Linkuri accesibilitate

SIS și MAI vor putea bloca paginile web cu „caracter infracțional”. Cum ar putea avea loc procesul


Proiectul de lege vizează în special clarificarea atribuțiilor instituțiilor de forță în prevenirea și combaterea criminalității cibernetice.
Proiectul de lege vizează în special clarificarea atribuțiilor instituțiilor de forță în prevenirea și combaterea criminalității cibernetice.

Parlamentul a aprobat un amendament legislativ, clarificând că instituțiile care sistează accesul la conținut online cu „caracter infracțional” în R. Moldova sunt Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

Propus de ministerul Afacerilor Interne și avizat pozitiv de guvern, amendamentul elimină o ambiguitate existentă până acum în lege, într-un domeniu sensibil. Face parte dintr-un proiect de lege mai amplu, care a fost aprobat de parlament în prima lectură, în ședința din 11 iulie, cu votul a 59 de deputați, fiind nevoie și de lectura a doua.

Autorii proiectului de lege susțin că, deși legislația modificată în 2020, a prevăzut sistarea accesului la paginile web cu „conținut infracțional”, nu s-a precizat în mod expres care autorități au competența de a dispune o astfel de măsură și în ce condiții. Autorii spun că proiectul de lege mai are scopul să asigure aplicarea unei Convenții a Consiliului Europei privind criminalitatea informatică, ratificată de R. Moldova încă în 2009.

Expertul în politici de securitate, Andrei Curăraru, spune că proiectul aduce inovații în legislația privind spațiul informațional moldovean și că vizează în primul rând criminalitatea cibernetică, aflată în creștere.

Ce este „conținutul infracțional”?

În cuvintele legii actuale, sunt materiale ce promovează abuzurile asupra copiilor, pornografia sau comercializarea produselor interzise.

Noul proiect de lege spune că blocarea accesului la acest conținut (sau chiar eliminarea lui de pe o pagină web) se va realiza după mai multe principii, inclusiv cel al proporționalității. Autorii conținutului blocat vor trebui informați cu privire la motive și căile de atac, iar nevoia de a menține interdicția se va revizui periodic.

„Am văzut cu toții site-uri care pretind a fi de noutăți, dar încearcă să vândă credite sau să obțină de la utilizatori date personale pentru a le folosi în scopuri meschine”, mai spune expertul Andrei Curăraru, avertizând însă că ordinele de sistare a acestor site-uri „trebuie să fie proporționale, cu măsuri cât mai puțin restrictive și căi de atac clare”.

Cum va avea loc sistarea

Proiectul de lege clarifică faptul că interzicerea accesului la conținutul web cu caracter „infracțional” va fi realizat printr-un ordin emis de conducătorul subdiviziunii specializate în prevenirea și combaterea criminalității informatice, de la MAI sau SIS. Această măsură va putea fi dispusă pentru un termen de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire, dar nu cu mai mult de 90 de zile.

Proiectul mai precizează în mod expres că acest ordin de sistare a accesului la pagina web sau eliminare de la sursă a conținutului online va putea fi contestat în instanța de judecată. Ordinul nu va fi suspendat pe durata examinării litigiului, dar instanța va putea examina cauza în lipsa părților, adică se va putea acționa rapid.

În plus, prevederile proiectului de lege va viza nu doar paginile web din țară, dar și pe cele de peste hotare.

De asemenea, amendamentele noi introduc criterii mai clare după care poate fi blocat accesul la conținutul online.

„Este un progres față de ce am avut în timpul stării de urgență, când multe decizii de blocare a site-urilor nu erau legate de o procedură transparentă”, spune expertul Curăraru. În timpul stării de urgență din anii 2022-23, zeci de site-uri au fost blocate prin decizii ale unei Comisii în frunte cu primul ministru, la cererea SIS.

Expertul subliniază că amendamentele noi nu prevăd emiterea de ordine de blocare a conținutului online și pentru cazurile de dezinformare și spune că acestea sunt „speculații”.

Pe lângă sistarea accesului la conținutul web, proiectul de lege prevede că providerii de internet vor trebui să conserve și să stocheze datele blocate, dacă SIS și MAI le vor cere acest lucru.

Impact redus asupra rețelelor de socializare

În ce privește „conținutul infracțional” de pe rețelele de socializare, expertul în politici de securitate susține că nu există un răspuns clar la acest subiect.

„Interpretarea din legislația UE este că responsabilitatea platformei este să lupte și să reducă prezența conținutului infracțional”, a menționat Curăraru.

El a mai precizat că cel mai probabil, proiectul de lege va oferi autorităților mai multe argumente juridice, în comunicarea cu administrațiile rețelelor de socializare, pentru a elimina „conținutul infracțional”.

Dacă vor fi aprobate în lectură finală, noile prevederi ar urma să intre în vigoare peste trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial, timp în care Guvernul va elabora instrucțiunile detaliate privind punerea în aplicare a prevederilor care vizează sistarea accesului la „conținutul infracțional”.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG