Linkuri accesibilitate

Ministrul Spătari: Refugiații, posibil și gazdele, vor primi indemnizații ONU


R. Moldova nu este singura țară care primește masiv refugiați din Ucraina. Tabără de refugiați la Korczowa, punct de traversare a frontierei în Polonia (5 martie 2022, Olivier Douliery/Pool via REUTERS)
R. Moldova nu este singura țară care primește masiv refugiați din Ucraina. Tabără de refugiați la Korczowa, punct de traversare a frontierei în Polonia (5 martie 2022, Olivier Douliery/Pool via REUTERS)

Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spătari, spune că R. Moldova rezistă deocamdată presiunilor sociale și bugetare create de influxul masiv de refugiați din Ucraina, dar este îngrijorată de faptul că acestea se vor permanentiza. Cheltuielile legate de găzduirea refugiaților vor deveni greu de suportat, dacă zeci de mii de oameni fugiți de războiul din Ucraina vor rămâne pe teritoriul R. Moldova pe termen mai lung, iar ajutoarele internaționale întârzie. Ascultați interviul mai joi:

Ministrul Spătari: Refugiații, posibil și familiile gazdă, vor primi indemnizații de la ONU
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:33 0:00

Dar iată pe scurt principalele declarații ale ministrului Marcel Spătari:

  • R. Moldova a primit cei mai mulți refugiați pe cap de locuitor în comparație cu alte vecine ale Ucrainei și este pe locul 6 în lume după proporția refugiaților pe care îi găzduiește.
  • Costurile pentru gestionarea fluxului de refugiați creează presiune pe termen scurt, iar pe termen lung vor putea fi suportate numai dacă R. Moldova primește ajutoare.
  • Toți refugiații beneficiază de ajutoare, inclusiv de adăposturi calde, mare parte fiind găzduiți de familii de moldoveni.
  • Autoritățile examinează posibilitatea de acordare de servicii de asistență psihologică, medicală, de educație pentru refugiați.
  • Toate urgențele medicale sunt preluate gratuit. Cheltuielile pentru bolile cronice vor fi acoperite prin mecanisme ale organizațiilor internaționale.
  • Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați dezvoltă un program de indemnizații pentru refugiați. Se examinează posibile plăți pentru familiile gazdă.
  • O nouă cursă de tren, pe ruta Căușeni – Iași, preia refugiații aflați în tranzit, de la hotarul cu Ucraina, transportându-i în România.

Ministrul Spătari mai spune că izbucnirea crizei refugiaților a mărit presiunea pe bugetul R. Moldova, care și așa a suportat cheltuieli mari pentru compensarea costurilor la energie. Autoritățile speră însă că vor primi sprijin internațional masiv.

„Faptul că R. Moldova a gestionat foarte bine criza refugiaților este recunoscut de toată lumea și toți înțeleg că acest efort presupune și cheltuieli semnificative pentru noi. Dar o mare parte din acestea sau poate integral vor fi acoperite din sprijinul pe care ni-l vor oferi partenerii internaționali”, spune ministrul.

Autoritățile moldovene au afirmat că, din toate statele ce au primit până acum refugiați din Ucraina, R. Moldova a găzduit cel mai mare număr pe cap de locuitor, țara ajungând deja pe locul șase în lume, conform acestui indiciu.

Marcel Spătari: refugiații vor primi și câte o indemnizație unică, de peste 100 de dolari, din partea Înaltului comisariat ONU pentru Refugiați.

Ministrul Spătari a declarat că „toți refugiații sunt plasați în clădiri”, „nu stau pe afară, în frig sau în gări”. În timpul apropiat, mai spune oficialul, refugiații vor primi și câte o indemnizație unică, de peste 100 de dolari, din partea Înaltului comisariat ONU pentru Refugiați.

„Toate războaiele generează refugiați, din păcate, dar există acest instrument internațional care ne vine în sprijin și nouă pentru a putea să-i integrăm pe acești oameni”, spune Marcel Spătari. Refugiaților aflați în tranzit, precizează ministrul, autoritățile le-au pus la dispoziție noi curse de tren, fiind în pregătire rute de autobuz și zboruri charter.

“Autoritățile române au identificat autocare pe care ni le vor pune la dispoziție. Noi, încercăm să-i direcționăm pe refugiați spre frontiera cu România, fără să-i mai cazăm în centre de plasament. Când vorbim de coridoare verzi – asta înseamnă să existe transport la frontieră disponibil pentru ca oamenii să urce direct și să meargă unde vor să ajungă,” a mai explicat Marcel Spătari în interviul cu Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG