Linkuri accesibilitate

Rusia își pierde locul în conducerea organizației mondiale pentru arme chimice


Sediul din Haga al OPCW.
Sediul din Haga al OPCW.

Rusia a pierdut miercuri un vot pentru un loc în conducerea Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice, iar Ucraina a salutat noua „izolare” a Moscovei pe plan internațional.

La ședința de miercuri de la sediul din Haga al OPCW au concurat pentru un loc în consiliul decizional patru țări est-europene: rivalele Rusia și Ucraina, plus Polonia și Lituania.

Rusia a primit cele mai puține voturi, ceea ce înseamnă că nu va avea loc în consiliu pentru prima oară în istoria organizației, a informat AFP.

„OPCW este o structură internațională cu reputație, iar teroriștii nu-și au locul în ea”, a comentat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe rețeaua X, fostul Twitter, observând că organizația are un rol tot mai mare pe scena internațională.

OPCW a obținut Premiul Nobel pentru Pace în 2013 pentru efortul de a scăpa omenirea de flagelul armelor chimice și a convins conducerea Siriei să-i încredințeze spre distrugere arsenalul chimic în timpul războiului civil.

În iulie, organizația a anunțat că toate arsenalele declarate de arme chimice ale omenirii sunt „verificate ca ireversibil distruse”.

Eșecul Rusiei la Haga vine în ajunul participării ministrului de Externe Serghei Lavrov la Consiliul Ministerial OSCE de la Skopje, unde Rusia va încerca să-și proiecteze autoritatea în cadrul ultimei structuri pan-europene în care mai este activă.

Ucraina și țările baltice au spus că în semn de protest față de prezența lui Lavrov nu-și trimit miniștrii de externe pe 30 noiembrie la Skopje. Moldova a spus că Nicu Popescu va merge, dar ca să critice Rusia pentru războiul din Ucraina și să ceară retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG