Linkuri accesibilitate

România. Linia roșie a lui Liviu Dragnea


Călin Popescu-Tăriceanu, Viorica Vasilica Dăncilă, Liviu Dragnea, și timbrele.
Călin Popescu-Tăriceanu, Viorica Vasilica Dăncilă, Liviu Dragnea, și timbrele.

Criza dintre guvern și președinție cu prelungiri în parlament și în societate se va intensifica treptat.

România tinde să meargă pe o cale periculoasă, prin încercările de implicare a justiției în războaiele politice dintre tabere.

Luni, liderul PSD, principalul partid de guvernământ Liviu Dragnea, i-a amenințat pe „anumiți ziariști” și „anumiți cetățeni” care au vorbit recent despre intenția guvernului de desființare a Pilonului II de pensii cu cinci ani de închisoare pentru comunicare sau răspândirea de știri false, așa cum spun prevederile Codului Penal.

Senatorul liberal Florin Cîțu a amenințat la rândul său că depune plângere penală împotriva șefei executivului de la București, împotriva miniștrilor de resort și a liderului PSD.

Șeful social-democraților a anunțat că nu se va atinge de banii din Pilonul II, unde s-au strâns aproape 10 miliarde de euro, dar lucrurile sunt deocamdată neclare.

În ultimul an au apărut mai multe scenarii și declarații ale demnitarilor PSD în sensul desființării acestui pilon. Pilonul II sau pensia privată obligatorie a fost lansată în 2008 în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau atunci 35 de ani și în mod opțional pentru cei între 35 și 45 de ani.

Victor Ponta a declarat că și lui i s-a propus să renunțe la pensile private când era premier, dar a spus că acest lucru înseamnă „furt calificat”, care e sancționat de Codul Penal. Și a explicat că deși nu e de acord cu folosirea plângerilor penale în lupta politică, va face o sesizare la Parchet pentru o astfel de faptă.

La sfîrșitul săptămânii trecute, președintele Partidului Național Liberal Ludovic Orban a depus o plângere penală în care îi acuză pe Liviu Dragnea și pe Viorica Dăncilă de înaltă trădare pentru felul în care au încercat să mute ambasada României din Israel,de la Tel Aviv la Ierusalim.

Conducerea PSD s-a întrunit luni dimineață pentru a discuta cum să răspundă ofensivei pe care a lansat-o liderul liberal, luând în calcul inclusiv organizarea unui miting de susținere.

Șeful social-democraților a spus că partidul său nu are de gând să rămână inactiv dacă lucrurile merg spre „direcția străvezie, de preluare a guvernării în mod „nelegitim”.

Dragnea a precizat însă că PSD nu are de gând să-l suspende pe Klaus Iohannis, sugerând totuși că acest lucru se va întâmpla dacă se „anumită linie roșie” va fi depășită.

Altfel spus, dacă procurorii vor începe o acțiune penală în urma plângerii despre mutarea ambasadei, atunci s-ar putea pune în aplicare și acest scenariu.

Pe de altă parte, șeful liberalilor - de opoziție - Ludovic Orban a anunțat luni că bătălia cu PSD se va duce pe tote fronturile și că PNL a început deja pregătirea unei strategii privind o moțiune de cenzură.

Opoziției îi lipsesc însă 60 de voturi pentru a doborî guvernul PSD/ALDE, susținut de UDMR.

Deputatul Victor Ponta, fost președinte al PSD, a anunțat încă acum o lună că va vota o eventuală moțiune care să ducă la căderea guvernului. În jurul său continuă să se adune cei nemulțumiți de Liviu Dragnea, dar grupul său este încă nesemnificativ.

Căderea guvernului nu poate avea loc fără participarea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), care are 30 de parlamentari, și fără grupul minorităților format din 14 deputați. Și unii și ceilalți susțin arcul guvernamental PSD-ALDE.

E greu de crezut că moțiunea opoziției ar putea avea succes. De aceea războiul intern va continua: criza dintre guvern și președinție cu prelungiri în parlament și în societate se va intensifica treptat până la alegerile prezidențiale de anul viitor.

XS
SM
MD
LG