Linkuri accesibilitate

Se va putea circula în Ucraina cu numere transnistrene până pe 10 ianuarie 2022


La solicitarea Chişinăului, Ucraina a amânat până anul viitor obligația pentru șoferii din regiunea transnistreană de a avea numere de înmatriculare neutre pentru a putea merge în Ucraina. Acest termen a fost amânat deja de mai multe ori, iar obligația urma să intre în vigoare miercuri, 1 septembrie.

Sâmbătă, Serviciul Vamal Odesa a anunțat că șoferii din regiunea separatistă a Republicii Moldova vor putea circula în Ucraina cu numere transnistrene până pe 10 ianuarie 2022.

„În urma apelului oficial al Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina, permisiunea de a circula pentru vehicule din regiunea transnistreană a Moldovei, care nu au numere de înmatriculare neutre și stickere „MD” pe sticlă, este prelungită până la 10 ianuarie 2022”, se spune în comunicatul Serviciului Vamal Odesa.

Ultima dată obligativitatea pentru șoferii transnistreni de a circula în Ucraina cu numere neutre a fost amânată pe 15 ianuarie 2021, iar decizia a atras atunci numeroase critici premierului interimar Aureliu Ciocoi și executivului controlat de majoritatea socialistă și de fostul președinte Igor Dodon.

O analiză pe subiectul plăcuțelor neutre pentru regiunea transnistreană, semnată de fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea, spunea atunci că tergiversarea de către Chişinău a deciziei privind neadmiterea în traficul internațional a mașinilor care nu au o înmatriculare legală nu face decât să alimenteze speranțe neîntemeiate ale Tiraspolului de păstrare a status-quo-ului, perpetuând astfel starea de incertitudine și ilegalitate.

Tiraspolul a protestat împotriva interdicției de a intra în Ucraina cu numere transnistrene, convenite între Chişinău și Kiev, acuzând autoritățile moldovene de presiuni politice. „Aceste planuri de introducere a sancțiunilor încalcă principiile din procesul de negocieri și lovesc în drepturile omului. Chişinăul vrea să mai creeze încă o problemă pentru oameni. Sarcina noastră este să nu permitem punerea în aplicare a acestor măsuri restrictive”, declara negociatorul-șef de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, într-un interviu pentru postul oficial de televiziune din regiune.

După schimbarea guvernării la Chişinău și preluarea puterii, Tiraspolul a trimis semnale Chişinăului că dorește amânarea intrării în vigoare a interdicției de a circula în Ucraina cu numere transnistrene din 1 septembrie. Expertul Anatoli Dirun declara Europei Libere că „nu va fi o înfrângere politică a Chişinăului dacă autoritățile de acolo vor cere amânarea acestei date, ci va fi pusă o bază bună de lucru, una constructivă, dintre Tiraspol și Chişinău pentru discutarea acestei probleme, dar și a altora, la fel de acute”.

Ar fi logic și corect ca noua conducere să înceapă cu un dialog, și nu cu strângerea șuruburilor

„Pentru noul vicepremier pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, care cunoaște foarte bine situația, nu este un secret atitudinea Tiraspolului față de această problemă complexă. Din perspectiva noastră, ar fi logic și corect ca noua conducere să înceapă cu un dialog, și nu cu strângerea șuruburilor”, declara Anatoli Dirun.

Serviciul Vamal Odesa menționează că „în conformitate cu acordurile la care au ajuns Ucraina și Moldova, o astfel de interdicție ar fi trebuit să intre în vigoare în 2018. Totuși, măsura a fost amânată de mai multe ori pentru a informa locuitorii din regiunea transnistreană despre necesitatea de a urma noile reguli”. În pofida promisiunilor autoritățile de la Chişinău nu au lansat vreo campanie de informare pentru șoferii transnistreni, cu excepția câtorva comunicate emise de Biroul de reintegrare. Oficialitățile ucrainene îndemnă șoferii transnistreni să-și obțină numere neutre la centrele de reînmatriculare a transportului de la Tiraspol și Râbnița.

Se fac trei ani de când aceste centre au fost deschise într-o atmosferă festivă, cu participarea reprezentantului OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini.

Cele două puncte de înmatriculare de la Tiraspol și Râbnița și-au început activitatea la 01 septembrie 2018, iar potrivit ultimelor date disponibile, până în aprilie 2021, au obținut numere neutre 4778 de mașini transnistrene, iar 11366 de șoferi și-au preschimbat permisul de conducere transnistrean în unul moldovenesc, ceea ce însemnă aproape o treime din numărul total de 36 de mii de permise deţinute de locuitorii din regiune, conform datelor Agenţiei Servicii Publice.

XS
SM
MD
LG