Linkuri accesibilitate

Să nu creadă Maia Sandu că va fi iertată, dacă va „dărui” mandatul de deputat socialiștilor ( Nicolae Negru/ziarulnational.md)


Fostul şef al Procuraturii Anticorupție aflat acum pe banca acuzaţilor, Viorel Morari, face mai multe dezvăluiri pentru timpul.md. În primul rând, despre faptul că directorul Centrului Național Anticorupție ajuns în funcţie de la preşedinţie, Ruslan Flocea, i-ar fi cerut să închidă dosarul finanțării PSRM. La fel, Morari pretinde că Igor Dodon personal i-ar fi sugerat că are nevoie de fostul magistrat Oleg Sternioală în sistem, nu în afara lui - pentru a-l apăra pe viitorul, pe atunci, procuror general Alexandr Stoianoglo. „Adică, în cazul în care vor apărea contestații după învestirea acestuia, președintele își dorea să poată influența hotărârile Curții Supreme de Justiție. Pentru aceasta, mi-a spus-o în față, avea nevoie ca Sternioală să revină în funcție”, spune Viorel Morari în discuţii cu jurnaliştii de la publicaţie.

O recomandare pentru Maia Sandu formulează Nicolae Negru în ziarulnational.md. S-o retragă pe Olesea Stamate, candidata PAS în circumscripția Hâncești, dacă vrea să-și facă aliați pentru prezidențiale. „Să o facă nu de dragul lui Cobzac (Grigore Cobzac, candidat independent, susținut de sprijinit de PUN și PPDA), dacă acesta le-a ofensat partidul, să o facă pentru înfrângerea socialiștilor”, accentuează editorialistul. „Să nu creadă Maia Sandu că va fi iertată, dacă va „dărui” mandatul de deputat în Parlament socialiștilor. Acest mandat nu li se cuvine lor, PSRM nu are majoritatea în Hâncești și o pot obține numai cu complicitatea PAS”, crede Negru. Îndemnul acestuia pentru liderul PDM, Pavel Filip, e să-și retragă candidatul, dacă încă nu s-a transformat în satelit al lui Dodon, pe orbita „politicii externe echilibrate”.

Ceea ce s-a întâmplat în politica de la Chişinău în ultimele două săptămâni ar fi, în perspectiva analistului Iulian Chifu ce-şi publică comentariile pe deschide.md, o „tentativă a președintelui pro-rus Igor Dodon de a-și asigura o majoritate clară și transparentă, o perspectivă care a vizat PDM și care s-a soldat cu „sfâșierea” acestui partid”. Chifu socoteşte că Dodon are nevoie de un iz pro-european, de personaje cu relații la București, Bruxelles și Washington, dar mai ales de cei care să păstreze eticheta PDM. „În schimb, Pavel Filip nu mai poate să stea în ambiguitate, ci trebuie să decidă postura sa viitoare: la putere sau în opoziție. A recunoscut-o, dar nu e destul de convins să treacă și la fapte. Iar pe această perspectivă, exodul spre Pro Moldova și Candu va continua neabătut”, este convins Iulian Chifu.

Tot deschide.md scrie, cu referire la surse anonime, că președintele Igor Dodon ar sabota vizita premierului Ion Chicu la Bruxelles. Pleacă el la Bruxelles, deşi trebuia să meargă Chicu, în versiunea portalului. „Potrivit surselor noastre, vizita lui Dodon va fi una bilaterală cu autoritățile belgiene, având deschidere pe această direcție prin rețeaua rusă de relații bilaterale, reprezentată de Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei. Prin intermediul Ambasadei R. Moldova în Belgia și Misiunii R. Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Dodon va încerca să se vadă și cu reprezentanții instituțiilor Uniunii Europene, iar cel mai probabil va primi refuz din partea lor. Prin faptul ca merge el la Bruxelles, Dodon îl împiedică pe premier sa efectueze prima sa vizită în UE”, mai scrie portalul, în timp ce deputatul Iurie Reniţă, în trecut ambasador la NATO, a scris pe pagina sa de Facebook că NATO îi trânteşte uşa în nas lui Dodon. I-a fost refuzată o întrevedere cu reprezentanţii Alianţei. „Cei de la NATO n-au mai dorit să asculte gogoșile rusești despre “recunoașterea internațională a neutralității militare permanente” (dar cu armată rusă de ocupație pe teritoriul nostru!) și despre “politica externă echilibrată” în versiunea Kremlinului”, a scris deputatul.

Anticoruptie.md constată că printre cei 18 candidați la patru locuri vacante în Consiliul Superior al Magistraturii, cei mai mulți au declarat imobile și mașini de lux, deși arată că s-au dedicat cercetărilor științifice și activității didactice, din care au avut venituri modeste.

Bizlaw.md anunţă, citând date ale Confederației Naționale a Sindicatelor, că sute sau chiar mii de salariați nu-și primesc salariile cuvenite. Restanțele la salarii ar fi de peste 20 de milioane de lei. Ele au fost acumulate de mai mulți ani la diverse întreprinderi și instituții din țară, iar salariaților nu le sunt achitate nici contribuțiile de asigurări sociale, fapt care influențează negativ asupra stabilirii pensiei, subliniază portalul. În acest context, sindicatele propun constituirea unui Fond de garantare pentru plata creanțelor salariale.

Cotidianul.md reţine răspunsul președintelui Igor Dodon, care a fost întrebat când va cere retragerea armatei ruse din Transnistria. „În partea stângă a Nistrului sunt depozite de armament de pe timpul sovietic. Și sunt o mie și ceva de soldați care păzesc aceste depozite. Nu este vorba despre bază militară”, a răspuns Igor Dodon. Cotidianul remarcă și faptul că această declarație a fost făcută în timp ce un grup de protestatari ai Blocului Unirea scandau împotriva sa, numindu-l trădător. Acestora nu li s-a permis însă să se apropie prea mult de șeful statului, accesul fiindu-le blocat de poliție.

XS
SM
MD
LG