Linkuri accesibilitate

SUA avertizează asupra posibilității extinderii conflictului în Orientul Mijlociu


Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională al SUA (foto arhivă)
Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională al SUA (foto arhivă)

Statele Unite avertizează: conflictul dintre Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas s-ar putea extinde în tot Orientul Mijlociu, aruncând regiunea bogată în petrol în război.

Consilierul american pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, a declarat pe 15 octombrie că există riscul ca grupul militant Hezbollah sau chiar Iranul să se implice direct în războiul dintre Israel și Hamas.

„Există riscul unei escaladări a acestui conflict, al deschiderii unui al doilea front în nord și, bineînțeles, al implicării Iranului”, a declarat el la emisiunea Face The Nation de la CBS.

Sullivan a declarat că este îngrijorat, în primul rând, de faptul că Hezbollah, cu sediul în Liban, atacă Israelul din nord.

În ultima săptămână s-au înregistrat ciocniri de mică amploare între Hezbollah, un grup militant susținut de Iran, și forțele israeliene.

Între timp, ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a avertizat Israelul împotriva invadării Fâșiei Gaza, afirmând că Teheranul nu va „rămâne spectator” într-o astfel de situație

Israel: Putem lupta pe două fronturi

Forțele israeliene bombardează de câteva zile Fâșia Gaza, pregătindu-se pentru o invazie terestră menită să elimine Hamas, care controlează enclava.

Israelul a declarat război Hamas pe 8 octombrie, la o zi după ce militanții săi au invadat sudul Israelului, ucigând peste o mie de persoane. A fost cel mai sângeros atac din istoria țării.

La rândul său, Israelul a afirmat că poate lupta pe două fronturi în cazul în care Hezbollah atacă.

Sullivan a declarat că administrația Biden va face presiuni asupra Congresului în această săptămână pentru a aproba o lege pentru cheltuieli de urgență, inclusiv un ajutor militar de miliarde de dolari pentru Israel.

El a spus că administrația a ordonat, de asemenea, trimiterea unui al doilea grup de atac cu portavioane în estul Mediteranei, în apropierea Israelului, pentru a descuraja Hezbollah sau Iranul să se alăture conflictului.

Deși Statele Unite nu mai au relații diplomatice oficiale cu Iranul din 1980, Sullivan a afirmat că oficialii americani și Casa Albă dispun de mijloace de comunicare privată cu Iranul.

„Ne-am folosit de aceste mijloace în ultimele zile pentru a clarifica în privat ceea ce am declarat public”, a spus el.

Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit direct cu omologul său iranian, Ebrahim Raisi, la 15 octombrie, pentru a avertiza, de asemenea, Teheranul „asupra extinderii conflictului, în special în Liban”.

Între timp, secretarul de stat american Antony Blinken a efectuat un turneu prin capitalele din Orientul Mijlociu, iar administrația Biden a încercat să limiteze conflictul, să-i găsească o soluție și să ajute refugiații din Gaza.

Blinken se va întoarce în Israel pe 16 octombrie, după ce a vizitat Qatarul, Iordania, Bahrainul, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Egiptul.

„Toți cei cu care am discutat în aceste țări sunt hotărâți să ia măsuri pentru a se asigura că acest conflict nu se extinde", a declarat Blinken pe 15 octombrie, în timp ce se pregătea să părăsească Cairo. „Își folosesc propria influență, propriile relații, pentru a încerca să se asigure că acest lucru nu se va întâmpla.”

Orientul Mijlociu reprezintă aproximativ 30 la sută din producția mondială de petrol, iar extinderea conflictului ar putea duce la creșterea prețurilor peste 100 de dolari pe baril, într-un moment în care lumea se luptă pentru a limita inflația.

XS
SM
MD
LG