Linkuri accesibilitate

AIEA: Rusia și Ucraina „par interesate” de o zonă de securitate la Zaporojie


Un militar de gardă la centrala nucleară Zaporojie, din Ucraina, mai 2022.

Ucraina şi Rusia sunt „interesate" de propunerea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) de stabilire a unei zone de securitate în jurul centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, controlată de forţele ruse din martie, a declarat luni Rafael Grossi, şeful AIEA. El a precizat că această iniţiativă include şi o încetare a focului, iar inspectorii Agenției ar putea controla respectarea unui acord în acest sens, relatează Reuters.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea uzinei, cea mai mare centrală nucleară din Europa, atacuri care au avariat clădirile din proximitatea celor şase reactoare nucleare și liniile electrice esenţiale pentru răcirea combustibilului din reactoare, ceea ce mărește pericolul unui accident nuclear. Din aceste motive, Energoatom, compania ucraineană care administrează centrala a decis închiderea ultimului reactor activ.

„Am văzut semne că (Ucraina şi Rusia) sunt interesate de un astfel de acord", a asigurat Grossi, cu referire la cererea sa privind instituirea unei zone de protecţie în jurul centralei pentru a se evita un accident nuclear.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

„Problema principală este că uzina a pierdut conexiunea electrică externă. Ulterior, centrala a fost plasată în 'regim insular', ceea ce nu este o situaţie viabilă", a explicat Grossi la Viena, în marginea şedinţei de toamnă a Consiliului guvernatorilor AIEA.
„Regimul insular" înseamnă că o parte din energia generată în centrală este utilizată pentru propria funcţionare a centralei atunci când aceasta este deconectată de la reţeaua electrică.

Pentru a evita eventuale probleme tehnice, singurul reactor aflat în funcţiune a fost oprit în cele din urmă în mod controlat în weekend, ceea ce a stabilizat situaţia, a asigurat Grossi.

Cu toate acestea, a adăugat şeful AIEA, este mai sigur ca centrala să fie conectată la o reţea electrică funcţională, aşa cum au reuşit să facă în weekend tehnicienii uzinei.

Deşi centrala este ocupată de Rusia, deciziile tehnice privind funcţionarea acesteia continuă să fie luate de către autoritatea de reglementare nucleară ucraineană, cu sediul la Kiev, o „situaţie foarte rară”, a apreciat directorul general al AIEA.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG