Fostul diplomat român Răzvan Cotovelea, unul dintre autorii programului de instruire, a spus într-un interviu la Europa Liberă că instruirile vor fi practice.
„Nu este o discuție teoretică. Echipa lui Vasile Pușcaș (fostul negociator-șef al României – n.r.) va fi prezentă aici, vor fi simulări, vor fi scenarii, vor fi jocuri interactive, modalități prin care vom încerca să pregătim echipa de negocieri”, a explicat Cotovelea, care este și conferențiar universitar.
Din România vor veni la Chișinău specialiști de top din domeniile afacerilor europene, negocierilor internaționale, economiei și finanțelor, achizițiilor publice și fondurilor europene.
„Avem mai multe zile în care vom discuta detaliat ce înseamnă coordonarea și implementarea fondurilor de pre-aderare: cum ar trebui formulate și făcute conexiunile dintre angajamentele de negocieri și negocierile pe fondurile europene, tehnici de negociere, tehnici de organizare, modalități de pregătire a documentelor de poziție și modurile în care se negociază pe fiecare parte”, a precizat Răzvan Cotovelea.
Mesajele de la Bruxelles par optimiste
Autoritățile de la Chișinău așteaptă ca statele membre să decidă, la sfârșitul acestui an, deschiderea negocierilor de aderare pentru R. Moldova. Mesajele de la Bruxelles par optimiste. Cel puțin, liderii instituțiilor europene spun răspicat că locul R. Moldova, împreună cu Ucraina și Balcanii de Vest, este în Uniunea Europeană.
Pentru că a participat la negocierile de aderare a României la Uniunea Europeană, Răzvan Cotovelea recomandă R. Moldova să înceapă procesul cu „cele mai ușoare dosare”.
„Oricât de bun ar fi vorbitorul, sau înalt demnitar, sau diplomat cu foarte multă experiență, trebuie să vină cu niște argumente și niște elemente palpabile, care să convingă statele membre să accepte să deschidă un capitol de negocieri sau altul. Și în România, și în celelalte state candidate, am început cu cele mai ușoare dosare. Cu siguranță, nu este deloc bine în strategia de negociere și comunicare diplomatică și politică să te duci cu cele mai complicate dosare”, a motivat Cotovelea.
Programul de formare profesională în domeniul afacerilor europene este organizat la solicitarea autorităților de la Chișinău. Instruirea este organizată de Institutul Diplomatic Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Agenția de Cooperare Internațională Pentru Dezvoltare (RoAid).