După ce ministrul român justiției Tudorel Toader a declarat că cere revocarea șefei Direcției Naționale Anticorupție de la București, Admnistrația Prezidențială a României a dat publicității un comunicat în care se spune între altele că „În repetate rânduri, președintele României Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare”.
„Justiția trebuie să fie egală pentru toți” și „în slujba cetățeanului”, a spus ministrul Justiției, Tudorel Toader, în debutul discursului său în care a prezentat Raportul cu privire la activitatea managerială a DNA.
Documentul nu este o „evaluare” a Direcției Naționale Anticorupție, a adăugat imediat Toader, ci „o luare de poziție” a ministrului, pornind de la faptul că în Constituție se precizează că procurorii își desfășoară activitatea “sub autoritatea ministrului justiţiei”.
Raportul a fost elaborat, potrivit ministrului „pe fondul dezbaterilor din spaţiul public între februarie 2017-februarie 2018” dezbateri, care „au divizat opinia publica si au ridicat la cote nemaiîntâlnite in istoria recentă a României, atacuri la persoană și punerea sub semnul întrebării a valorilor precum prezumția de nevinovăție, libertatea unor persoane”.
Tudorel Toader a citat permanent în discursul său de o oră și jumătate legile de organizare ale Justiției, Constituția, Hotărâri ale Curții Constituționale și a insistat că în ultimul an s-a înregistrat „o situație fără precedent” între autoritățile publice din România: trei conflicte constituționale în ultimul în care a fost implicate și DNA, iar Curtea Constituțională „a sancționat de două ori comportamentul neconstituțional al DNA, prin conducerea acesteia”.
Este vorba despre refuzul Codruței Kövesi de a se prezenta la Comisia specială de anchetă privind alegerile din 2009 și despre ancheta DNA de la începutul anului trecut prin care procurorii anticorupție au anchetat felul în care a hotărât guvernul să adopte Ordonanța de Urgenţă numărul 13, retrasă ulterior sub presiuni internaționale. Ordonanța dezincrimina abuzul în serviciu și producea o grațiere în masă.
Ministrul Justiției a mai acuzat-o pe șefa DNA de obstrucționarea Inspecției Judiciare și de autoritarism, plus implicarea în anchetele altor procurori, prioritizarea dosarelor cu impact mediatic, în detrimentul criteriului cronologic, contestarea autorității Curții Constituționale, încercarea de a obține condamnări cu orice preț, sporirea cheltuielilor.
Tudorel Toader a mai învinovățit-o pe Codruța Kövesi de neimplicarea ei în identificarea și eliminarea comportamentelor abuzive din DNA, dar și falsificarea unor transcripturi.
Standardul luptei anticorupție nu poate să acopere comportamente neconstituționale a precizat ministrul Justiției: „DNA trebuie să continue să funcționeze în mod legal si nu trebuie să se identifice cu șeful instituţiei”. „Lucrurile bune nu se justifică pe cele rele” aceasta e una dintre concluziile lui Tudorel Toader.
Revocarea șefei DNA este în mâinile președintelui, care a spus deja că o susține pe Codruța Kövesi.
Procurorul general a lăudat-o joi dimineață pe șefa DNA și toate rapoartele Comisiei Europene au fost laudative la adresa acestei instituții.
Este deci puțin probabil ca președintele să o revoce, mai cu seamă, că în acest caz și-ar putea pierde o mare parte dintre susținători.