Linkuri accesibilitate

Starea de urgență în R. Moldova, prelungită până în iunie 


Premierul Dorin Recean a mers în Parlament pentru a le explica deputaților necesitatea prelungirii stării de urgență.  
Premierul Dorin Recean a mers în Parlament pentru a le explica deputaților necesitatea prelungirii stării de urgență.  

Parlamentarii au extins cu 60 de zile, începând cu data 5 aprilie, starea de urgență în R. Moldova, care se află în acest regim de 3 ani mai întâi din cauza pandemiei, apoi a crizei energetice și a războiului din Ucraina.

Premierul Dorin Recean a venit în Parlament pentru a le explica deputaților necesitatea prelungirii stării de urgență.

„Războiul Rusiei în Ucraina continuă și cresc riscurile legate de contraofensivele din ambele părți și asta ar putea avea consecințe grave în regiune și în R. Moldova”, a declarat prim-ministrul, de la tribuna legislativului.

El amintit despre „rachetele străine” care au survolat R. Moldova și despre protestele antiguvernamentale, organizate de partidul oligarhului fugar Ilan Șor.

Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Diana Caraman, i-a cerut să prezinte „dovezi și argumente, nu doar sperietori”.

„Nu ați fost la Bucea, la Irpin și nu ați văzut ororile. Nu faceți demagogie când este vorba de securitatea statului. Lucrurile sunt serioase, oamenii chiar încearcă să clatine bazele statului de drept. Nu am avut o situație similară de după al Doilea Război Mondial încoace”, i-a răspuns Recean.

Deputatul PAS Radu Marian l-au rugat pe premier să enumere câteva soluții și măsuri luate în perioada stării de urgență, care ar explica necesitatea prelungirii ei.

Recean a spus că acest mecanism a ajutat autoritățile R. Moldova să depășească criza energetică, să intervină pentru a limita creșterea prețurilor la alimente și produse de primă necesitate. „Am limitat diferite activități care ar fi dus la destabilizare în R. Moldova, inclusiv am închis acele posturi TV de propagandă”, a mai spus premierul.

Inițial, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vasile Bolea a propus ca subiectul să fie exclus de pe ordinea de zi a Parlamentului, deoarece „partenerii externi” spun că nu ar exista pericole la adresa securității R. Moldova și „nu avem război la noi în țară”.

Propunerea lui Bolea a întrunit doar 21 de voturi.

Deputata Marina Tauber, reprezentanta fracțiunii Partidului „Șor”, care a boicotat și această ședință, a acuzat că, prelungind starea de urgență, „guvernarea va continua să fure din bugetul public”.

Pe durata stării de urgență, Parlamentul cedează o parte din împuterniciri Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), în frunte cu șeful Guvernului. Comisia poate lua un șir de măsuri privind regimul de intrare și ieșire din țară, regimul de circulație pe teritoriul țării, raționalizarea consumului de gaze naturale etc.

Opoziția acuză că, sub paravanul stării de urgență, guvernarea PAS ar adopta decizii ilegale, fără a le supune dezbaterilor și ocolind Parlamentul, ales de popor.

Potrivit unui proiect de lege, înregistrat de deputatul PAS Lilian Carp, CSE va trebui să-și argumenteze deciziile luate în perioada stării de urgență pentru a demonstra că acestea au fost necesare și legale.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG