Un tribunal din Moscova a dispus la 29 decembrie închiderea Centrului Memorial pentru Drepturile Omului, la o zi după ce Curtea Supremă a Rusiei a hotărât să lichideze organizația umbrelă, Memorial International, una din cele mai vechi și respectate din țară.
Deciziile de judecată survin la finele unui an în care numeroase organizații ale societății civile ruse și instituții media au fost amendate, au fost închise sau alungate din Rusia.
Hotărârea luată de Tribunalul orașului Moscova s-a bazat pe constatarea că Centrul Memorial pentru Drepturile Omului a încălcat draconica lege privind „agentul străin”, care a fost aplicată frecvent tor mai multor rivali ai puterii, de la organizații pentru drepturile omului, la jurnaliști, avocați și activiști.
Legea adoptată inițial în 2012 etichetează drept „agent străin” orice organizație neguvernamentală finanțată din străinătate, le obligă să accepte controale ale autorităților ruse și să identifice tot ceea ce publică sau difuzează drept produse ale „agenților străini”. Modificări mai recente au extins legea și la organizațiile de presă, la jurnaliști și avocați, ca peroane fizice. Radio Europa Liberă/Radio Libertatea a fost printre primele organizații media catalogate în Rusia drept „agent străin”.
În timpul procesului contra Centrului Memorial pentru Drepturile Omului, câteva zeci de activiști s-au adunat pe ger în fața tribunalului din capitala rusă, scandând: „Rușine!”. Avocatul Ilya Novikov a spus că decizia tribunalului este motivată politic.
Centrul Memorial pentru Drepturile Omului este principala filială rusă a organizației umbrelă, Memorial International.
Aceasta a fost creată încă la sfârșitul anilor 1980, înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice, pentru a încerca să analizeze amploarea represaliilor din perioada stalinistă, dar și pentru a promova drepturile omului în Rusia și fostele republici sovietice.
La procesul de închidere a Memorial International, care a avut loc cu o zi mai devreme, pe 28 decembrie, la Curtea Supremă a Rusiei, avocata Maria Eismont a reamintit că printre fondatorii organizației se numără laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Andrei Saharov. Ea a mai spus că nu există motive întemeiate pentru lichidarea Memorial în Rusia și că acest lucru va „arunca țara înapoi și va spori riscul unei represiuni totale”.
Dacă la începutul activității sale, Memorial a documentat mii de cazuri ale victimelor represaliilor sovietice, organizația s-a concentrat ulterior asupra unui sistem de evaluare a situației drepturilor omului în Rusia și a documentat multe încălcări din perioada post-sovietică, inclusiv în Cecenia.
Președintele rus Vladimir Putin a sugerat că grupul ar apăra „organizații teroriste și extremiste”.
Hotărârea Curții Supreme ruse contra Memorial International a fost condamnată de guvernele occidentale și de activiștii pentru drepturile omului.