Linkuri accesibilitate

Rusia: încă un cunoscut jurnalist de investigație, anchetat de FSB


Roman Dobrohotov, redactor șef la „The Insider”, părăsind o secție de poliție de la Moscova, 28 iulie 2021.

Serviciul Federal de Securitate din Rusia (FSB) a declarat că a emis un mandat de arestare pe numele cunoscutului jurnalist de investigație Roman Dobrohotov, redactor-șef al site-ului „The Insider”, care a fost adăugat recent pe controversata listă a „agenților străini”.

Potrivit declarației FSB din 30 septembrie, Dobrohotov este acuzat că a trecut ilegal frontiera în Ucraina în august „ocolind punctele de control stabilite”. Se precizează că jurnalistul riscă până la doi ani de închisoare.

Dobrohotov este în străinătate dar familia sa a rămas la Moscova.

La începutul zilei, „The Insider” a raportat că ofițerii FSB percheziționează apartamentul din Moscova al lui Dobrohotov și pe cel al părinților săi, care este situat alături. Dobrohotov a scris pe Twitter că ofițerii au confiscat computerele și telefoanele părinților săi și că îi vor interoga.

„The Insider” este un site de investigație înregistrat în Letonia și cunoscut pentru cooperarea sa cu grupul Bellingcat, cu care a efectuat o serie de investigații de răsunet, inclusiv rapoarte despre activitățile serviciilor secrete ale Rusiei în străinătate și tentativa de otrăvirea cu Noviciok a opozantului Alexei Navalnîi, aflat între timp în închisoare.

Întreaga anchetă împotriva lui Doborhotov este justificată de autorități prin plângerea înaintată de un jurnalist olandez, care vrea să-l traducă în justiție pentru defăimare. Max van der Werff susține că „The Insider” ar fi scris că are legături cu serviciile de informații ale armatei ruse, GRU.

Van der Werff este cunoscut pentru articolele sale care resping concluziile anchetatorilor internaționali conform cărora zborul MH17 al Malaysia Airlines a fost doborât în 2014 pe drumul său de la Amsterdam la Kuala Lum Poliția a spus la acea vreme că perchezițiile făceau parte dintr-o anchetă care fusese lansată la cererea jurnalistului olandez Max van der Werff, care a acuzat „The Insider” de calomnie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG