Linkuri accesibilitate

Sorin Șerb: Este un festival al personalității autorului, cu un public ce arată că literatura este ceva viu


Adrian Cioroianu a citit, în prima zi de festival, fragmente literare și eseistice
Adrian Cioroianu a citit, în prima zi de festival, fragmente literare și eseistice

Pe 1 iulie, la Brno, în Cehia, a început Festivalul literar „Luna lecturilor de autor”. Corespondentul Europei Libere vine cu detalii despre atmosfera de la cea de-a XX-a ediție.

„Luna lecturilor de autor”, poate cel mai important festival de literatură din Europa centrală, este un festival itinerant: vreme de 31 de zile, 62 de scriitori – unul al țării sărbătorite de ediția acelui an (în acest an invitată de onoareeste România), al doilea al țării-gazdă își citesc operele mai întâi la Brno, apoi la Ostrava, merg apoi la Košice, în Slovacia, apoi în Polonia, la Wroclaw, și, în cele din urmă, la Liov, în Ucraina. Corespondentul Europei Libere Sorin Șerb participă la acest periplu literar.

Sorin Șerb: Este un festival al personalității autorului, cu un public ce arată că literatura este ceva viu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
Link direct

Sorin Șerb: „E foarte densă și foarte interesant construită, ca să-i zic așa, și organizată. În primul rând organizarea este esențială aici, pentru că cei 31 de scriitori vor străbate patru țări și cinci orașe - încep de aici, din Brno, este Festivalul lecturilor de autor. Așadar, fiecare autor citește din opera sa; alături de autorul român se află un autor autohton, din Cehia, în cazul nostru, dar vor fi și autori polonezi, autori din Ucraina. Este un festival al personalității autorului - și organizarea este esențială aici - început în trombă cu Adrian Cioroianu, spun în trombă pentru că Adrian Cioroianu nu este numai un autor și un personaj cunoscut, un fel de VIP al televiziunii, un istoric cunoscut, ci și ambasadorul României la UNESCO și a demonstrat prin tactul și felul în care a abordat publicul, pe deplin, că este un diplomat de carieră.

După aceea a fost Dumitru Crudu care este un foarte sensibil și autentic creator venit din Republica Moldova, cu o experiență traumatică a războiului din Transnistria, dar și din Georgia. El și-a făcut studiile, și-a definitivat studiile la Brașov și, în fine, a ajuns să fie jucat până când și în Africa, cum spunea cu umor în fața publicului din Brno.

De vorbă cu scriitorul Dumitru Crudu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:00 0:00

Pe lângă cei doi pe care i-am pomenit, a mai fost Cătălin Dorian Florescu, care este un scriitor stabilit în Elveția, un romancier foarte cunoscut în străinătate, mai puțin cunoscut în România și, tot așa, o persoană foarte sensibilă și care a avut o bună relație cu publicul de aici, din Brno, și aseară - Andrei Dósa, un poet tânăr care reprezintă de fapt, până la urmă, partea viitorului din programul acestui festival. Până acum, deci, o relație foarte bună cu publicul și foarte călduroasă”.

Europa Liberă: Spune-mi, Sorin Șerb, atunci când se aleg fragmentele care se citesc, când un autor își alege un fragment, el este într-o anume legătură tematică sau stilistică cu autorul din Cehia care este partenerul din seara lecturii?

Sorin Șerb: „Cred că legătura se face, în primul rând, prin osmoza aceasta, a celor două literaturi, literatura română - literatura cehă, în cazul nostru, dar cum am spus, va fi și în Slovacia, va fi și în Polonia și Ucraina. Deci, nu știu să spun dacă este o relație tematică. În orice caz fragmentele sunt alese în funcție de personalitatea autorului, adică sunt reprezentative pentru autorul respectiv.

Autorul care citește își prezintă mai întâi nu numai biografia, ci și pune în context fragmentul pe care îl va citi; fragmentul este tradus și este proiectat pe un ecran din spatele scenei; așadar se creează contextul care să justifice alegerea acestui fragment. Sunt fragmente oricum, cum ziceam, semnificative pentru operele acestor autori”.

Europa Liberă: Și publicul cum reacționează? Publicul cine este?

Literatura este ceva viu, nu este o literă moartă undeva în bibliotecă...

Sorin Șerban: „Publicul este un personaj foarte important, pentru că am fost surprins să văd - ceea ce în București e mai greu de conceput - chiar și 50-60 de oameni care participă foarte activ la discuția cu autorul, oameni care sunt foarte empatici cu ceea ce se citește, care au reacții foarte spontane, care pun întrebări foarte interesante, deci un public foarte călduros și foarte valoros care arată că literatura este ceva viu, nu este o literă moartă undeva în bibliotecă”.

Europa Liberă: Spune-mi ce așteptăm săptămâna aceasta?

Sorin Șerban: „Săptămâna aceasta mai urmează, așadar, astăzi, în seara aceasta: Simona Popescu, care face parte din așa-numitul grup de la Brașov; urmează Alina Nelega, Adrian Șchiop; cândva, săptămâna viitoare: Filip Florian, Ana Blandiana, și așa ca scopuri, ca să-i zic așa, mai sunt Lucian Boia, cândva către mijlocul lunii, Varujan Vosganian, Ioana Nicolae, Ioana Pârvulescu și mulți alții. După cum am spus, suntem abia în prima săptămână și urmează încă, e un maraton care mai ține încă trei săptămâni”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG