Linkuri accesibilitate

România. Ce înseamnă revocarea Laurei Codruța Kövesi (VIDEO)


Laura Codruța Kövesi, București, 9 iulie 2018.
Laura Codruța Kövesi, București, 9 iulie 2018.

Decapitarea DNA - o victorie a actualei coaliții de guvernământ împotriva luptei anticorupție.

PSD și-a atins unul dintre obiectivele sale principale: eliminarea șefei Direcției Naționale Antiocrupție Laura Codruța Kövesi. Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de revocare a procuroarei-șefe, o decizie anunțată prin prutătoarea de cuvânt a Palatului Cotroceni.

Președintele pune în acest fel în aplicare decizia Curții Constituționale a României. Înlăturarea procuroarei șefe anticorupție a fost solicitată de ministrul JustițieiTudorel Toader în urmă cu mai bine de patru luni în baza unui raport referitor la activitatea managerială a Direcției Naționale Anticorupție în care îi reproșa Laurei Codruța Kövesi că „a încălcat Constituția” și a adus „prejudicii de imagine” României.

Rezultatele Direcției Naționale Anticorupție au fost însă lăudate în fiecare an de rapoartele Comisiei Europene, iar în Raportul DNA pe anul trecut Kövesi anunța că procurorii anticorupție au trimis în judecată în 2.017 o mie de persoane, între care trei miniștri, cinci deputați și un senator.

Curtea Constituțională explica în motivarea Deciziei de revocare a Codruței Kövesi că președintele nu are „o putere discreționară” ci doar una „de verificare a regularității procesului”.

Între timp și Comisia de la Veneția i-a transmis președintelui că „deciziile curților constituționale sunt definitive, obligatorii și trebuie implementate”.

România: Denunțul Mitei
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:17:44 0:00

Klaus Iohannis a amânat revocarea procurorei-șefe anticorupție mai bine de o lună, sugerând că se află în căutarea unei soluții de salvare a acesteia.

A semnat însă decretul de înlăturare a Codruței Kövesi luni cu doar câteva ore înainte de ședința social-democraților, care ar fi urmat să decidă suspendarea președintelui pentru nerespectarea Constituției în această speță complicată.

Președintele și-a motivat gestul precizând prin vocea Mădălinei Dobrovolski, purtătoarea sa de cuvânt, că „România nu poate face pași înapoi de la statutul de țară în care domnește legea și în care supremația Constituției este respectată”.

Kodruța Kövesi a anunțat aproape imediat după revocare că pleacă de la Direcția Națională Anticorupție, dar că își va continua cariera de procuror.

Fosta șefă a DNA a reamintit cu această ocazie că propunerea de revocare „nu a întrunit toate condițiile prevăzute de lege” și că în acest sens Consiliul Superior al Magistraturii a dat un aviz negativ.

Mesajul ei adresat procurorilor și cetățenilor României a fost clar: „Corupția poate fi învinsă, nu abandonațiI”. Kövesi a mai adăugat că modificările recente aduse legislației penale „arată că politicienii vor protecție” și că „voința politică este pentru blocarea anchetelor”.

Șeful PSD, Liviu Dragnea a precizat că revocarea târzie decisă de șeful statului nu elimină discuția din interiorul arcului de guvernământ privitoare la suspendarea acestuia din funcția prezidențială.

Liberalii, partid care l-a propulsat pe Klaus Iohannis la președinție, au considerat corectă hotărârea președintelui, dar Uniunea Salvați România a criticat pe mai multe voci contextual în care a fost făcut anunțul lui Iohannis.

Decapitarea DNA este o victorie a actualei coaliții de guvernământ împotriva luptei anticorupție, un pas pe calea antireformei în Justiție și o modalitate de a spune că cine va mai îndrăzni să se pună cu greii politicii va păți ce-a pățit Kövesi.

XS
SM
MD
LG