Linkuri accesibilitate

Scenarii post-electorale în opiniile experților politici


Plenul Parlamentului de la Chişinău
Plenul Parlamentului de la Chişinău

Pe marginea unei dezbateri găzduită de agenția IPN.

Ce fel de Parlament și majoritate parlamentară poate produce scrutinul din 24 februarie este greu de anticipat. Sondajele publicate în perioada electorală au arătat date aproape similare despre partide, dar niciunul nu a estimat șansele candidaților din circumscripțiile uninominale ce au fost introduse în premieră. Or tocmai jumătate dintre deputați vor fi aleși în circumscripțiile și pot înclina balanța. Unele posibile scenarii post-electorale au fost avansate azi la o dezbatere găzduită de agenţia de presă IPN.

Scenarii post-electorale în opiniile experților politici
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:43 0:00
Link direct


Favoriții cursei electorale care vor ajunge în Parlament, potrivit sondajelor, sunt PSRM, PD şi blocul ACUM. Sociologii şi politologii prezenţi l-a dezbatere nu au exclus însă ca Partidul Şor să se alăture celor trei formațiuni. Partidul Şor este condus de controversatul primar de Orhei, condamnat de prima instanța în dosarul fraudei bancare de rezonanță.

Câte mandate ar putea acumula fiecare dintre concurenți este greu de anticipat pentru că numărul indecișilor este destul de mare, iar mulți dintre ei se decid în această ultimă săptămână, când potrivit legii publicarea sondajelor nu e permisă.

Mai important e însă cine va forma majoritatea în viitorul legislativ. Scenarii sunt multiple.

Igor Boțan la o dezbater în studioul Europei Libere
Igor Boțan la o dezbater în studioul Europei Libere

O victorie absolută a socialiștilor i se pare posibilă analistului politic Igor Boţan, directorul executiv al ADEPT. PSRM cotat cu 40% în sondaje ar putea câştiga o majoritate pe contul circumscripțiilor uninominale. Dacă socialiştii nu obţin majoritatea şi nu se reuşeşte crearea unei coaliţii, atunci preşedintele Igor Dodon ar putea provoca alegeri anticipate. Cum? Prin iniţierea procedurii de numire a premierului care, după trei încercări eşuate, conduce inevitabil la dizolvarea legislativului, explică Igor Boţan. Aceasta ar fi variantă cea mai acceptabilă pentru socialişti. Dacă ei vor decide totuși să intre în coaliție cu una dintre formațiunile intrate în legislativ, fapt pe care Igor Boţan nu-l exclude, fără îndoială își vor şifona imaginea.

Igor Boţan: „O alternativă la această variantă ar fi că democraţii care au foarte multe resurse şi foarte multe capacităţi pe care le-au demonstrat de atâtea ori să încerce cumva totuşi să smulgă deputaţii de la unii sau de la alţii. Această variantă depinde de măiestria liderului PD care şi-a etalat această capacitate de a smulge deputaţi, numai domnia sa ştie cum îi convinge, cred că o face nu din considerente ideologice, dar prin mijloace speciale.”

Şi sociologul Ion Jigău directorul companiei CBS-Axa consideră că cel mai probabil democraţii vor croi o majoritate după modelul din anul 2015.

Ion Jigău
Ion Jigău

„În R. Moldova există o practică de traseism politic nemaiîntâlnit în lume şi acest lucru mă face să cred că totul va fi OK. Nu numai un partid se va desface în două, dar şi altul şi atunci se rezolvă problemele automat.”

Analistul politic Anatol Ţaranu spune că deşi PSRM va fi prima balerină pe scena politică, luând cele mai multe mandate, această formaţiune nu va fi cea care va determina configurația majorității parlamentare. Socialiştii vor avea un loc secundar într-o cea mai probabilă coaliţie cu PD, crede Ţăranu.

Anatol Țăranu
Anatol Țăranu

Un alt scenariu avansat de el, dar unul mai puţin probabil, e că socialiştii ar putea să guverneze cu o parte din blocul ACUM, dar pentru o perioadă scurtă de timp pentru a dezarma total PD. Ţăranu crede că cele mai mici şanse de a participa la guvernare le-ar avea blocul ACUM. El nu exclude însă o eventuală invalidare a alegerilor şi repetarea scrutinului cu aceeaşi candidaţi şi cu excluderea celor care au încălcat legea.

„Dacă e să facem referință la istoria recentă, ceea ce s-a întâmplat la Chişinău în alegerile locale, această variantă nu poate să fie exclusă din calcule chiar dacă complicațiile, inclusiv pe plan internațional vor fi majore.”

Anatol Ţăranu nu exclude şi un eventual scrutin anticipat în care blocul ACUM ar putea reveni cu reputaţia şifonată dacă va refuza să facă coaliție cu democraţii. Totuşi scenariul cel mai probabil, crede analistul, este o coaliţie de stânga a democraţilor cu socialiștii.

O probabilitate mult mai scăzută pentru anticipate acordă sociologul Doru Petruţi de la compania IMAS. El a menţionat că vor exista trei sau patru încercări de coaliţii, pe care nu le-a detaliat însă, dar în final se va crea o majoritate. Surpriza va fi generată de circumscripţiile uninominale, a mai menţionat Doru Petruţi:

Doru Petruți
Doru Petruți

„Circumscripțiile au o dinamică foarte specială. Sunt variaţii foarte, foarte mari de la o localitate la alta, de la un raion la altul. Sunt foarte multe fenomene şi o să vedem în ce măsură votul politic se va răsfrânge sau nu şi asupra votului din circumscripţii.”

Întrucât mulţi dintre alegători se decid în ultima zi un impact major l-ar putea avea excluderea zilei tăcerii şi fluxul informaţional sporit inclusiv pe online. Experţii nu exclud şi eventuale surprize pe ultima sută de metri, poate chiar şi o eventuală excluderea din cursă a socialiștilor despre care a vorbit ieri şi preşedintele Igor Dodon spunând că s-ar pune la cale o lovitură fie pentru PSRM, fie pentru instituţia prezidențială.

XS
SM
MD
LG