primul rând, lichidarea corupției!”

Europa Liberă: Cum s-ar face lucrul acesta?

Rodion Filip: „Saakașvili cum a făcut? I-a vârât la pușcărie! Și pe prietenii lui, nu s-a uitat! I-o vârât la pușcărie și o distrus corupția! Nu le-a convenit, l-au scos pe Saakașvili! Așa o să fie și la noi, ce vă pare? Oamenii la care nu le convine ordinea, nu le convine regula, nu le convine mult! Lor le convine haosul, ei pot face bani în așa mod!”

Europa Liberă: Deci, corupția, una, a doua problemă care ar fi în lista priorităților?

Rodion Filip: „Noi n-avem spitale, n-au bătrânii cu ce trăi, n-au pensii, n-au salarii. De fapt, orice problemă e principală!”

Europa Liberă: Și credeți că următorii 101 deputați se vor gândi la aceste probleme?

Rodion Filip: „Eu am o întrebare, pe care demult voiam s-o pun unui om deștept și n-am ocazia: dar la ce trebuiesc toți deputații aceștia? La ce bun trebuie hrăniți? La ce trebuie o sută și nu știu cât care vin și-și fac case, își cumpără mașini, se duc, se distrează pe spinarea poporului? La această întrebare aveți răspuns, cineva?”

Europa Liberă: Într-o democrație, 101 deputați ar trebui să facă legi bune, iar aceste legi bune să permită dezvoltarea statului R. Moldova.

Rodion Filip: „Care din legile acestea au lucrat, vreo una? Când a venit Voronin, ne-a părut că ceva face, și când s-a pornit fecioru-su, de-acum nu mai înțelegeai ce se face aici. Credit trebuia să iei de la Oleg, materiale de construcție – de la Oleg, totul era a lui Oleg! Dar ce era al nostru? Nimic. Iar de aceștia de după dânsul, nici nu mai vorbim. Aiștia numai au furat și-au jefuit, au furat și-au jefuit!”

Aș dori să văd (R. Moldova) măcar cum a fost cândva, cum o țin eu minte.

Europa Liberă: Și cum vedeți viitorul R.Moldova peste patru, peste zece ani?

Rodion Filip: „Să vedem cine va veni iar la putere. Dacă vor nimeri tot șacali de aceștia... Că ei se vâră. Au să se vâre și în PAS, țineți minte vorbele mele, au să se vâre încetișor. Dă-i bani și el până în seară te vinde, nu se uită! Dacă trebuie, și pe mă-sa o vinde! Asta nu-i nația ceea ca să se strângă toți, uniți, și să facă ceva! Da, sunt la noi patrioți, sunt băieți, dar ei sunt singuri, n-au susținere de nicăieri. iată, au ieșit veteranii noștri – noi am luptat pentru Moldova, da ei ne-au dat cu botul de asfalt! De ce?! Ce să vorbim mai departe?! Da cine ne-o dat? Cei care au dat comanda – e una, dar cei care îndeplineau comanda? Ai noștri erau, educați și crescuți de noi!”

Europa Liberă: Cum ați dori să vedeți R.Moldova?

Rodion Filip: „Eu aș dori s-o văd măcar cum a fost cândva, cum o țin eu minte. Eu Măcar că nu erau drumuri asfaltate, nu erau frumuseți de acestea, dar erau producte (produse - tr. din rusă), omul era om, mergeau și se salutau, cel mai mic îl stima pe cel mai mare. Iată de la ce trebuie de început – de la cultură, de la educație!”

Europa Liberă: Vă gândiți să reveniți pentru totdeauna în R.Moldova?

Rodion Filip: „Dacă ar fi schimbări, eu maine vin! Sunt sătul de străinătate. Unde nu te-ai duce și cât de bine ți-ar fi, tu ești străin. Noi de-acul la noi am devenit străini, ce să mai vorbim aici unde suntem? Știți cum zicea Omar Khayyam? Înainte de a judeca pe cineva, întâi încalță încălțămintea lui și mergi pe drumul lui!”

Europa Liberă: Ce vă doriți cel mai mult acum?

Rodion Filip: „Sănătate. Și la vârsta noasră, mătincă, în afară de sănătate nu mai trebuie nimic.”

Europa Liberă: Dar conducători înțelepți?

Rodion Filip: „Clar că ai vrea! Văd că sunt băieți deștepți, Gligor e băiat deștept, Țâcu e băiat deștept. Eu am așa o capacitate, de a simți omul. Trebuie formată o echipă cu un scop!”

Europa Liberă: 23 de concurenți electorali e mult, e puțin pentru R.Moldova?

Rodion Filip: „Clar că e mult, măi oameni buni! Cui îi trebuie? Mătincă nici ei, în ochi, nu se știu, câți s-au grămădit. La ce trebuiesc atâtea partide? Lasă să fie trei partide și să concureze între ei, să facă ceva pentru țară. Dar ei pentru țară nu fac nimic! Fac haos și în haos fac ce vor ei! În apele tulburi se prinde pește!”

Europa Liberă: Sunteți deja hotărât cu să-i dați votul?

Rodion Filip: „D-aoi cum?! Maiei Sandu, la PAS!”

Europa Liberă: De ce?

Rodion Filip: „Am nădejde că poate or face ceva, poate că partidul ei n-o s-o dea de gol!”

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG