Linkuri accesibilitate

Runda a doua de consultări va avea loc între socialişti şi democraţi


Liderul PD, Vladimir Plahotniuc (al doilea din stânga),
faţă în faţă cu preşedintele Igor Dodon, zis şi lider informal al PSRM
Liderul PD, Vladimir Plahotniuc (al doilea din stânga), faţă în faţă cu preşedintele Igor Dodon, zis şi lider informal al PSRM

Blocul ACUM a anunțat că nu va merge la întrevederea cu şeful statului, deoarece nu vrea să stea la o masă cu cei pe care îi acuză pe care o acuză de capturarea statului.

Președintele Moldovei Igor Dodon le-a reamintit azi liderilor PSRM, PD şi ai blocului ACUM că îi așteaptă marți la consultări repetate privind formarea unei majorități parlamentare avertizând că dacă nu se va putea ajunge la formarea unei majorități, vor urma alegeri anticipate. Blocul ACUM a anunţat că nu va merge la întrevederea cu şeful statului, dar a invitat tot marţi la „discuţii constructive şi transparente” deputații care „nu sunt controlați de regimul oligarhic”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00
Link direct

După discuţiile separate cu liderii PSRM, PD şi ai blocului ACUM, de săptămâna trecută, şeful statului intenţiona să-i invite pe toţi la aceeaşi masă de negocieri în ziua de marţi. Blocul ACUM, care a exclus coalizarea cu PD, dar și cu PSRM, a respins de această dată invitaţia preşedintelui pe motiv că nu dorește să participe la niciun fel de „consultări” cu actuala conducere a PD, pe care o acuză de capturarea statului. În schimb, deputații blocului ACUM au anunțat că vor să organizeze tot marţi cu două ore înainte de consultările găzduite de preşedinte propriile discuţii cu membri ai Parlamentului pe marginea pachetului de legi antioligarhice, așa cum e numit de fracțiunile ACUM, înregistrat recent în Parlament. Invitația blocului ACUM pare să fie adresată întâi de toate deputaților socialiști.

„Noi am făcut invitaţia pentru toţi deputaţii care nu sunt controlaţi de către regimul oligarhic. Dacă regimul oligarhic va vrea să vină, o să-i invităm să plece din încăpere pentru că discuţie este cu cei care îşi doresc dezoligarhizarea ţării”, a precizat lidera PAS, Maia Sandu.

Atât socialiştii, cât şi democraţii au spus că vor da curs invitației președinției, nu şi a celei lansate de blocul ACUM.

Iată cum a comentat schimbul de invitații Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al PD:

Vitalie Gamurari
Vitalie Gamurari

„Atunci când doreşti negocieri, lansarea dialogului e lipsită de careva condiţionalităţi. Este imposibil de a găsi un numitor comun atunci când sunt aduse acuzaţii grave în lucruri care nu sunt probate. Această invitaţie în oarecare măsură vine să dezbată posibilitatea unui dialog între cele trei mari formaţiuni care au intrat în Parlament.”

Deputatul socialist Vlad Batrîncea e evitat să comenteze invitaţia la dialog lansată de blocul ACUM.

„Vom reveni cu comentarii imediat după întrevederea de mâine cu domnul preşedinte. Până la întrevedere nu comentăm nimic.”

În săptămâna care s-a scurs de la prima rundă de consultări cu şeful statului nu s-au produs niciun fel de tratative publice între partidele parlamentare în vederea formării unei coaliţii de guvernare. Igor Dodon a reluat azi avertismentul că va accepta doar o majoritate formată din fracţiuni parlamentare, nu din transfugi. În caz contrar, șeful statului are de gând să dizolve Parlamentul şi să declanşeze alegeri anticipate.

Politologul Dionis Cenuşă spune că blocul ACUM în loc să recunoască explicit că nu vrea să participe la guvernare încearcă să lanseze tratative ce ar exclude deputații PD. „E mult mai simplu să te adresezi direct PSRM. Chiar şi aşa, este greu de crezut ca socialiștii vor dori eliberarea instituțiilor de orice influenţă politică, mai ales după timpul așteptat pentru ca instituțiile să le revină lor”, crede politologul. El mai spune că tactica adoptată de blocul ACUM nicidecum nu împiedică fracțiunile PD şi PSRM să negocieze în culise, departe de ochii presei, condițiile viitoarei alianțe de guvernare.

XS
SM
MD
LG