Linkuri accesibilitate

Au fost stabilite regulile procesului de impeachment împotriva lui Donald Trump


Donald Trump la Davos
Donald Trump la Davos

După aproape 13 ore de dezbateri, Senatul american a stabilit regulile după care se va desfășura procedura de impeachment a președintelui Donald Trump.

Joe Biden
Joe Biden


Camera Reprezentanților, unde Democrații au majoritatea, l-a găsit deja vinovat pe două capete de acuzare: abuz de putere și obstrucționarea Congresului, ambele legate de cererea sa ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să ordoneze o investigație împotriva lui Joe Biden și a fiului său. Biden este, în acest moment, favorit în cursa internă a Democraților pentru a candida la prezidențiale împotriva lui Trump.


Impeachmentul are însă puține șanse să treacă de Senat, unde rezultatul luptei pare deja hotărât: republicanii au 53 de senatori, iar democrații 47. Pentru demiterea lui Trump e nevoie de 67 de voturi, ceea ce ar însemna ca 20 de Republicani să treacă de partea Democraților.

Senatul stabilește reguli pentru impeachmentul lui Trump
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct


E drept că toți senatorii au jurat să fie judecători obiectivi, însă votul privind procedura de impeachment a fost unul cât de poate de partinic și cei 53 de senatori republicani au respins disciplinat majoritatea amendamentelor propuse de democrați.

Astfel, acuzarea, o echipă de democrați din Camera Reprezentanților, și apărarea, adică avocații lui Trump, vor avea fiecare câte 24 de ore pe parcursul a trei zile pentru a-și prezenta argumentele și dovezile.

John Bolton
John Bolton


Democrații sunt frustrați de faptul că republicanii au refuzat să ceară de la Casa Albă și de la Departamentul de Stat mai multe documente potențial relevante și s-au opus audierii lui John Bolton, fostul consilier de securitate al lui Donald Trump. Din această poziție, Bolton ar putea fi un martor-cheie care să confirme sau să infirme că președintele Trump a pus presiune pe Volodimir Zelenski să-l investigheze pe Joe Biden.

Însuși Bolton a declarat că e dispus să-și prezinte mărturia, dar doar dacă va fi citat formal. Democrații ar fi vrut ca Bolton și alți martori să fie citați din start, însă republicanii au hotărât că Senatul va vota să accepte sau nu dovezi și martori adiționali abia după ce ambele tabere își vor fi prezentat cazul.

Liderul Senatului Mitch McConnell propusese inițial un set de reguli și mai dur și dezavantajos pentru democrați, însă a făcut apoi un șir de concesii care le-a permis republicanilor să afirme că ei joacă cinstit, dar nu i-a mulțumit nicidecum pe Democrați. Liderul lor, Chuck Schumer, a descris decizia drept „unul din cele mai sumbre momente din istoria Senatului, poate cel mai sumbru”. McConnell insistă însă că procedura e cât se poate de corectă și că președintele va avea în sfârșit ocazia să răspundă acuzațiilor Democraților.

Deși este puțin probabil să obțină voturile necesare pentru a-l demite pe președinte, democrații sunt hotărâți să-i demonstreze public vinovăția și să pună republicanii într-o lumină proastă, de politicieni docili aserviți întru totul lui Donald Trump.

De cealaltă parte, republicanii vor să prezinte cazul democraților drept o vânătoare de vrăjitoare și o încercare disperată de a lovi în Donald Trump înainte de următoarele alegeri prezidențiale. În mod ideal pentru Republicani, liderul de la Casa Albă va fi achitat până pe 4 februarie, când e planificat discursul anual al președintelui despre starea națiunii.

Însuși Donald Trump nu a fost prezent la dezbateri, ci a inaugurat forumul economic mondial de la Davos, unde a vorbit despre succesele economice ale administrației sale, iar despre impeachment a zis că e o „farsă”.

XS
SM
MD
LG