Linkuri accesibilitate

Strategii în criza refugiaților: de la găzduire, la coridoare verzi


Aeroportul Internațional Chișinău
Aeroportul Internațional Chișinău

Refugiații ucraineni se pot înscrie, din ziua de 7 martie, pentru zboruri charter de pe Aeroportul Internațional Chișinău către destinații europene. După aproape 2 săptămâni de la închiderea pentru curse regulate, aeroportul ar putea deveni aglomerat din nou.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00

Pregătirile de zborurile pentru refugiați au fost anunțate duminică de Autoritatea Aeronautică Civilă. Purtătoarea de cuvânt a instituției, Irina Bodolica a confirmat pentru Europa Liberă că sunt funcționale două numere de telefon ( 022 823 500 și 022 823 587) și este accesibil un formular pe pagina web a instituției, unde se pot înregistra refugiații care doresc să plece din R. Moldova cu avionul. În momentul în care se vor acumula cel puțin 150 de solicitări pentru o anume destinație, va fi organizată cursa aeriană respectivă.

Mărturii din trenul refugiaților, pe drum de tranzit prin R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:47 0:00

Șefa guvernului de la Chișinău, Natalia Gavrilița a precizat că înregistrarea funcționează și că s-au acumulat mai multe solicitări pentru două destinații:

„Solicitările vor fi prelucrate într-o bază de date care va furniza informații în timp real despre probabilitatea operării în cel mai scurt timp a zborurilor de evacuare. Am discutat deja la ședința Comisiei Situații Excepționale de astăzi, că există solicitări pentru primele curse care ar putea fi efectuate în Germania și Turcia”

Republica Moldova și-a închis spațiul aerian pentru zborurile civile la 24 februarie, ziua în care armata rusă a invadat Ucraina. Spațiul aerian va rămâne închis zborurilor regulate în timpul stării de urgență, care a fost introdusă tot atunci și este valabilă pe o perioadă de 60 de zile.

Startul pregătirilor de zboruri charter marchează o schimbare de tactică în criza refugiaților la care au decis să recurgă autoritățile moldovene din cauza unui influx masiv de ucraineni, care nu mai pot fi găzduiți pe loc.

Aceasta presupune crearea unor așa numite ,,coridoare verzi” pentru tranzitul prin Republica Moldova. La modul practic, aceasta înseamnă transport de la frontieră la frontieră: refugiații sunt preluați la granița cu Ucraina și duși până la cea cu România. De exemplu, autoritățile spun că au găsit autocare care vor transporta refugiații intrați pe la Palanca spre punctul de trecere a frontierei cu România, de la Sculeni. De asemenea, o cursă specială de tren Căușeni-Chișinău-Iași a fost lansată la 6 martie.

Circulația trenului, cu plecare la 20.30 din Căușeni, a fost stabilită deocamdată pentru zilele de 6 și 7 martie, urmând ca programul ulterior să fie fixat împreună cu Centrul Unic de Gestionare a Crizei, care coordonează asistența guvernului pentru refugiații din Ucraina, a declarat Europei Libere, Oleg Tofilat, directorul general al Căii Ferate din Moldova.

El a precizat că duminică, 6 martie, 1.170 de persoane refugiate din Ucraina au luat această cursă specială spre România. Alte 520 de persoane au ajuns la Iași cu trenul ce pornește din Chișinău iar 220 de pasageri au optat pentru cursa feroviară spre București, a spus directorul CFM, Oleg Tofilat.

Aproximativ 250 de mii de refugiați au intrat în Republica Moldova după invazia rusească în Ucraina, jumătate dintre ei fiind în tranzit.

Duminică, președinta Maia Sandu a declarat după o întâlnire la Chișinău cu secretarul de stat american aflat în vizită, Antony Blinken, că Republica Moldova va ajuta toți refugiații, dar are nevoie de sprijinul partenerilor din exterior pentru a face față cheltuielilor. Ea a primit asigurări de sprijin financiar american și promisiunea lui Blinken că Statele Unite vor cere ajutoare pentru Moldova altor țări și unor organizații internaționale.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG